Vastine suunnitelluille hakkuille Naruska-Tuntsa-alueella

Pohjois-Sallan paliskunta suhtautuu kielteisesti Naruska-Tuntsa-alueen hakkuisiin

Perustelut:

Paliskunnassa on eloporoja n. 5000 poroa, joista kotihoidossa on n. 300 poroa (6 % paliskunnan poroista). Poroista on luonnonlaitumilla pääosa ympäri vuoden. Paliskunnan poronhoito perustuu luonnonlaitumien hyväksikäyttöön. Tuntsan alueella palkii paliskunnan poroista 2/3 osaa, jotka käsitellään syksyllä talvilaidunjakoaidan taakse ja jotka siirtyvät kevättalvella kyseessä oleville kuusikoille.

Paliskunnan talvilaidunalue sijaitsee Saihoselkä-Ahmatunturi-alueen pohjoispuolella. Siellä on talvilaidunjakoaita. Porot käsitellään erotuksissa aidan pohjoispuolelle, sieltä porot siirtyvät helmi-maaliskuun aikana eteläpuolen kuusikoille luppoilemaan.

Tuntsan alueen luppokuusikot sijaitsevat Kuusivaara-Auermavaara-Kolumaoiva-Moukavaara-jaksossa ja itäpuolella Kuskoiva-Saapakoivan-Kaunisoivan ja Sorsatunturin laitojen kuusikoissa sekä Palovuonnelo- ja Tuorevuonnelon seljissä ja Aitatsivaarassa ja Siuloivassa.

Kyseessä olevan alueen hakkuut vaarantavat paliskunnan porojen luontaisen laidunkierron ja vaikeuttavat niiden keväistä ravinnon saantia.

Toivottavaa on, että hakkuut keskittyisivät jo käsitellyille alueille; Ritavaara-Petäjävaara-Suoltijoen alueille, nuoriin männiköihin sekä luontaisesti uudistuville taimikkoalueielle.

Metsiä on käsitelty paliskunnan alueella jo huomattavat määrät, ja niiden uudistuminen on ollut heikkoa, varsinkin Tuntsan alueella. Lisäksi Tuntsan paloalue on hyvä esimerkki metsän uudistumisesta kyseisellä alueella.

 

Salla, 22.6.1998

Pohjois-Sallan paliskunnan hallitus

>>> Kartta: Pohjois-Sallan paliskunnan yleiskartta Tuntsan alueesta

 

>>> Tuntsan maisema- ja ikimetsäkuvia
>>> Sallan hakkuut - pääsivu
>>> Kuvia vuoden 1999 hakkuista Sallassa
>>> Kuvia Aitatsivaaran hakkuista
>>> Kartta Aitatsivaaran hakkuista

 

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle