Luonto-Liitto tiedottaa maanantaina 20.12.1999

Metsähallituksen joulurauha: törkeitä aarniometsähakkuita Kainuussa.

Valtion liikelaitos Metsähallitus hakkaa aarniometsiä Kuhmossa ja Hyrynsalmella joulun kunniaksi. Hyrynsalmen Kukkurin hakkuista raportoi Greenpeace viime viikolla.

Luonto-Liiton metsäryhmän tarkastusmatkalla Kainuussa havaittiin, että Metsähallitus hakkaa myös Kuhmon Vattuvaarassa. Vattuvaara on luonnonsuojelullisesti arvokasta aarniometsää, josta on Metsähallitukselle raportoitu jo alkusyksystä 14 uhanalaisen lajin esiintymät. Kaksi monitoimikonetta on kuitenkin avohakannut alueella uhanalaisista välittämättä jo useiden päivien ajan.

Metsähallitus on suunnitellut Etelä-Kuhmossa sijaitsevalle Vattuvaaran alueelle useiden kymmenien hehtaarien suurhakkuut. Avohakkuita on tulossa myös Vattuvaaran Natura-alueeseen rajoittuen, vaikka Natura-alueiden läheisyydessä ei saa tehdä suojeluarvoja heikentäviä toimenpiteitä.

Hyrynsalmen Kukkurin alueen merkitystä uhanalaiselle lajistolle selvitettiin Metsähallituksen omana tilaustyönä viime kesänä. Alkusyksystä julkistettujen tulosten mukaan uhanalaisia ja vanhan metsän lajeja on Kukkurissa poikkeuksellisen runsaasti. Tämä ei estänyt Metsähallitusta jättämästä suurinta osaa alueen arvokkaista vanhoista metsistä talouskäyttöön. Nyt aloitettujen hakkuiden jatkon sanelee laitoksen mukaan "markkinatilanne".

Metsäyhtiöt Storaenso ja UPM-Kymmene ostavat Vattuvaaran ja Kukkurin puut. Metsäyhtiöiden ympäristöperiaatteet eivät estä ostoja uhanalaisten lajien kotimetsistä.

Ympäristöjärjestöt seuraavat valtion vanhojen metsien kohtaloa. Kainuun hakkuisiin saatetaan puuttua suoran kansalaistoiminnan keinoin.

Lisätiedot: Matti Liimatainen, Luonto-Liitto, puh. 050-346 2210

Valokuvat ja tausta-aineistot (mm. valokuvagalleria Vattuvaaran nyt hakattavista metsistä ja maisemista) täällä

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle