Suomussalmen Malahvia eli Kevättijärvien erämaa
Uhanalainen valtion omistama pienoiserämaa itärajalla

MALAHVIAN ALUEEN LUONTOARVOT: LINNUSTO

Luonto-Liitto/metsä > aarniometsät > Malahvia > tiedotteet ja taustamateriaalit > luontoarvot (3/3)

Kalettomanvaara ja Kalettomansuo Malahvia eteläosassa - Metsähallituksen hakkuiden uhkaamaa maisemaa

 

Tutkija Mauri Leivon (SYKE) pyynnöstä 9.12. antama lausunto Malahvian alueesta (väliotsikot Luonto-Liiton):

MALAHVIAN LINNUSTOARVO

Suomen ympäristökeskus yhteistyössä BirdLife Suomen ja sen jäsenyhdistysten kanssa on koonnut yli 2000 lintualueen rekisterin, jossa on käytännöllisesti katsoen kaikki Suomen linnustollisesti arvokkaat alueet. Tästä rekisteriaineistosta valitaan lähitulevaisuudessa linnustollisin perustein n. 800 suojelun kannalta tärkeintä lintualuetta ja muodostetaan niistä Suomen tärkeiden lintualueiden lintualueverkosto, jossa kaikki vakiintuneet lintulajit esiintyvät suotuisan suojelutason edellyttäminä riittävän runsaina kantoina.

"Malahvia on selkeästi yksi Suomen tärkeistä lintualueista"

Malahvia on selkeästi yksi Suomen tärkeistä lintualueista. Malahvian linnusto on monipuolinen ja arvokas. Alueella pesii kaikkinensa huomiota herättävän paljon uhanalaisia tai silmällä pidettäviä lajeja (kuikka, maakotka, nuolihaukka), erityisvastuulajeja (kuikka, laulujoutsen, uivelo, metso, kurki, valkoviklo, liro, lapinpöllö, pohjantikka, kuukkeli ja isokäpylintu), muutoin vaateliaita tai harvalukuisia lajeja (mehiläishaukka, kulorastas, puukiipijä) tai kolopesijöitä (tervapääsky, leppälintu, harmaasieppo, kirjosieppo). Monet näistä vieläpä melko runsaina kantoina tai ainakin useiden parien voimalla. Edellä mainitut lajit ovat suojelun kannalta tärkeitä lajeja ja juuri niiden perusteella Suomen tärkeät lintualueet valitaan.

Erityistä painoarvoa antaisin Malahvian tapauksessa kansainväliselle näkökulmalle. Malahvia edustaa sitä metsän hallitsemaa, soiden ja erämaalampien kirjomaa boreaalista luontoa, joka on tyypillisintä, suojelun arvoisinta Suomen alkuperäisluontoa myös linnustollisesti. Kuten edellä mainitsin, Malahviassa pesii lukuisia erityisvastuulajeja - lajeja, jotka ovat maanosan laajuisesti tarkasteltunakin verraten vähälukuisia ja joiden kannasta merkittävä osa pesii Suomessa. Suurin osa Suomen erityisvastuulajeista on nimenomaan metsä- ja suolajeja. Näiden lajien suojelusta ja seurannasta olemme vastuussa kansainvälisesti.

Lukuisat linnustomme metsä- ja suolajit ovat taantuneet sotien jälkeen hälyttävästi. Monet niistä on jo luokiteltu uhanalaisiksi, mutta vielä useammat ovat uhanalaisuuden partaalla. Niiden suojelun ja kantojen tarkan seurannan tulisikin olla ensisijaisen tärkeää, ja mielestäni jopa tärkeämpää kuin joidenkin levinneisyytensä reunaosissa esiintyvien, muualla runsaiden lajien. Suojelemattomia vanhan metsän alueita on Suomessa jäljellä enää vähän. Näyttää vahvasti siltä, että turvataksemme kaikkein arvokkaimman linnustomme osan, metsälinnuston, tulevaisuuden, olemme pakotettuja säilyttämään viimeiset jäljellä olevat vanhan metsän alueet. Erityisesti tämä koskee Malahvian kaltaisia verraten laajoja metsäalueita.

"Linnuston suojelussa alueen laajuus on valttia"

Malahvia edustaa niitä harvoja laajempia Suomen eteläisen puoliskon linnustollisesti arvokkaita metsäsyrjäseutuja, jota ei ole vielä saatu vielä suojelun piiriin. Syynä tähän ei ilmiselvästi voi olla ainakaan arvokkaan linnuston puuttuminen. Malahvian suojeluarvoa lisää sijainti muutamien muiden luonnon- ja linnustonsuojelullisesti tärkeiden alueiden läheisyydessä. Linnuston suojelussa alueen laajuus on valttia. Laajat alueet pystyvät ylläpitämään suurempia lintukantoja, mikä lajien suojelussa on tärkeämpää kuin alueen optimaalisuus laadussa. Siksi laajoilla alueilla on yleisesti aina enemmän suojeluarvoa kuin pienillä. Valitettavasti varsinkin Suomen eteläisessä puoliskossa suojellut ja hakkuilta säilyneet vanhan metsän alueet ovat pienenpuoleisia tilkkuja, usein liian irrallaan toisistaan.

"Malahvian kaltaisten viimeisten verraten harvojen laajempien metsäseutujen hakkuista tulisi ehdottomasti pitäytyä"

Suomen tärkeiden lintualueiden verkoston suojelutavoitteiden toteutumisen kannalta suhtaudun Metsähallituksen aloittamiin Malahvian hakkuisiin kielteisesti. Metsien pirstoutumisen seuraukset linnustossamme ovat jo nyt selkeästi nähtävissä ja Malahvian kaltaisten viimeisten verraten harvojen laajempien metsäseutujen hakkuista tulisi ehdottomasti pitäytyä.

Mauri Leivo Tutkija, Suomen tärkeät lintualueet -hankkeen koordinaattori Suomen ympäristökeskus, luonto ja maankäyttö

_______________________________________________

Mauri Leivo tutkija - researcher Suomen ympäristökeskus - Finnish Environment Institute PL 140, 00251 Helsinki tel. 09 - 403 00 776 fax 09 - 403 00 791 E-mail: mauri.leivo(@)vyh.fi

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle