LUONTO-LIITON METSÄRYHMÄ TIEDOTTAA 6.10.2004

Luonto-Liiton metsäryhmä: Metsänparannusvarojen käyttö saatava järkevälle pohjalle

Alueelliset metsäkeskukset ovat viime aikoina valittaneet valtion metsänparannustukien vähyyttä. Luonto-Liiton metsäryhmän mielestä valtion panostusta metsänhoitoon ei tule lisätä. Nykyisiäkään tukirahoja ei käytetä tarkoitetulla tavalla.

Metsänparannusvaroista jopa 10-20 % on käytetty toteutuskelvottomiin kohteisiin. Esimerkiksi tuetuista nuoren metsän hakkuista viidenneksessä hakkuut eivät täyttäneet kestävän metsätalouden rahoituslain edellytyksiä tai työtä ei ollut tehty lainkaan.

Huomattava osa varoista tuhlataan siis sellaisiin metsätöihin, joihin tukea ei tulisi ollenkaan antaa. Lisävarojen vaatiminen samoihin töihin ei Luonto-Liiton metsäryhmän mielestä ole millään perusteilla hyväksyttävää.

Luonto-Liiton metsäryhmän mielestä Suomessa jaettavia valtion metsätuet tulee suunnata kokonaan monimuotoisuutta säilyttäviin ja lisääviin toimiin, kuten avainbiotooppien suojelukorvauksiin sekä ennallistamiseen. Nykyisin tukia ohjataan mm. metsäautoteiden tekoon ja metsäojien kunnostamiseen sekä nuorten metsien harvennuksiin. Monet nykyisin tuettavista toimista ovat sellaisia, että ne tuhoavat luontoarvoja.

Vaikka metsätalous on taloudellisesti kannattavaa liiketoimintaa, tuetaan metsätaloutta valtion varoin kestämättömän paljon. Ruotsissa metsätaloustukien painopistettä on jo viime vuosituhannen puolella siirretty monimuotoisuutta lisäävien toimien tukemiseen.

- Paljastunut tukien väärinkäyttö kertoo omaa karua kieltään siitä, mihin metsätalouden löysä ja yltäkylläinen rahoitus johtaa, muistuttaa Luonto-Liiton suojeluasiantuntija Keijo Savola
- Metsätalouden tukiin verrattuna valtion rahoitus esimerkiksi Etelä-Suomen suojelumetsien vapaaehtoiseen hankintaan on olematonta, Savola jatkaa.

Luonto-Liiton metsäryhmä toivoo, että erityisesti valtiovarainministeriö kiinnittäisi jatkossa enemmän kriittistä huomiota metsäkeskusten toimintaan ja tukien jakoon.

Lisätietoja:
Suojeluasiantuntija Keijo Savola, p. (09) 68 444 214