Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri tiedottaa 21.8.2002

Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry.
Näsilinnankatu 48 E 33200 Tampere
Julkaisuvapaa 21.8.2002

Metsälaki ja sertifiointi eivät turvaa metsäluontoa:
UPM-KYMMENE HAKKASI LUONNONSUOJELUALUEELLA VASTOIN MÄÄRÄYKSIÄ

UPM-Kymmenen rauhoitusmääräysten vastaiset hakkuut Längelmäen Vinninsaaren luonnonsuojelualueella viime keväänä läpäisivät metsäkeskuksen ja metsänhoitoyhdistyksen valvonnan.

Samaan aikaan Etelä-Suomen metsien suojelusta käydyssä keskustelussa metsätalousväki vakuutteli metsälain ja sertifioinnin riittävän turvaamaan metsäluonnon monimuotoisuuden säilymisen.

Vinninsaaren yksityinen, maanomistajan hakemuksesta perustettu luonnonsuojelualue oli tiedossa niin metsänhoitoyhdistyksellä, metsäkeskuksella kuin metsäyhtiölläkin. Hakkuissa ei ole noudatettu rauhoituspäätöksen määräyksiä, vaan alueelta on korjattu arvokkain puusto: järeät kuusitukit ja haavat, joukossa kolohaapoja.

- Hakkuussa ei ole mitenkään pyritty noudattamaan rauhoitusmääräyksiä. Koko alue on hakattu taloudellisesti arvokkaimman puuston korjaamiseksi. Mitään merkkejä ei ole siitä, että lehtokasvillisuuden ja lehmuksien elinmahdollisuuksia olisi suunnitelmallisesti pyritty hakkuissa parantamaan. Kun valoisuus lisääntyy, lehtokasvillisuus voi jopa tukahtua heinikoiden, horsmien ja vatukoiden alle. Kauniin metsämaiseman ja järvinäkymän säilymisestä ei myöskään ole välitetty, sillä järeitä haapoja on hakattu aivan rantaviivan tuntumasta, kuvaa WWF:n projektitutkija Timo Laine hakkuiden jälkeä. Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ry. on huolissaan siitä, että metsäluonnon suojelu on jäämässä pitkälti metsätalouden toimijoiden ja vapaaehtoisen suojelun varaan.

- Metsälaki ja sertifiointi eivät turvaa edes pienialaisten kohteiden säilymistä, elleivät metsätalouden toimijoiden asenteet luonnonsuojeluun muutu. Sertifioinnin uskottavuus puuntuotannon kestävyyden takaajana karisee entisestään, kun edes vapaaehtoisesti perustetut luonnonsuojelualueet eivät säästy taloushakkuilta, toteaa Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja Tuire Laurinolli. - Metsälaki on ollut voimassa yli viisi vuotta ja sertifiointikin kolmatta vuotta - oppiajan pitäisi jo olla takana. Metsäluonnolla ei ole varaa odottaa uuden toimijasukupolven varttumista.

Lisätietoja: Tuire Laurinolli, Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin puheenjohtaja, p. 0400-737 580 Timo Laine, WWF:n projektitutkija, p. 0500-472 177

>>>Lisätietoja ja kuvia Vinninsaaren alueesta

w w w . l u o n t o l i i t t o . f i / m e t s a / e t e l a s u o m i / e s i m e r k i t

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle