www.luontoliitto.fi/metsa/raportit

Valokuvia ja raportteja aarniometsähakkuista Suomessa: valtion liikelaitos Metsähallitus tuhoaa tahallaan luonnon monimuotoisuutta: Kukkurin alue, Hyrynsalmi 1999-2002

Luonto-Liitto/metsä > aarniometsät > hakkuuraportit > Hyrynsalmi > Kukkuri > lajilista

Avohakkuu Kukkurissa vuonna 2000

Kainuun ympäristökeskuksen raportti:


"Männyn lahottajasienilajisto Kukkurissa. Mäntylahopuihin sitoutuneen lajiston osalta Kukkuri on edustava. Mäntylajiston monimuotoisuus Kukkurissa kuvastaa puuston luonnontilaisuutta ja katkeamatonta lahopuujatkumoa (Renvall 1995). Männyn runsaus kuusten seassa luo hyvät edellykset monenlaisten mäntymaapuihin liittyvien ekologisten lokeroiden syntymiselle. Tämä näkyy myös lajistossa. Valtakunnallisten uhanalaisten mäntylajien (sirppikääpä, riekonkääpä, välkkyludekääpä, hentohaprakääpä ja kituhaprakääpä) runsaus on kokenuttakin kääpäinventoijaa hämmästyttävä."

"Kuusen lahottajasienilajisto Kukkurissa. Kuusilajiston monimuotoisuus Kukkurissa kuvastaa puuston luonnontilaisuutta ja katkeamatonta lahopuujatkumoa (Renvall 1995). Vanhoista, järeistä kuusimaapuista löytyi lukuisia valtakunnallisesti uhanalaisia lajeja: korpiludekääpä, känsäorvakka, käpäläkääpä ja viherkarhikka. Kukkurista löytyivät myös tieteelle vasta kuvatut lamokääpä ja lumokääpä (Niemelä 1998c), jotka ovat Suomessa uhanalaisia. Uudessa IUCN:n uhanalaisluokituksessa ne sijoitetaan vaarantuneiksi. Positiivisena yllätyksenä löytyivät luonnonsuojelulain mukaiset erityissuojelulajit: vaarantuneet lohkokääpä ja sitruunakääpä."

"Haavan lahottajasienilajisto Kukkurissa. Vaateliaan haapalajiston kannalta Kukkuri on edustava. (..) Kaikkein merkittävimmät lajilöydöt haavalta ovat valtakunnallisesti vaarantuneiden haaparaspin ja harjasorakkaan löytyminen. Molemmat lajit ovat myös luonnonsuojelulain mukaisia erityisesti suojeltavia lajeja."

"Koivun lahottajasienilajisto Kukkurissa. Eri tavoin lahonneita koivumaapuita on runsaasti eri puolilla Kukkurissa. (...) Eri-ikäisiä eläviä koivuja on kaikkialla Kukkurissa. Niitä on poistettu vain parista paikasta teiden läheisyydestä, eikä sillä ole ratkaisevaa merkitystä koivusta riippuvaiselle lajistolle."

"Kääpäpisteytys. Niemelä & Kotiranta (1996) esittävät Uhanalaiset käävät Suomessa -kirjassa metsien suojeluarvon laskemiseksi pisteytysmenetelmän sekä kuusi- että mäntymetsille (liite 2). Kuusimetsien osalta Kukkuri saa 33 pistettä ja kohoaa luokkaan erittäin arvokas, ainutlaatuinen alue."

"Yhteenveto Kukkurin lajistonsuojeluarvosta. Vanhojen metsien lahottajasienilajiston osalta Kukkuri edustaa Suomen huipputasoa, myös vertailtaessa sitä muihin Kainuussa tarkoin inventoituihin vanhan metsän alueisiin (Penttilä 1994). Normaalin Kainuun ja Pohjanmaan vanhoissa metsissä rikkaan kuusi- ja koivulajiston lisäksi on haapa- ja etenkin mäntylajisto poikkeuksellisen rikasta. Vanhan metsän lajiston osalta Kukkurin tekee arvokkaaksi sekä uhanalaisten vanhan metsän lajien yksilöiden runsaus alueella, että uhanalaisten ja vaateliaiden lajien suuri määrä. Niemelän & Kotirannan vanhojen metsien kääpäpisteyksessä kohde luokiteltiin erittäin arvokkaaksi, ainutlaatuiseksi alueeksi. Kukkurissa löytyi uhanalaisia ja vanhan metsän indikaattorilajeja runsaasti lähes kaikilta tarkastelluilta osa-alueilta (kartta 1)."

Kukkurista syksyllä 1999 kääväkäsinventoinnissa löytyneet lajit: koko lista



Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle