TIEDOTE 20.3.2000 - julkaistavissa heti

UPM-Kymmenen yhtiökokous valintojen edessä

1) Osakkeenomistajat esittävät puunhankinnan ympäristöperiaatteiden tarkistamista

Seitsemän UPM-Kymmenen yksityistä pienosakasta esittää huomenna tiistaina 21.3. UPM-Kymmenen yhtiökokoukselle, että yhtiö lopettaisi puunhankinnan valtion luonnonsuojelullisesti arvokkaista vanhoista metsistä Itä- ja Pohjois-Suomessa sekä kantaisi vastuunsa Etelä-Suomen metsien suojelutilanteen parantamisesta.

Osakkeenomistajat muistuttavat, että valtion liikelaitos Metsähallitus hakkaa jatkuvasti suojelullisesti arvokkaita vanhoja metsiä Itä- ja Pohjois-Suomessa.

UPM-Kymmene hankkii vuosittain Suomessa käyttämästään puusta vain 2 % valtion metsistä. Yhtiölle aarniometsäpuun käytön lopettaminen olisi pieni askel, mutta uhanalaiselle metsäluonnolle suuri.

Viimeksi julkisuutta sai valtion aarniometsien hakkuukiista helmikuussa Kuhmossa. Puuta kyseiseltä Kuhmon Laamasenvaaran hakkuulta myytiin UPM-Kymmenen Kajaanin tehtaille.

Metsien suojelutilanne vaatii pikaista parantamista myös Etelä-Suomessa. UPM-Kymmene on suuri maanomistaja, jonka mailta löytyy metsiensuojelun kannalta merkittäviä alueita mm. Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa ja Etelä-Kainuussa. Yhtiö on aiemmin suhtautunut haluttomasti luonnonsuojelijoiden tekemiin aloitteisiin arvoalueidensa vapaaehtoisesta suojelusta. Osakkeenomistajien esittävät, että UPM-Kymmene omaehtoisesti rauhoittaa maillaan sijaitsevat luonnonsuojelullisesti arvokkaat vanhat metsät sekä muut Etelä-Suomen uhanalaisen lajiston kannalta tärkeät metsäalueet.

2) Henkilövalinnat - Ahtisaarelle vastaehdokas?

UPM-Kymmenen yhtiökokouksessa on esillä myös yhtiön hallituksen täydentäminen. Martti Ahtisaaren ehdokkuutta on jo julkisuudessa kritisoitu siitä, että siinä valjastetaan ongelmallisella tavalla valtiollinen etu ja arvovalta yhden monikansallisen yhtiön kaupallisten intressien ohjaukseen.

Poliittisen ja taloudellisen päätöksenteon karkeasta yhdistämisestä on jo saatu huonoja kokemuksia. Presidenttikaudellaan Ahtisaari siloitteli tietä nyttemmin kariutuneelle ja kalliiksi käyneelle UPM-Kymmenen ja APRILin yhteistyölle. Osakkeenomistajat harkitsevat vastaehdokkaan esittämistä yhtiökokoukselle.

Lisätiedot:

Tuomas Rantanen 040-5077 165 rantanen(@)siili.sll.fi

Matti Liimatainen 050-346 2210 liimatainen(@)sll.fi

Luonto-Liiton englanninkieliset UPM-Kymmene-sivut

Luonto-Liiton Etelä-Suomi-sivut: UPM-Kymmene

Maan ystävien UPM-Kymmene/APRIL-kampanjan sivut

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle