TIEDOTE 12.8.1997 (väliotsikot sivujen ylläpidon)

VIHREÄ VYÖHYKE ON KAUASKANTOINEN HANKE

Suomen luonnonsuojeluliiton pohjoisten ja itäisten luonnonsuojelupiirien - Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin - ja Luonto-Liiton edustajat korostavat järjestöjen yhteisen Suomussalmen Kuivajärvellä 7.- 8. päivänä elokuuta pidetyn kesätapaamisen keskustelujen tuloksena, että Vihreän vyöhykkeen on oltava uskottava metsäluonnon suojeluhanke myös Suomen puolella.

Vihreä vyöhyke on Suomen, Venäjän ja Norjan yhteisten rajaseutujen metsä-, suo- ja tunturialueiden verkosto, joka ulottuu Suomenlahdelta Jäämerelle. Vyöhyke on läntisen Euroopan suurin ja merkittävin alkuperäisen luonnon jäljellä oleva kokonaisuus. Vyöhykkeen suojelulla pyritään ylläpitämään Fennoskandian metsälajiston monimuotoisuutta. Suomalaiset luonnonsuojelujärjestöt - Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, Suomen Birdlife, Suomen Greenpeace ja Suomen WWF - ovat esittäneet Vihreän vyöhykkeen liittämistä myös UNESCOn ylläpitämään maailmanperintöalueiden luetteloon.

JO TEHTYIHIN SUOJELURATKAISUIHIN PITÄYTYMINEN EI OLE EKOLOGISESTI USKOTTAVAA

Suomen itsekkäänä intressinä on vaikuttaa edustavan Venäjän puoleisen Vihreän vyöhykkeen puolesta. Sen mahdollistamiseksi ja oman metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi myös Suomen osuuden Vihreästä vyöhykkeestä on oltava ekologisesti uskottava. Suomen osalta Vihreä vyöhyke ei ole edistysaskel, jos pitäydytään itsepintaisesti jo tehtyihin suojeluratkaisuihin.

HAKKUUT SEIS KAINUUN JA POHJOIS-KARJALAN VEDENJAKAJAVYÖHYKKEELLÄ !

On kohtuullista, että rajan läheiset vedenjakajaseutujen arvokkaat luontokohteet säilyvät luonnontilassaan vähintään Vihreän vyöhykkeen valmistelun ajan. Valitettavasti Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa on erityismerkitystä omaavia alueita hakattu tai suunniteltu hakattavan lähiaikoina, kuten esimerkiksi Valtimon Syvälampien - Petäjänsuon aluetta tai Suomussalmen Malahvian aluetta. On harmillista, jos hätiköidysti toimien vaarannetaan merkittävin Fennoskandian metsäluonnon monimuotoisuushanke.

PÄÄOSIN VALTION MAITA

Ehdotettu Vihreä vyöhyke koostuu pohjoisosiltaan pääosin valtion maista. Pohjois-Karjalan Petkeljärven ja Suomenlahden välisellä jaksolla vyöhykkeen pohjaksi sopivat rantojensuojeluohjelman ja vanhojen metsien suojeluohjelman kohteet. Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiirin Suur-Saimaan kansallispuistohankkeen toteuttaminen vahvistaisi vyöhykkeen eteläosan painoarvoa.

LUONTOKOKONAISUUKSIEN SUOJELUA

Kokousväki tukee esillä ollutta esitystä perustaa työryhmä valmistelemaan ratkaisua Suomen osuudeksi Vihreästä vyöhykkeestä. Työryhmän tulee olla laajapohjainen ja asiantunteva. Työryhmän keskeisenä tehtävänä olisi tarkastella kaikkea pohjois - eteläsuuntaisen vyöhykkeen vaikutuspiirin luonnosta kerättyä aineistoa tuoreesti ja tarvittaessa tietoa täydentäen. Järjestöjen mielestä Vihreällä vyöhykkeellä pitää suojella luontokokonaisuuksia metsineen, soineen ja pienvesineen. Alkuperäisluonnon suojelun ohella Vihreä vyöhyke -hanke on merkittävä mahdollisuus säilyttää alueille ominainen perinteinen elämä elinkeinoineen ja eräkulttuureineen.

LISÄTIEDOT:

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry, Pertti Siilahti, puh. (05) 452 0449

Kainuun luonnonsuojelupiiri ry, Virpi Juvonen, puh. (08) 687 1103

Lapin luonnonsuojelupiiri ry, Tuula Leskelä, puh. (016) 311 550

Luonto-Liitto ry, Tuomas Rantanen, puh. (09) 630 300

Pohjois-Karjalan luonnonsuojelupiiri ry, Kaisa Junninen, puh. (013) 284 600 tai Olli-Pekka Tikkanen, puh. (013) 251 4691 ja 040-5405919

Pohjois-Pohjanmaan luonnonsuojelupiiri ry, Merja Ylönen, puh. (08) 3115 828

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle