Luonto-Liitto, Greenpeace ja WWF tiedottavat 17.9.1998.

HAKKUUT PAANAJÄRVEN ERÄMAASSA ALKOIVAT-Suomalaisyhtiöitä muistutetaan hakkuumoratoriosta-

Paanajärven kansallispuiston pohjoispuolella aloitettu metsäautotien rakentaminen rikkoo Karjalan vanhojen metsien hakkuumoratoriota ja uhkaa poikkeuksellisten luonnonarvojen säilymistä. Hakkuiden alle jäämässä oleva alue muodostaa Karjalan arvokkaimman luontokohteen paitsi laajuutensa ja täydellisen luonnontilaisuutensa, myös poikkeuksellisen rehevyytensä ja ikivanhojen refugiokuusikkojensa ansiosta.

Tien rakentamisesta vastaavan Pääjärven metsätyökeskuksen suurin puun ostaja on ollut Enso. Myös Pölkky Oy on hankkinut puuta alueelta. Nämä molemmat, kuten muutkin merkittävät Karjalasta puuta hankkivat suomalaisyhtiöt, ovat kuitenkin sitoutuneet olemaan hankkimatta puuta moratorioalueilta, kunnes niiden luonnonarvot on perusteellisesti inventoitu ja mahdolliset suojelupäätökset tehty.

Vahvistus tienteon alkamiseen saatiin Luonto-Liiton tarkastusryhmän vierailtua alueella kuun vaihteessa. Vain muutamaa viikkoa aiemmin, Ensolle 11.8. osoitetussa kirjeessä, Pääjärven metsätyökeskuksen johtaja I. N. Fedchik vakuutti vielä noudattavansa moratorion ehtoja vuoden loppuun asti.

Viisi suomalaista ja kolme venäläistä ympäristöjärjestöä informoi eilen moratorioon sitoutuneita suomalaisia metsäyhtiöitä muuttuneesta tilanteesta. Järjestöt tulkitsevat puun oston Pääjärven metsätyökeskukselta hakkuumoratorion rikkomiseksi, jos tientekoa ei lopeteta ja ikimetsän hakkuusuunnitelmista luovuta.

Suomalaisyrityksistä kirjeen saivat Enson ja Pölkyn lisäksi UPM-Kymmene, Vapo, Kuhmo, Kokkoniemi ja Vainionpää. Kirjeen ovat allekirjoittaneet Luonto-Liitto, Suomen WWF, Greenpeace Pohjola, Suomen Luonnonsuojeluliitto ja Suomen Maan Ystävät sekä venäläiset ympäristöjärjestöt Greenpeace Russia, Biodiversity Conservation Centre ja Sosio-Ekologinen Unioni.

Luonto-Liitto, WWF ja Greenpeace pitävät lehdistötilaisuuden Rikhardinkadun kirjaston kokoushuoneessa tänään klo 12.00. Myös moratorioon kuuluvien yritysten edustajat sekä Pääjärven metsätyökeskuksen johtaja I. N. Fedchik on kutsuttu paikalle. Venäläisjärjestöt tiedottavat tilanteesta Moskovassa tänään klo 15.00.

Lisätiedot:

Otso Ovaskainen, Venäjä-koordinaattori, Luonto-Liitto, p. 09-630 300, 0400-215 115, 050-587 1850 /// Virpi Sahi, Venäjän metsävastaava, Suomen WWF, p. 09-7740 1034 /// Hanna Kivinen, kampanjavastaava, Greenpeace Pohjola, p. 09-454 9016, 040-576 9355 /// Vladimir Tchouprov, Alexey Yaroshenko, Greenpeace Russia, p. +7-095-257 4118 /// Dmitry Aksenov, Biodiversity Conservation Centre, p. +7-095-482 1888



Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle