LUONTO-LIITTO TIEDOTTAA 11.2.2000 - JULKAISUVAPAA HETI

Metsähallitus jatkaa Laamasenvaaran hakkuita ympäristöministerin vetoomuksesta välittämättä

Metsähallitus kertoi eilisessä tiedotteessaan, että se "pyrkii selventämään Natura 2000-ohjelman laajennusvaatimuksista käytävää keskustelua pyytämällä oikeuskanslerilta lausunnon". Metsähallituksen mielestä Vuosaaren satamahankkeesta annettuja lausuntoja ei voi rinnastaa metsäkohteisiin.

Luonto-Liitto ihmettelee, miten Metsähallitukselle ei ole mennyt perille se, mistä asiassa on kysymys: siitä, että valituksenalaisten kohteiden luontoarvoja ei saa tuhota ennen kuin valitukset on käsitelty. Jos Metsähallitus tuhoaa sellaisen kohteen luontoarvot, jota on vaadittu liitettäväksi Naturaan, on valittaminen ja valituksen käsittely turhaa ja valittajan oikeusturvaa (Hallitusmuoto 16 §) loukataan.

Ympäristöministeri Satu Hassi vetosi eilen Metsähallitukseen, jotta se pidättäytyisi hakkuista valitusten alaisilla alueilla. Ympäristöministeri toivoi, että Metsähallitus kunnioittaisi kansalaisten valitusoikeutta.

Missä Metsähallituksen moraali?

Luonto-Liitto kysyy, missä on Metsähallituksen moraali. Laitos jatkaa hakkuita KHO-valitusten alaisilla kohteilla samaan aikaan kun se pyytää oikeuskansleria "selventämään" asiaa. Laamasenvaaran kohdetta hakkaa kaksi vahvistettua monitoimikoneketjua ja lisäksi työmaalla on kuriositeettina muutamia metsureita. Luonto-Liiton tietojen mukaan ainakin Suomussalmella on useita vastaavia KHO-valitusten alaisia vanhoja metsiä kuluvan kevätkauden hakkuuohjelmassa. Tunnetuin näistä alueista on itärajan pinnassa sijaitseva Malahvia.

Metsähallituksen eilisen tiedotteen ja laitoksen edustajien julkisuuteen antamien lausuntojen mukaan "väitteet puunkaadosta aktivistien päälle eivät pidä paikkaansa". Myöhemmin Metsähallitus korjasi virheellisen lausuntonsa. Puun alle jääneen nuoren luontoliittolaisen todettiin saaneen aivotärähdyksen tapaturmasta.

Metsähallituksen mukaan luontoliittolaiset ovat häirinneet hakkuita. Luonto-Liitto muistuttaa, että hakkuutyömaalla on osoitettu mieltä rauhanomaisesti ja tarkkailtu tilannetta. Hakkuita ei ole estetty. Luonto-Liitto jatkaa päivystystä Laamasenvaaran hakkuilla tänäänkin.

Metsähallituksen koneurakoitsijoiden pahoinpitelyn kohteeksi joutuneet luontoliittolaiset tekevät tänään tutkintapyynnön poliisille.

Lisätiedot paikan päältä:
Matti Ikonen 0400-25 77 55
Matti Liimatainen 050-346 2210, liimatainen(@)sll.fi

Kuhmon Laamasenvaara-aineisto:
Taustatiedot
Kuvat
Kartat



Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle