LUONTO-LIITTO TIEDOTTAA 18.2.2004

Mielenosoitus Puijon metsän puolesta

Luonto-Liiton piirijärjestö Savo-Karjalan luontopiiri ja Kuopion Nuoret Luonnon Ystävät järjestivät mielenosoituksen perjantaina 20.2. Tavoitteena on Puijon mäen metsän täysi rauhoittaminen ja kevään hakkuiden peruuttaminen.

Mielenosoitus tapahtuu nuorten tekemällä luontopolulla Puijonsarven vanhassa metsässä. Kulkue lähtee klo 17 Puijonsarven mäen päällä sijaitsevan patsaan luota ja kulkee metsän läpi Päivärannan terveysasemalle.

Kulkue ripustaa polulle metsän arvosta ja hakkuiden haitoista kertovia kylttejä viikonlopun ajaksi. Rakkaiden mäntyjen juurelle sytytetään palamaan kynttilät muistona niiden arvosta. Tarkoituksena on muodostaa koko metsästä luontopolun muodossa toteutuva tilataideteos.

Syynä mielenilmaukselle ovat Kuopion kaupungin suunnittelemat hakkuut Puijonsarven vanhassa metsässä. Tänä keväänä kaupunki aikoo harventaa Julkulanmäen harjalla sijaitsevan yli 125-vuotiaan männikön, jonka lomasta avautuu kaunis kansallismaisema Etelä-Kallavedelle. Mäntyjen pitäisi antaa kehittyä rauhassa ikihongiksi, mutta suunnitelluilla toimenpiteillä maisema alistetaan tilalle nousevalle risukkokasvillisuudelle.

Kaupunki aikoo harventaa Puijonsarvessa myös alueen viimeistä yhtenäistä vanhan metsän aluetta. Kuusivaltainen metsäalue on kaupunkilaisten runsaassa virkistyskäytössä ja se toimii Puijon harvinaisten lajien selviytymiselle tärkeänä puskurialueena.

Valtaosa kuopiolaisista uskoo Puijon metsän olevan täysin rauhoitettu. Muualta Suomesta ei löydy yhtä arvokasta metsää asutuksen keskeltä ja kuopiolaiset ovat ylpeitä siitä. Suojeltua aluetta on kuitenkin vain pieni osa Puijosta ja Kuopion kaupunki hakkaa jatkuvasti arvokkaita kohteita jäljelle jäävällä alueella. Jos hakkuut lopetetaan, Puijon metsällä on edessä valoisa tulevaisuus.

Lisätiedot:
Jani Lukkarinen
Piirityöntekijä Savo-Karjalan luontopiiri/Luonto-Liitto
050 414 74 92 / 040 523 43 54
jani.lukkarinen(a)luontoliitto.fi