Luonto-Liitto tiedottaa 10.5.1999 Julkaisuvapaa kello 13.00

SUOJELUMETSIEN PINTA-ALAT SELVITETTIIN
- METSIÄ SUOJELTU RIITTÄMÄTTÖMÄSTI

Suomen metsien suojelupinta-aloja selvittäneen viranomaisten ja metsäalan järjestöjen yhteisprojektin tänään julkistettavan tuloksen mukaan maamme metsämaasta on tiukasti suojeltu 3,6%.

Alkuvuodesta Suomen ympäristö-julkaisusarjassa ilmestyneen "Maintaining biological diversity in Finnish forests" -raportin (Edita oy, Helsinki 1999) mukaan vähintään 10% metsämaasta tulisi olla suojeltu monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Suomen metsien suojelu on siten vielä kaukana ekologisesti kestävästä tasosta.

Kitumaiden suojelu ei kompensoi metsämaan suojelutarvetta

Suojelupinta-alaprojektin "Suojellut metsät"-luokkaan on sisällytetty myös sellaisia metsiä, jotka eivät ole hakkuilta suojeltuja. Erämaa-alueiden ns. luonnonmukaisina säilytettävien osien ja rantojensuojelualueiden sisällyttäminen suojeltujen metsien lukuihin on Luonto-Liiton mielestä harhaanjohtavaa. Etenkään rantojensuojelukohteilla metsien käsittelyä ei käytännöllisesti katsoen ole lainkaan rajoitettu.

Suojelupinta-alaselvityksessä ilmoitetaan myös metsä- ja kitumaan yhteenlasketut suojelualat. Luonto-Liitto muistuttaa, ettei vähäpuustoisten ja -kasvuisten kitumaiden suojelu ei juurikaan auta uhanalaisia lajeja - eikä myöskään rajoita mainittavasti metsätalouden toimintaedellytyksiä.

Metsähallitus hakkaa arvokkaita vanhoja metsiä

Maintaining biological diversity in Finnish forests - raportin mukaan metsiensuojelun painopisteen tulisi olla siellä, missä vanhoja metsiä vielä on suhteellisen paljon jäljellä. Tutkijoiden mukaan tämä koskee etenkin Itä- ja Pohjois-Suomea.

Valtion liikelaitos Metsähallitus kuitenkin hakkaa aarniometsiä jatkuvasti juuri Itä- ja Pohjois-Suomessa. Tuoreita esimerkkejä löytyy Kainuusta, jossa julkisuudessa ovat viimeksi olleet esillä Suomussalmen Malahvian ja Hyrynsalmen Kukkurin vanhojen metsien avohakkuut.

Lisätiedot:
Matti Liimatainen, metsäkampanjavastaava, Luonto-Liitto
puh. 09-68 444 214, liimatainen(@)sll.fi

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle