LUONTO-LIITTO TIEDOTTAA 12.2.2000 - JULKAISUVAPAA HETI

Luonto-Liitto tutkii Metsähallituksen hakkuiden laillisuutta

Metsähallitus on jatkanut edelleen hakkuita Kuhmon Laamasenvaarassa odottamatta pyytämäänsä oikeuskanslerin lausuntoa hakkuiden laillisuudesta. Oikeuskanslerin aiemman kannan mukaan luontokohteita, joiden Natura 2000 -rajauksista on valitettu korkeimpaan hallinto-oikeuteen ei saa tuhota ennen valituksen käsittelyä. Luonto-Liitto tutkii asiantuntijoiden avustamana Metsähallituksen toimien laillisuutta ja niistä mahdollisesti lankeavia korvausvelvoitteita.

Metsähallituksen johto käyttää paikallisia pelinappuloina

Luonto-Liiton mielestä on valitettavaa, että Metsähallituksen johto vierittää vastuun Laamasenvaaran Kuohulammen tapahtumista laitoksen paikallistasolle ja urakoitsijoille. Todellinen vastuu tapahtumista on Metsähallituksen johdolla. Tilanteet on synnytetty aloittamalla kiistanalaisissa metsäkohteissa pikahakkuut varmistamatta niiden laillisuutta ja tietäen, että luontoliittolaiset ovat varautuneet olemaan paikan päällä hakkuita seuraamassa.

Koska urakoitsijoille tietoisesti osoitetaan työmaiksi kiistanalaisia kohteita, on Metsähallituksen myös varauduttava korvaamaan urakoitsijalle kiistoista mahdollisesti aiheutuvat ylimääräiset kustannukset.

Luonto-Liitto ei ole yrityksistä huolimatta saanut keskusteluyhteyttä kuin Metsähallituksen paikallistason väkeen. Jopa metsäkoneyrittäjien kanssa eilen käyty luonnonsuojelukeskustelu oli rakentavampaa kuin Metsähallituksen alue- ja keskusjohdon vastuun pakoilu.

Harhaanjohtavaa tiedotusta

Metsähallituksen tiedottaminen ei perustu tosiasioihin, sen on jokainen TV-uutisten katsoja voinut itse havaita. Metsähallitus ei ole oikaissut väitettään ettei aktivistin päälle olisi kaadettu puuta. Lisäksi Metsähallitus väittää Luonto-Liiton syyllistävän hakkuuväkeä, vaikka kritiikin kohteena on laitoksen keski- ja johtoporras, joka ei ole suostunut keskusteluihin.

Laamasenvaaran työmaalla ei ole tiedotettu turvaetäisyyksistä ennen eilistä eli vasta onnettomien tapahtumien jälkeen. Metsähallituksen eilen kertaamaa turvaohjetta laajennetusta turvaetäisyydestä ja konetyön keskeyttämisestä mielenosoitustilanteessa ei ole myöskään toistaiseksi noudatettu.

Lisätiedot:
Matti Ikonen 0400-25 77 55, ikonen(@)sll.fi
Matti Liimatainen 050-346 2210, liimatainen(@)sll.fi

Kuhmon Laamasenvaara-aineisto:
Taustatiedot
Kuvat
Kartat



Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle