HS:n mielipidesivulla julkaistu kirjoitus 16.4.2000

 

Lapin lakimetsien hakkuukin vaikeuttaa poronhoitoa

Lapin koskemattomien lakimetsien hakkuu on muuttunut Metsähallituksen pysyväksi käytännöksi (HS 7.4.). Korkeilla alueilla sijaitsevien metsien hakkuu ei kuitenkaan ole ongelma pelkästään metsänuudistumisen kannalta. Aarniometsien hakkuu vie elinmahdollisuuksia muilta metsäluontoa käyttäviltä elinkeinoilta sekä aarniometsien eliölajeilta.

Metsänhakkuiden ja muiden maankäytön muotojen vaikutukset poronhoidon harjoittamisen edellytyksiin on jätetty vaille huomiota. Ei ole tuotu esiin sitä, kuinka metsänhoidolliset neronleimaukset tuhosivat porojen ravintovaroja: koivuviha kesäravintoa, jäkälikkökankaiden auraukset talviravintoa ja luppokuusikoiden hakkuut kevätravintoa.

Kukaan ei ole nostanut esiin sitä, kuinka voimatalous tekoaltaineen, matkailu, liikenne, kaivostoiminta, turvetuotanto ja monet muut maankäyttömuodot valtaavat ja pirstovat porolaitumia aiheuttaen lisätyötä- ja kustannuksia. Entistä enemmän poroja on jouduttu sijoittamaan entistä pienemmille alueille, joilla on ollut entistä vähemmän ravintoa. Porotalouden on ollut tähän kaikkeen sopeutuminen. Poronhoitajia "kuullaan, muttei kuunnella". Valinnanvapaus huonon ja erittäin huonon vaihtoehdon välillä tai leimikoiden pieni siirtely ei anna todellisia vaikutusmahdollisuuksia, joita tarvittaisiin, kun esimerkiksi hidaskasvuista metsää hakataan, mikä vaikuttaa poronhoidon harjoittamiseen sadankin vuoden ajan.

Pohjois-Sallan paliskunta, jonka alueella Tuntsan alueen ja Aitatsivaaran hakkuut tapahtuvat, on ollut voimaperäisen metsätalouden kohteena vuosikymmeniä. HS:n artikkelissa mainittu alue paliskunnan keskellä (laajemmin määriteltynä) Siuloiva - Naruskan Tammi ja Jousitunturi -jakson pohjoispuolen alueet ovat paliskunnan tärkein alue, josta porot löytävät ravintonsa luppopuista keväällä, kriittiseen aikaan kaivun loputtua lumen ollessa paksuimmillaan ja kovimmillaan. Alue on tähän asti saanut olla rauhassa mm. korkean sijaintinsa johdosta. Paliskunnan hallituksen kielteinen lausunto hakkuista ja kartta alueesta löytyvät sivuilta: http://www.luontoliitto.fi/metsa/salla.

Tähän asti Pohjois-Sallan paliskunta on onnistunut sopeuttamaan poronhoitonsa metsäntalouden toimintoihin poronhoitajien kustannuksella poromäärää laskemalla. Onko tämä oikein? Poromäärää laskettiin koko -90-luvun ajan paliskunnan omilla päätöksillä. Suurin vähennys tehtiin 1992-93, jolloin eloporomäärää vähennettiin n. 1000 kpl ja toinen 1997-98, jolloin vähennettiin n. 600 poroa. Tästä huolimatta maa- ja metsätalousministeriö vähensi poroja vielä 200 kpl kolme kuukautta sitten. Näin käy paliskunnan, jonka poroista vain 5 % on ollut talvisessa lisäruokinnassa ja mikä on yrittänyt kaikin keinon hoitaa poronsa vanhoilla, luonnollisilla tavoilla. Metsätalouden vaatimuksiin on yritetty sopeutua myös laidunkiertoja uudelleen järjestämällä mm. uusia laidunaitoja rakentamalla.

Porotaloutta ei otettu huomioon myöskään vanhojen metsien suojeluohjelman valmistelussa, jossa inventoinneista rajattiin poronhoitoalueella pois Metsä-Lappi. Metsähallituksen näkökulma on, että virallisten suojelualueiden ulkopuolella kaikki metsät ovat talouskäytössä. Nyt jäljellä olevat koskaan päätehakkaamattomat metsät sijaitsevat vaikeapääsyisimmillä ja heikoimmin tuottavilla alueilla kuten metsänrajan tuntumassa Pohjois-Sallassa. Näiden metsien merkitys on metsänrajan suojelussa ja monikäytössä paljon suurempi kuin sellukattilassa, jonne 70-80 % aarniometsien puusta päätyy nykyisten tukkipuun laatuvaatimusten vuoksi. Metsähallituksen toiminta vie myös uskottavuutta kotimaiselta metsien sertifiontijärjestelmältä, jos ekoleiman saa puutavara, mikä on peräisin aarniometsäalueelta, missä uudistuminen on epävarmaa.

Valtion metsien rakenne on vinoutunut vuosikymmenten aikana voimakkaiden hakkuiden seurauksena niin, että päätehakattavaa metsää on suhteessa vähän ja nuoria metsiä paljon. Edessä on 15-30 vuoden jakso, ennenkuin Lapin kasvatusmetsistä alkaa saada jonkinlaista tukkipuuta. Vinoutuma vain pahenee, jos edelleen hakataan rahakkaita leimikoita. Viimeisiä vaaroja ei kannata parturoida tuntureiksi, vaan aarniometsät pitäisi säästää tuleville sukupolville ja kestävämpään käyttöön sekä suunnata Metsähallituksen metsätaloussuunnittelijoiden voimat kasvatusmetsien käsittelyyn.

Olemme sitä mieltä, että Metsähallituksen tulostavoitteita tulee laskea eduskunnan tälle vuodelle korottamasta 260 miljoonan markan tavoitteesta. Lisäksi valtion metsien kestävä ja muut elinkeinot huomioonottava hakkuumahdollisuus on arvioitava uudelleen nykytiedon valossa. Huonosti uudistuneet alat, korkeat alueet, kitumaat ja suojametsäalue on otettava pois hakkuusuunnitelmista.

Metsä-Lapissa myös riistan elinolosuhteet tulisi ottaa paremmin huomioon metsien käsittelyssä ja metsästyslupien myynnissä. Metsäkanalintujen kantojen romahdukseen lienee useampia syitä, mutta suurin on mitä ilmeisimmin metsien rakenteen muuttuminen. Voidaan kärjistetysti sanoa, että ilman viimeisten vanhojen metsien säästämistä, on pelättävissä, että metsostakin tulee pian uhanlainen laji!

Matti Ikonen Luonto-Liiton metsäryhmästä
ikonen(@)iki.fi

Matti Särkelä Paliskuntain yhdistyksestä
matti.sarkela(@)paliskunnat.fi

 

>>> Kartta Aitatsivaaran hakkuista
>>> Kuvia Aitatsivaaran hakkuista
>>> Tuntsan maisema- ja ikimetsäkuvia
>>> Sallan hakkuut - pääsivu
>>> Kuvia vuoden 1999 hakkuista Sallassa
>>> Kartta: Pohjois-Sallan paliskunnan yleiskartta Tuntsan alueesta

 

METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I VENÄJÄN METSÄT I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I UHANALAISET METSÄKOHTEET I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle