Suomussalmen Malahvia eli Kevättijärvien erämaa
Uhanalainen valtion omistama pienoiserämaa itärajalla

MALAHVIAN LUONNONARVOJEN INVENTOINTITULOKSIA 1999

Luonto-Liitto/metsä > aarniometsät > hakkuuraportit > Malahvia > tiedotteet ja taustamateriaalit > luontoarvot (1/3)

Kalettomanvaara ja Kalettomansuo Malahvia eteläosassa - Metsähallituksen hakkuiden uhkaamaa maisemaa


Metsähallitus ja Kainuun ympäristökeskuksen Ystävyyden puiston tutkimuskeskus selvittivät Malahvian alueen luonnonarvoja maastokauden 1999 aikana. Alueella tehtiin Metsähallituksen rahoituksella arvokkaiden elinympäristöjen kartoitus sekä lahottajasieni-, jäkälä-, kovakuoriais-, perhos- ja linnustoarvojen inventoinnit.

LAINAUKSIA LUONTOARVOJEN INVENTOINTIRAPORTEISTA:

"LAHOTTAJASIENILAJISTO

Vastaavaa määrää erityisesti suojeltavien ja valtakunnallisesti uhanalaisten lajien esiintymiä ei tunneta kovin monesta paikasta Suomessa. (...)

Mäntylahopuihin sitoutuneen lajiston osalta Malahvia on todella edustava. Mäntylajiston monimuotoisuus Malahviassa kuvastaa puuston luonnontilaisuutta ja katkeamatonta lahopuujatkumoa (Renvall 1995). Mäntyvaltaisten metsien laajuus luo hyvät edellytykset monenlaisten mäntymaapuihin liittyvien ekologisten lokeroiden syntymiselle. Tämä näkyy myös lajistossa. Valtakunnallisten uhanalaisten mäntylajien (sirppikääpä, salokääpä, riekonkääpä, välkkyludekääpä, hentohaprakääpä, kairakääpä, erakkokääpä ja kituhaprakääpä) määrä ja runsaus viittaa suureen suojeluarvoon.

KOVAKUORIAISET

Inventoidulta alueelta löytyi maastokauden 1999 pyynneissä kaikkiaan 13 valtakunnallisesti uhanalaista hyönteislajia, joista 10 lajia kovakuoriaisia, 2 latikkalajia ja 1 aarnikaskaslaji. Lisäksi löytyi 20 harvinaista tai melko harvinaista, vähintään 30 frekvenssipisteen (Silfverberg 1992) kovakuoriaislajia sekä yksi männyltä tavattu harvinainen latikkalaji. Uhanalaisista lajeista yksi oli vaarantunut (V), kahdeksan silmälläpidettävää taantunutta (St) ja neljä silmälläpidettävää harvinaista (Sh). Löydöistä vaarantuneeksi luokiteltu lahokapo (Boros schneideri) on paitsi luonnonsuojeluasetuksen mukainen erityisesti suojeltava laji Suomessa myös kansainvälinen harvinaisuus. (...)

(...) alueelta [tunnetaan] nyt kaikkiaan 3 vaarantunutta, 13 silmällä pidettävää taantunutta ja 5 silmälläpidettävää harvinaista lajia eli yhteensä 21 valtakunnallisesti uhanalaista hyönteislajia.

Myrsky, joka heinäkuussa 1999 kaatoi tai jätti eriasteisesti konkeloon ja kitumaan useita satoja mäntyrunkoja erityisesti Heinävaaran alueella, paransi merkittävästi männyn eliöstön elinmahdollisuuksia Malahviassa. Tämän myrskytuhoalueen merkitys kaikkein vaateliaimman uhanalaislajiston lisääntymis- ja leviämiskeskuksena tulee jo lähitulevaisuudessa, mutta erityisesti pitkällä aikavälillä, olemaan hyvin suuri.

JÄKÄLÄLAJISTO

Indikaattorilajeista Malahvian alueella yleisiä ja runsaita lajeja ovat korpiluppo (Alectoria sarmentosa), kanadanluppo (Bryoria fremontii) ja kuusenneulajäkälä (Chaenotheca subroscida). Raidoilla tavallisimmat indikaattorilajit ovat nukkamunaisjäkälä (Nephroma resupinatum) ja silomunuaisjäkälä (N. bellum). Jauhemunuaisjäkälä (N. parile) on Malahviassa harvinaisehko. Nahkajäkälistä tavallisin indikaattorilaji oli huopanahkajäkälä (Peltigera canina). Talousmetsissä nämä yleisimmätkin indikaattorilajit ovat hyvin niukkoja ja harvinaisemmat lajit puuttuvat kokonaan.

PERHOSET

Havaitusta lajistosta voidaan todeta sen edustavan hyvin vanhoille metsille tyypillistä lajistoa. Vanhoihin metsiin tiukimmin sidoksissa olevaa vaaleaa harmoyökköstä, korpihamoyökköstä ja nuoliharmoyökköstä esiintyi alueella kohtalaisen runsaasti. Tämä kertoo alueen luonnontilaisuudesta ja suojeluarvosta (...). Verrattaessa aiemmin tehtyihin tutkimuksiin ympäröivillä alueilla Malahvian alueella on todella runsaasti vanhan metsän ikää indikoivia harmoyökkösiä. Alue kuuluu perhoslajistonsa puolesta erottamattomana osana vihreään vyöhykkeeseen. Vanhojen metsien lajiston turvaamiseksi alueen säilyttäminen hakkaamattomana on tärkeää."

>>> LUE LISÄÄ MALAHVIAN LUONTOARVOISTA

KATSO MYÖS:

Jurokuoriainen.. tunnettuja löytöpaikkoja mm. Suomussalmen Malahvia





Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle