Luonto-Liitto tiedottaa 7.2.2002

METSÄHALLITUS: HEHTAARIN LAIKKU TURVAA AARNIOMETSÄN LUONNONARVOT

LUONTO-LIITTO VAATII SELVITYSTÄ METSÄHALLITUKSEN TOIMINNASTA

Metsähallitus hakkaa parhaillaan Suomussalmella Umpinainen-Saalissuon vanhan metsän kohdetta. Luonnontilaisesta, korpimosaiikin ja puronvarsien kirjomasta 134 hehtaarin alueesta on Metsähallituksen suunnitelmissa merkitty säästettäväksi yksi hehtaari eli 0,7%. Umpinainen-Saalissuo on yksi kaikkien luonnonsuojelujärjestöjen arvokkaimpina pitämistä vanhan metsän kohteista, ja ns. A-alue, jonka luonnonarvojen turvaamista valtioneuvosto on vaatinut Metsähallitukselta vanhojen metsien suojeluohjelmapäätöksen yhteydessä. Metsähallituksen aluejohtaja Veikko Hiltunen totesi tänään, että "on tulkintakysymys", turvaako yhden hehtaarin säästiö aarniometsän luonnonarvot vai ei.

Luonto-Liitto pitää pöyristyttävänä, että valtion aarniometsien käytöstä päätetään tämän tason tietämykseen perustuen. Metsähallituksen luontopalveluiden pitäisi suunnitella arvoalueiden hakkuut yhteistyössä metsätalouden kanssa, mutta käytännössä A-alueidenkin hakkuusuunnitelmat tekee metsätalouspuoli yksin, täysin puutteellisella asiantuntemuksella. Metsähallituksen Suomussalmen luontopalveluista kerrottiin tänään, ettei biologeilla ole aika- ja resurssipulasta johtuen juuri koskaan mahdollisuutta käydä katsomassa hakkuusuunnitelmia maastossa.

Metsähallituksen mielivalta saatava aisoihin

Luonto-Liitto kannattaa Suomen Luonnonsuojeluliiton esitystä valtakunnallisen työryhmän perustamisesta Metsähallituksen toimintaa selvittämään. Metsähallituksen toiminta valtion maaomaisuuden hoitajana tulee saada ekologisesti ja sosiaalisesti kestävälle pohjalle. Metsähallituksen toiminta ei nykyisellään täytä sille asetettuja vaatimuksia mm. luonnon monimuotoisuuden turvaamisesta.

Ympäristöministeriön on vastuullisena viranomaisena valvottava, että vanhojen metsien suojeluohjelma toteutuu. Umpinainen-Saalissuon vanhan metsän kaltaisten A-alueiden hakkuilla ei luonnonarvoja voida turvata. "Tällaiset hakkuut eivät kuulu sivistysmaahan", toteaa Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen maastosta.

Lisätietoja:
- Luonto-Liitto, metsävastaava Sini Harkki, harkki(@)sll.fi, 050-582 1107.
-
Luonto-Liitto, metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen, 050-594 0429 (maastosta)

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle