TIEDOTE 17.2.1997

SUOMEN JA VENÄJÄN RAJAMETSIEN SUOJELUHANKE KANSAINVÄLISESSÄ MYÖTÄTUULESSA

Ministeritason asiantuntijatyöryhmä pyytää Suomen ympäristöministeriötä toimimaan Suomen puoleisten alueiden suojelemiseksi

Vilmin saarella Saksan Itämeren-rannikolla 29.1.-1.2.1997 kokoontunut asiantuntijatyöryhmä käsitteli nyt vuoden verran jatkuneen niin kutsutun Fennoskandian Vihreän Vyöhykkeen suojeluhankkeen etenemistä ja päätyi suosituksissaan esittämään vyöhykkeen saattamista YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö UNESCO:n maailmanperintökohteiden joukkoon. Maailmanperintöluetteloon otetaan sellaisia luonnonalueita, joilla katsotaan olevan maailmanlaajuista merkitystä alkuperäisluonnon säilyttämisessä myös tuleville sukupolville.

Kokoukseen osallistui hallitusten, kansallisten ja kansainvälisten ympäristöjärjestöjen sekä tutkimuslaitosten edustajia viidestä maasta: Venäjältä (mukaan lukien Karjalan tasavalta sekä Murmanskin ja Leningradin alueet), Suomesta, Saksasta, Norjasta ja Ruotsista. Osallistujiin lukeutui myös Suomen suurimman venäläisen puun käyttäjän, metsäyhtiö Enson edustaja. Kokousta isännöi Saksan ympäristöhallinnon keskusvirasto Bundesamt für Naturschutz.

Fennoskandian Vihreä Vyöhyke (Green Belt of Fennoscandia) koostuu Suomen,Venäjän ja Norjan yhteisten rajaseutujen luonnontilaisten metsä-, suo- jatunturialueiden verkostosta, joka ulottuu Suomenlahdelta Jäämerelle. Vyöhyke on läntisen Euroopan suurin ja merkittävin alkuperäisen luonnon jäljellä oleva kokonaisuus. Erityisen arvokkaaksi vyöhykkeen tekevät sen metsät, jotka ovat suurelta osin, etenkin pohjoisessa, säilyneet koko jääkauden jälkeisen 10 000 vuotta pitkän kehityshistoriansa ihmistoimien ulottumattomissa. Vyöhyke erottuu jyrkästi sen sekä itä- että länsipuolella levittäytyvistä voimaperäisen metsätalouden muokkaamista maisemista.

Maailmanlaajuista arvoa korostaa Fennoskandian ilmastollinen ja geologinen ainutlaatuisuus. Vihreään Vyöhykkeeseen kuuluvat mm. maailman pohjoisimmat yhtenäiset metsäalueet.

SUOMALAISTEN YMPÄRISTÖJÄRJESTÖJEN ESITYS SUOMEN POTENTIAALISISTA GREEN BELT -KOHTEISTA EDELLYTTÄÄ VIRANOMAISTOIMIA JA LISÄTUTKIMUKSIA

Viisi suomalaista ympäristöjärjestöä - Suomen luonnonsuojeluliitto, Maailman Luonnon Säätiön (WWF) Suomen rahasto, Greenpeace, BirdLife Suomi ja Luonto-Liitto - esittivät kokoukselle yhteisen ehdotuksensa vyöhykkeen Suomen puoleisiksi alueiksi. Kokous päätyikin suosittamaan, että Suomen ympäristöministeriö ottaisi nämä ehdotukset huomioon ja tekisi niiden ekologisen arvionnin pohjalta oman virallisen esityksensä maailmanperintöalueeksi.

Järjestöjen esitys on yhteispinta-alaltaan noin 20 000 neliökilometriä eli suurin piirtein yhtä suuri kuin Venäjän esitys. Järjestöjen esitys koostuu pääosin joko jo suojelluista tai virallisiin suojeluohjelmiin sisältyvistä alueista. Lisäksi siinä on mukana suojeluohjelmien ulkopuolelle jääneitä alueita, joiden arvo on todettu viranomaisinventoinneissa ja joiden voidaan katsoa olevan Vihreän Vyöhykkeen tavoitteiden kannalta olennaisia.

Esityksen tehneet ympäristöjärjestöt katsovat, että Suomen ympäristöministeriön tulee tehdä kokouksen suositusten mukaisesti ekologinen selvitys järjestöjen alue-ehdotusten pohjalta Vihreän Vyöhykkeen kehittämiseksi. Tämä tarkoittaa käytännössä merkittäviä lisätutkimuksia, erityisesti niiden Ylä-Lapin alueiden osalta, jotka jäivät vanhojen metsien inventointien ulkopuolelle sijoittuessaan inventointirajan pohjoispuolelle.

Järjestöt vaativat, ettei esitykseen sisältyvillä suojelemattomilla alueilla ryhdytä niiden luonnonarvoja vähentäviin toimenpiteisiin ennen kuin niiden asema ja merkitys lopullisessa maailmanperintöaluehankkeessa on selvinnyt.

LISÄTIEDOT:

- Jarmo Pyykkö, puh. 03-213 0320

- Keijo Savola, puh. 09-630 300

- Matti Ikonen, Greenpeace, puh. 049-257 755

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle