Suomussalmen Malahvia eli Kevättijärvien erämaa
Uhanalainen valtion omistama pienoiserämaa itärajalla

Luonto-Liitto/metsä > aarniometsät > hakkuuraportit > Malahvia > tiedotteet ja taustamateriaalit > kirje ympäristöministerille 1999


 

Luonnonsuojelujärjestöjen kirje Ympäristöministeri Satu Hassille 9.12.1999

ASIA: Suomussalmen Malahvian eli Kevättijärvien erämaan ja Kuhmon Jämäsvaaran alueen suojelu

Allekirjoittaneet ympäristöjärjestöt esittävät kunnioittavasti, että Ympäristöministeriö ryhtyisi toimenpiteisiin Suomussalmen Malahvian eli Kevättijärvien erämaan ja Kuhmon Jämäsvaaran alueen perustamiseksi lakisääteisiksi luonnonsuojelualueiksi.

Alueet ovat kokonaisuudessaan valtion omistamia ja liikelaitos Metsähallituksen hallinnassa. Molempien alueiden suojelusta on puhuttu jo vuosia. Suojelualoitteita ovat tehneet valtakunnalliset, maakunnalliset ja paikalliset luonnonsuojelujärjestöt, paikallinen ympäristökeskus ja vanhojen metsien suojelutyöryhmä. Malahvian ja Jämäsvaaran puuttumisesta Suomen Natura 2000-ehdotuksesta on kanneltu KHO:lle. Valitusten käsittely on kesken.

Alueiden suojelun aika on nyt. Malahvian eli Kevättijärven alue sopii erämaisuutensa, kulttuurihistoriansa ja sijaintinsa puolesta erinomaisesti osaksi Suomen puolen Kalevalapuistoa. Jämäsvaaran luonnonsuojelullisesti arvokas ja retkeilyllisesti merkittävä kokonaisuus on Oulujoen vesistön eteläpuolelle sijoittuessaan itseoikeutettu Natura 2000-verkoston täydennyskohde.

Ympäristöjärjestöjen suojeltavaksi ehdottamien alueiden rajaukset on esitetty karttaliitteissä. Rajaukset perustuvat alueiden luontoarvoihin sekä pyrkimykseen muodostaa luonnonsuojelualueista ekologisia kokonaisuuksia. Malahvian alueen sisällä olevat yksityismaapalstat eivät kuulu ehdotettuun suojelualueeseen.

MALAHVIA

Malahvian eli Kevättijärvien alue on yli 3000 hehtaaria luonnontilaisia soita, vesistöjä ja vanhoja metsiä. Alue sijoittuu valtakunnanrajalle välittömästi Venäjän puolella suunnitellun noin 100 000 hehtaarin Kalevalan kansallispuiston kohdalle.

Malahvian alueen suojeluarvot ovat alueen yhtenäisyydessä, vesistöissä, vanhoissa metsissä sekä kulttuurihistoriassa. Alue on yksi harvoja nykymetsätaloudelta säästyneistä talvisodan taistelumaastoista. Alue sijaitsee muutamia kilometrejä etelään Raatteen tiestä. Talvisodan muistomerkkien lisäksi alueen metsissä näkyvät vienankarjalaisen metsänkäytön jäljet. Alueen halki kulkee vuosisatoja käytössä olleita polkuja, vienankarjalaisia kauppareittejä. Vanhoja niittypalstoja on vielä nähtävillä alueen soilla.

Vuonna 1999 alueella tehtyjen luontoselvitysten mukaan alueen lahottajasieni-, jäkälä- ja hyönteislajisto indikoivat monin paikoin erittäin edustavaa vanhaa metsää. Alueelta on tehty kymmeniä valtakunnallisesti uhanalaisten lajien havaintoja. Alueen suojeluarvot ovat selkeästi valtakunnallista luokkaa. Siksi ainoa oikea suojelutapa Malahvian alueelle on luonnonsuojelulain mukaisen suojelualueen perustaminen. Varovaiset ja paikalliset, nykymetsätaloustoimin käsiteltyjen metsien luonnontilan ennallistamiseen tai kulttuurihistoriallisten arvojen vaalimiseen liittyvät toimet olisivat mahdollisia erikseen tehtävän suojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelman mukaisesti.

Kainuun ympäristökeskus on esittänyt alueen suojelua Natura 2000-ohjelmassa. Myös Ympäristöministeriön asettama vanhojen metsien työryhmä esitti aluetta lakisääteiseksi luonnonsuojelualueeksi. Malahvian alue kuuluu vielä suojelemattomiin mutta suojelunarvoisiin WWF:n ns. Hot Spot-kohteisiin. Lisätiedot: http://www.luontoliitto.fi/metsa/malahvia

JÄMÄSVAARA

Kuhmon Jämäsvaaran alue on lähes 3000 hehtaaria soita, vesistöjä ja vanhoja metsiä. Alle 20 kilometriä Kuhmosta lounaaseen sijoittuva Jämäsvaara on erittäin edustava ja harvinainen näyte lähes kokonaisuudessaan koskemattomana säilyneestä suuren järven valuma-alueesta muine pienvesineen.

Alueen vanhat metsät ovat lähes täysin säästyneet nykymetsätaloudelta. Alueella on 33 lampea, järveä, kymmeniä puroja ja useita kilometrejä lampi-järviketjua koskineen ja vesistöyhteyksineen. Alueella on useita kymmeniä uhanalaisten ja EU:n tärkeinä pitämien lintu-, kasvi- ja muiden eliölajien elinpaikkoja ja esiintymiä.

Jämäsvaaran luonnonsuojelualuetta kannattaisi kehittää merkittävänä eräretkeilykohteena. Retkeilymahdollisuuksien parantamiseen liittyvät toimet suunniteltaisiin erikseen luonnonsuojelualueen hoito- ja käyttösuunnitelman laadinnan yhteydessä. Metsähallitus on suunnitellut alueelle virkistysmetsää, jossa hakkuut aarniosien ulkopuolella olisivat mahdollisia. Talousosia sisältävä virkistysmetsä ei ole riittävä keino alueen suojeluarvojen turvaamiseksi, sillä alueen arvo on nimenomaan koskemattomissa laajoissa vanhoissa metsissä.

Alueen suojelusta on tehty 1990-luvulla yli kymmenen suojelualoitetta. Viimeksi Kainuun ympäristökeskus on pyydetyssä lausunnossaan 4.10.1999 esittänyt Metsähallitukselle kantanaan, että Jämäsvaaran alueelle muodostettaisiin lakisääteinen suojelualue. Myös paikallinen Lentua-seura on 7.10. 1999 esittänyt alueen suojelutavaksi lakisääteistä suojelualuetta. Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri esitti alueesta suojelualuetta vuonna 1998 lausunnossaan Ympäristöministeriön Natura-2000-ehdotuksesta. Malahvian ohella Jämäsvaarakin kuuluu vielä suojelemattomiin mutta suojelunarvoisiin WWF:n Hot Spot-kohteisiin. Lisätiedot: http://www.luontoliitto.fi/metsa/jamasvaara

Helsingissä 9.12.1999

Suomen luonnonsuojeluliitto / Luonto-Liitto / Suomen WWF / BirdLife Suomi / Maan ystävät


Kalettomanvaara ja Kalettomansuo Malahvia eteläosassa - Metsähallituksen hakkuiden uhkaamaa maisemaa

 




Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle