Luonto-Liitto FSC:n jäseneksi - Suomalainen "sertifiointijärjestelmä" kierroksen jäljessä

Luonto-Liitto hyväksyttiin Forest Stewardship Councilin jäseneksi kolmantena suomalaisena tahona. Muut jäsenet ovat WWF:n Suomen rahasto ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Myös Pohjolan Greenpeace on FSC:n jäsen. FSC eli Hyvän metsänhoidon neuvosto on tärkein metsien ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää käyttöä edistävä talouselämän, ympäristöjärjestöjen ja metsien käyttäjien yhteistyöelin.

Tällä hetkellä FSC:llä on yhteensä 356 jäsentä 49 maassa. FSC-sertifioituja metsiä on 30 maassa ja niiden kokonaismäärä on 17,35 miljoonaa hehtaaria.

Suomalaiset ympäristöjärjestöt eivät pidä suomalaista koko maan kattavaa järjestelmää todellisena metsien ekosertifiointina. Todellisen ekosertifioinnin tunnusmerkkejä ovat mm. kolmannen osapuolen tekemä tarkastus sekä metsänomistajien tietoinen ja vapaaehtoinen päätös kehittää metsätalouttaan ekologisemmaksi sertifiointikriteeristön mukaisesti. Ekosertifioinnissa metsän luonnonarvot selvitetään metsäsuunittelun yhteydessä ennen hakkuita ja ekomerkki annetaan todetun hyväksytyn toiminnan perusteella. FSC-järjestelmässä nämä tavoitteet toteutuvat.

Suomessa kaksi yritystä ostaa FSC-sertifioitua raakapuuta ulkomailta, koska Suomessa ei vielä ole FSC-sertifioituja metsiä. Näiden yritysten asiakkaat ovat halunneet todisteen puun ekologisesti kestävämmästä alkuperästä. Tiettävästi yksikään asiakas ei ole erityisesti pyytänyt Suomen metsäteollisuuden ja MTK:n omaa sertifikaattia.

Julkisuudessa on väitetty brittiläisen puutavarakauppiaan B&Q:n "hyväksyneen" suomalaisen sertifikaatin FSC:n rinnalla kauppojensa hyllyille. Tosiasiassa B&Q ilmoitti vähitellen luopuvansa puutavaran ostoista Suomesta, jos FSC-sertifioitua puuta ei täällä edelleenkään ole saatavilla. Kaikesta B&Q:n myymästä puutavarasta 79% on FSC-sertifioitua vuosituhannen vaihteessa. Jäljelle jäävästä 21 prosentista noin 1 prosentin muodostavien tuotteiden myynnistä yhtiö luopuu heti. 19,5% eli 2876 tuotetta tulee Suomesta ja niistä yhtiö aikoo luopua sitä mukaa kun vastaavia tuotteita on saatavilla muualta FSC-sertifioituna. B&Q:n vuosiliikevaihto kaikkiaan on 6,4 miljardia dollaria.

"Harmittaa suomalaisen metsänomistajan kannalta se, että firmat ja etujärjestöt täällä ovat niin omahyväisiä. FSC:n ulkopuolelle jättäytyminen viestii Suomen koko metsäalan takapajuisuudesta. Ruotsalaisia metsäyhtiöitä onneksi on FSC:n jäsenenä, joten sitä kautta pohjoismaisen metsätalouden näkökulma on käytössä FSC:tä kehitettäessä." sanoo Luonto-Liiton metsäryhmän ekosertifiointiyhdyshenkilö Matti Ikonen.

"Tavallinen suomalainen metsänomistaja ei suhtaudu luontoon niin kielteisesti kuin etujärjestönsä MTK. On väärin että mahtava metsäteollisuus syyttää metsänomistajien yhteistyökyvyttömyyttä sertifioinnin karahtamisesta karille, vaikka metsäteollisuus voisi omat metsänsä ekosertifioimalla avata koko umpisolmun."

lähde: B&Q:n position paper 30.7.99 B&Q, Timber Target Update. Saatavissa pyynnöstä liitteenä, 5 sivua, tai http://www.luontoliitto.fi/metsa/sertifiointi/bq.htm

Lisätiedot: Matti Ikonen 0400-25 77 55, ikonen(@)sll.fi
Internet http://www.luontoliitto.fi/metsa/sertifiointi
B&Q:n ympäristöpoliitiikasta: http://www.diy.com/about_us/environment/au_e_timber.jsp

 

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle