Suomussalmen Malahvia eli Kevättijärvien erämaa
Uhanalainen valtion omistama pienoiserämaa itärajalla

Luonto-Liitto/metsä > aarniometsät > hakkuuraportit > Malahvia > tiedotteet ja taustamateriaalit > rajaus

 

Luonto-Liitto / metsä 24.8.00 julkaistu 7.9.00

Suomussalmen Malahvian suojelumetsärajaus

Johdanto

Metsähallitus esittää Suomussalmen Malahvian aluetta Natura-ohjelman täydennyskohteeksi. Alueen rajauksena käytetään laitoksen kesällä 2000 laatimaa Malahvian suojelumetsän rajausta, joka on ekologisesti perustelematon.

1. Suojelumetsän rajauksesta

Suojelumetsän rajausta sanotaan Metsähallituksen Kainuun metsätalouden 8.8.00 päivätyssä paperissa "luonnontieteellisin perustein" laadituksi. MH on kertonut uuden Malahvia-rajauksen olevan 200 ha laajempi kuin alkuperäisen. Metsämaalla rajaus on kasvanut 30 ha.

Rajaus on kaikkea muuta kuin ekologisin perustein laadittu. Tämä selviää jo nopealla kartta- ja ilmakuvatarkastelulla sekä inventointiaineistoon tutustumalla. Rajat leikkaavat vanhoja metsiä, luonnontilaisia soita, inventoinneissa arvokkaiksi todettuja luonnontilaisia puroja. On aivan ilmeistä, että metsätalous on sanellut useiden metsäkuvioiden pois rajaamisen.

Esimerkiksi lounaisosan Jäkäläahossa rajausperusteena on käytetty leimikkokarttaa eli valmiiksi tehtyä hakkuusuunnitelmaa. Lännessä Olkihuuhdanahon ja Perseenpaistaman metsäkuvioilla rajaukseen ovat vaikuttaneet 90-luvulla rakennetut metsätienpistot - ekologisesti ja maisemallisesti ehjä suo- vesistö- metsäkokonaisuus on rikottu vetämällä rajaus siten että metsätienpistojen keskeltä on jätetty osa metsäsaarekkeista hakattaviksi. Mitään logiikkaa rajauksen teossa ei näyttäisi noudatetun muualla kuin valtakunnanrajalla ja yksityismaiden rajoilla. Välillä raja kiemurtelee metrien tarkkuudella suon ja kivennäismaan laitaa, välillä lähes viivasuorina linjoina keskeltä vanhoja metsiä.

Järjestörajaukseen kuuluvia vanhoja metsiä metsämaalla jätettiin suojelumetsän rajauksen ulkopuolelle yli 420 hehtaaria. Näistä yli 220 hehtaaria rajoittuu suoraan suojelumetsän rajaukseen, loput sijaitsevat järjestörajauksen luoteisosassa aikaisempina vuosina avo- ja siemenpuuhakattujen alueiden takana hieman erillisenä kokonaisuutena.

1.1. Lajisto

-ulkopuolelle jätettiiin 47 uhanalaisen lajin (käävät) tunnettua esiintymää, mm. raidantuoksu- ja lamokääpiä

-jäkäläinventoinneissa löydetyistä lajeista yhden uhanalaisen (takkuhankajäkälä) esiintymäpaikka rajattiin pois - se sijaitsee tulevan avohakkuualueen keskellä Jäkäläahossa

-esimerkiksi Simanankangas, joka lahottajasieni-inventointien mukaan on "...lajistonsuojelun kannalta koko Malahvin keskeisimpiä", jätettiin pois

-monessa tapauksessa rajaus on vedetty keskelle yhtenäistä metsäkuvioita siten että uhanalaisesiintymiä jää rajauksen ulkopuolelle (esimerkiksi Materonaho, Olkihuuhdanaho, Perseenpaistaman pohjoispuoliset kankaat, Kivi-Kevätin koillisranta)

1.2. Rannat, vesistöt

-ulkopuolelle jätettiin järjestörajaukseen verrattuna 12 lampea ja järveä kokonaan tai osittain. Näistä viisi on varsinaisia erämaalampia ja -järviä eli niiden kaikki rantametsät ovat hakkaamattomia vanhoja metsiä

-em. järvillä ja lammilla on rakentamatonta rantaviivaa on lähes 10 kilometriä, näistä hakkaamatonta vanhan metsän ja suon rantaviivaa yli 3 km

1.3. Soiden ja metsien reunavyöhykkeet

-soiden ja metsien reunavyöhykkeitä ei ole huomioitu kaakkoisosan Haukilamminsuolla ja länsiosan Olkihuuhdanaholla, joissa rajaus kulkee tarkasti kivennäismaan ja suon laitaa vanhojen soidensuojelualueiden malliin

1.4. Metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt - raportin kohteet

-rajauksesta on jätetty pois 13 Metsäluonnon arvokkaat elinympäristöt Malahviassa - kartoituksessa lueteltua, metsälaissa mainittua erityisen tärkeää elinympäristöä kokonaan tai osittain. Esimerkiksi Jäkäläpuron varsi on mukana vain osittain, osittain se on jätetty pois sijaitessaan jo maastoon merkityn tulevan avohakkuualueen rajalla

-muut arvokkaat elinympäristöt - luvussa erikseen mainituista vanhoista havu- ja sekametsiköistä on jätetty pois 5 kohdetta lähes kokonaan - vain yhdestä eli Materonahon kuusikko-haavikosta on rajattu mukaan kapeat reunanauhat. Materonahossa onkin jo valmiiksi hakattu tielinja..

2. Tulevat hakkuut suojelumetsässä

Metsähallitus kaavailee edelleen "erirakenteisuutta kehittäviä ja luonnonkuloja ja myrskytuhoja jäljitteleviä" hakkuita Malahvian suojelumetsän rajauksen sisälle. Lajistotutkimukset ja niiden johtopäätökset eivät kuitenkaan tue tällaisten hakkuiden tarpeellisuutta. Missään inventointiraportissa ei mainita alueella esiintyväksi väitettyjä "tasarakenteisia, nuorehkoja metsiä". Kukaan ei vielä ole pystynyt kartalta esittämään, missä Malahvian alueella näitä vanhojen metsien suojelutyöryhmän mietinnössä mainittuja metsiä olisi. Alle 126-vuotiaita metsiä ei edes MH:n omien ikäluokkakarttojen mukaan ole alueella kuin aivan yksittäisinä kuvioina (yhteensä noin 40 ha), ja näistäkin yli puolet on jo merkitty ae-suunnitelman luontokohteiksi.

Käsiteltyjä metsiä (80- ja 90-luvulla siemenpuu, avo- ja kasvatushakattuja) on kylläkin luonnonsuojelujärjestöjen esittämän aluerajauksen sisällä Äyläjärvien länsi- ja luoteispuolella metsämaalla noin 100 ha. Luonnontilan palauttaminen ja monimuotoisuutta lisäävä metsänkäsittely Malahvian alueella pitäisi suunnata näille alueille, ei vanhoihin metsiin.

Lainauksia inventointiraporteista:

Malahvian alueen perhosinventointi: "Havaitusta lajistosta voidaan todeta sen edustavan hyvin vanhoille metsille tyypillistä lajistoa. (...) Verrattaessa aiemmin tehtyihin tutkimuksiin ympäröivillä alueilla Malahvian alueella on todella runsaasti metsän ikää indikoivia harmoyökkösiä. Alue kuuluu perhoslajistonsa puolesta erottamattomana osana vihreään vyöhykkeeseen. Vanhojen metsien lajiston turvaamiseksi alueen säilyttäminen hakkaamattomana on tärkeää."

Malahvian alueen kovakuoriaisselvitys: "Malahvian biodiversiteetin suurimpana uhkana on elinympäristöjen pirstoutuminen, jota pehmeätkin hakkuut jouduttavat toteutuessaan. (...) ..kyse on valtakunnallisestikin hyvin merkittävästä metsäalueesta, jonka hyönteislajiston monimuotoisuus ja uhanalaiset lajit voidaan säilyttää vain, jos metsät eivät pirstoudu enää lisää.".




Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle