Suomussalmen Malahvia eli Kevättijärvien erämaa
Uhanalainen valtion omistama pienoiserämaa itärajalla

YHTEENVETOA MALAHVIAN ALUEEN LUONTOARVOISTA

Luonto-Liitto/metsä > aarniometsät > Malahvia > tiedotteet ja taustamateriaalit > luontoarvot (2/3)

Kalettomanvaara ja Kalettomansuo Malahvia eteläosassa - Metsähallituksen hakkuiden uhkaamaa maisemaa


Malahvian alueen lajisto, koostettu Metsähallituksen Kainuun puistoalueen inventointiraporteista vuodelta 1993. Muut lähteet: Kainuun ympäristökeskuksen Natura-tietolomake.

-Lajistossa kuvastuu alueen erämaisuus ja luonnontila.

-Erityisesti linnusto on monipuolinen ja edustava. Valtakunnallisesti vaarantuneesta kotkasta tehdään havainnot vuosittain. UHEX-mietinnön mukaan kotkan uhanalaisuuden syinä ovat mm. häirintä ja liikenne, sekä metsien ikärakenteen muutokset; vanhojen metsien ja kookkaiden puiden väheneminen.

-Voimakkaasti harvinaistunut, valtakunnallisesti silmälläpidettävä taantunut selkälokki kuuluu alueen linnustoon. Kuikasta poikueineen on useita havaintoja. Kuikan uhanalaisluokitus on valtakunnallisesti silmälläpidettävä taantunut. Selkälokin ja kuikan yhtenä uhanalaisuuden syynä on häirintä.

-Lapinpöllöstä poikueineen on useita havaintoja. Olkihuuhdanaholle pesintäkuviolle on rakennettu tie kesällä 1998.

-Kalasääskipari saalistelee seudun järvillä ja lammilla. Kivi-Kevätin itäpuolella on kanahaukan pesä. Varpusuolla tavattiin laulujoutsenpoikue. Kurjen jälkiä löydettiin useilta soilta.

-Alueen lammilla ja soilla viihtyy myös metsähanhi. Hukkakankaan itäpuolella on hanhisuo. Metsäkanalintukanta on Malahvian alueella vahva. Alueella on useita metson soidinpaikkoja. Yksi niistä avohakattiin marraskuussa 1998.

-Luonnonkoloissa pesivä tervapääskykanta on sekin runsas.

-Vanhojen metsien tunnuslinnut kuukkeli ja pohjantikka kuuluvat nekin Malahvian lajistoon.

-Lisäksi Malahvialla tavataan mm. viirupöllöä ja hiirihaukkaa. >>> lisää linnustosta: tutkija Mauri Leivon lausunto 9.12.98

-Nisäkäslajistoon kuuluu mm. karhu.

 


Lapinpöllö on vanhojen metsien laji. Malahvian alueella lapinpöllö pesii mm. Olkihuuhdanaholla, jonne kesällä 1998 rakennettiin metsäautotie tulevia hakkuita varten. Kuva: Antti Leinonen

Lisää kuvia Malahviasta



Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle