LUONTO-LIITTO, SUOMEN LUONNONSUOJELULIITTO JA GREENPEACE TIEDOTTAVAT 11.10.2004

Metsärikosten sertifikaatti

Greenpeace, Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto julkaisevat tänään raportin suomalaisesta metsäsertifiointijärjestelmästä FFCS:stä (Finnish Forest Certification System). ”Certifying extinction?” analysoi uudistetun FFCS-sertifioinnin vaikutuksia metsänhoitoon ja vertaa toisaalta standardia kansainväliseen ympäristöjärjestöjen tukemaan FSC-sertifiointiin (Forest Stewardship Council). Käytännössä kaikki Suomen metsät on sertifioitu FFCS-järjestelmällä.

Raportti osoittaa, että vuoden alussa uudistetussa järjestelmässä on vakavia puutteita vanhojen metsien määrittelyn ja uhanalaisten lajien elinympäristön suojelun osalta. FFCS ei myöskään huomioi metsiensuojelun sosiaalisia ulottuvuuksia, kuten porotaloudelle elintärkeiden vanhojen metsien säästämistä Pohjois-Suomessa. FFCS on suomalaisten metsänomistajien ja –teollisuuden kehittämä kansallinen järjestelmä, joka ei ole saanut tukea yhdeltäkään ympäristöjärjestöltä. Järjestöt kannattavat kansainvälistä FSC-järjestelmää.

- Suomalaisen metsäteollisuuden asiakkaat etenkin Saksassa ja Britanniassa ovat hyvin kiinnostuneita metsätaloutemme ympäristövaikutuksista. Tämä raportti on tehty ennen kaikkea vastaamaan teollisuuden asiakkaiden kysymyksiin ”uudistetun suomalaisen ympäristömerkin” vaikutuksista, sanoo Greenpeacen metsäkampanjavastaava Matti Liimatainen.

Uskottava sertifiointi, jolla on myös ympäristöväen tuki on markkinoilla välttämätön. Euroopan suurin sisustusalan jälleenmyyjä B&Q päätti tänä vuonna, että muiden kuin FSC-sertifioitujen tuotteiden osto lopetetaan. Kingfisher-yhtiöön kuuluva B&Q omistaa 320 tavarataloa pelkästään Britanniassa. Myös FSC-sertifioidun paperin kysyntä on tarjontaa suurempaa.

Suomen metsien käytön ympäristöongelmia ovat Etelä-Suomen voimakkaat avohakkuut ja ojitukset, uhanalaisten lajien elinympäristöjen jatkuva tuhoutuminen ja vanhojen luonnontilaisten kaltaisten metsien hakkuut. Näihin luonnon monimuotoisuuden säilymisen kannalta keskeisiin ongelmiin FFCS-sertifiointijärjestelmä ei ole tuonut mitään parannusta.

Metsäsertifioinnin tulisi olla puhtaasti markkina-ohjautuva järjestelmä, mutta Suomessa metsäkeskuksille on määrätty sertifioinnissa tärkeä rooli. Luonnonsuojelujärjestöt pelkäävät, että tämä saattaa vaarantaa niin ikään metsäkeskuksissa tapahtuvan lainvalvonnan riippumattomuuden.

- On ongelmallista, että metsälakia valvovilla metsäkeskuksilla on näin tärkeä rooli sertifioinnissa. Suuren metsärikosmäärän paljastaminen vaarantaisi sertifikaatin saamisen, mikä tekee metsäkeskusten kaksoisroolista ristiriitaisen. Tuoreissa tutkimuksissa onkin havaittu, ettei metsäkeskuksissa tutkita ja raportoida metsärikoksia riittävällä tavalla, sanoo Luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Harkki.

Lisätietoja:
Sini Harkki, metsäasiantuntija, Suomen luonnonsuojeluliitto, 050 582 1107
Matti Liimatainen, metsäkampanjavastaava, Greenpeace, 0400 346 329
Keijo Savola, suojeluasiantuntija, Luonto-Liitto, (09) 68 444 214

>>> Certifying extinction -raportti (pdf-muodossa 1,97 MB)