Kuva: osakkeenomistaja Matti Ikonen kättelee hallitukseen ehdolla olevaa filosofian tohtori Thomas Wallgrenia UPM-Kymmenen yhtiökokouspaikalla 21.3. ennen kokouksen alkua

 

TIEDOTE tiistaina 21.3.2000 - julkaistavissa heti

Ahtisaarelle esitettiin vastaehdokas

Helsinki - UPM-Kymmenen pienosakkaat esittivät, että yhtiökokous valitsisi hallitukseen Martti Ahtisaaren sijaan filosofian tohtori Thomas Wallgrenin. Osakkeenomistaja Tuomas Rantasen mielestä entisen presidentin valinta UPM-Kymmenen hallitukseen "valjastaisi Suomen valtiollisen edun ja arvovallan vain yhden monikansallisen yhtiön kaupallisten intressien ohjaukseen".

Rantanen painotti, että kritiikki ei kohdistu Martti Ahtisaareen yksityishenkilönä, vaan kyse on laajemmin valtiollisten instituutioiden riippumattomuudesta ja käsityksestämme siitä, miten valtio ja markkinat toimivat.

Rantanen muistutti yhtiökokousta siitä, että monikansallinen yhtiö toimii ajaen ensi sijassa osakkaidensa taloudellista etua. "Tämä etu on yhä useammin erilainen kuin mikä Suomessa asuvien ihmisten tai heidän valitsemiensa luottamushenkilöiden käsitys yhteisestä kansallisesta edusta. Monikansallinen yhtiö voi yhä vähemmän ottaa toiminnassaan huomioon yksittäisen maan työllisyyteen, alueelliseen kehittämiseen tai vaikka ympäristönsuojeluun liittyviä tekijöitä.", Rantanen totesi.

Keskeinen osa nykyaikaista liikkeenjohtoa tulisi olla liiketoiminnan eettinen kestävyys. Filosofian tohtori Thomas Wallgren edustaa vahvaa moraalista näkemystä ja asiantuntemusta yhteiskunnallisissa ja ympäristökysymyksissä, ja olisi siten erinomainen valinta yhtiön hallitukseen.

"Uskon että myös yritykselle olisi todellista etua siitä, että sen hallitukseen kuuluisi henkilö joka tuo yhtiön sisäpiiriin juuri sellaista tietoa ihmisistä ja yhteiskunnista, jotka auttavat arvioimaan tuloksenteon eettistä kestävyyttä", perusteli Rantanen Wallgrenin valintaa.

UPM-Kymmenelle kiitosta Indonesia-yhteistyön päättämisestä

UPM-Kymmenen osakas, Helsingin yliopiston dosentti Thomas Wallgren kiitti yhtiökokouksessa yhtiön johtoa sen päättäväisestä toiminnasta vuoden 1999 aikana yhtiön Indonesian-yhteistyön lopettamiseksi. Yhtiön yhteistyökumppani APRIL tunnetaan ihmisoikeusloukkauksista ja sademetsien hävittämisestä Riaussa Sumatran saarella.

"Esitän omistajana kiitoksen yhtiön johdolle siitä, että se on lopettanut yhtiön osallistumisen arveluttavaan toimintaan Indonesiassa. Näin yhtiöllemme on avautunut mahdollisuus profiloitua eettisesti vastuuntuntoisena ympäristöpolitiikan edelläkävijänä", totesi Wallgren.

Wallgren totesi myös, että vuoden 1999 päätökset yksinään ovat vielä riittämättömiä. Hän kannusti yhtiön johtoa sanoutumaan irti yhteistyöstä APRILin kanssa Kiinassa, jossa UPM-Kymmenen ja APRILin hienopaperitehdas käyttää raaka-aineenaan APRILin Riaun tehtaiden sellua.

Kuvassa osakkeenomistaja Thomas Wallgren

Lisätiedot:

Tuomas Rantanen 040-5077 165 rantanen(@)siili.sll.fi
Matti Liimatainen 050-346 2210 liimatainen(@)sll.fi
Matti Ikonen 0400-257 755

Tuomas Rantasen puhe yhtiökokouksessa 21.3.2000

Tiedote 20.3.2000 UPM-Kymmenen yhtiökokous valintojen edessä

Luonto-Liiton englanninkieliset UPM-Kymmene-sivut

Luonto-Liiton Etelä-Suomi-sivut: UPM-Kymmene

Maan ystävien UPM-Kymmene/APRIL-kampanjan sivut

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle