LUONTO-LIITTO TIEDOTTAA 28.1.2004

Metsiensuojeluongelmat ratkaistava toimenpiteillä, ei mielikuvilla

Luonto-Liitto kaipaa metsiensuojeluun tekoja mielikuvamarkkinoinnin sijaan

Metsäkiistojen ratkaisuksi esitetään usein Suomen metsiä koskevan "totuudenmukaisen" tiedottamisen lisäämistä. Metsäkysymyksiin liittyviä aitoja ongelmia ja arvoristiriitoja ei kuitenkaan pystytä ratkaisemaan yksipuolisella tiedottamisella. Luonto-Liiton mielestä tällainen toiminta voi pikemminkin lietsoa metsäkiistoja.

Esimerkkinä voidaan pitää äskettäisiä, kansainvälistäkin huomiota saaneita metsäkiistoja Pohjois-Suomessa. Suomen metsäsektori on viestittänyt jo pitkään eurooppalaisille asiakkailleen ja muille sidosryhmille, että Suomessa ei hakata vanhoja luonnonmetsiä. Tämän väitteen voi kuitenkin kuka tahansa todeta helposti vääräksi retkeilemällä Kainuun ja Lapin valtionmetsissä. Ei olekaan ihme, että monet vanhojen metsien hakkuisiin maastossa perehtyneet toimittajat ja asiakasyritysten edustajat ovat menettäneet uskonsa Suomen viralliseen metsätiedotukseen ja uskovat mieluummin luonnonsuojelujärjestöjä.

METSO = Ongelmien piilottelua ja vastuutonta viivyttelyä

Vastaava uskottavuusongelma on syntymässä myös Etelä-Suomessa: suojelujärjestöjen ja ekologien huoleen suojelutoimien lykkäämisestä vastataan lisääntyvällä Etelä-Suomen metsiensuojelun toimintaohjelman (METSO) mielikuvamarkkinoinnilla. Tavoitteena on peittää markkinoinnin alle se tosiasia, että kyseiseen ohjelmaan varatuilla rahoilla ja keinoilla pystytään parantamaan lähivuosina metsäluonnon suojelutilannetta ainoastaan hyvin marginaalisesti.

Metsäsektorin ja nyttemmin metsiensuojelussa oudon hoipertelevalle linjalle ajautuneen ympäristöministeriön kannattaisikin Luonto-Liiton mielestä panostaa välttämättömäksi tiedettyjen suojelutoimenpiteiden käynnistämiseen heti. Kokeiluhankkeiden sijasta tarvetta on kunnolliselle metsäisten luontotyyppien suojeluohjelmalle sekä siihen liittyvälle rahoitusohjelmalle.

"Lähivuosien suojelutoimien onnistuminen mitataan suojeltujen metsien lisääntymisenä, ei pilottihankkeista ja luonnonarvokaupasta kertovina palstamillimetreinä ja esitepinoina. Mitä kauemmaksi tulevaisuuteen varsinaiset suojelutoimenpiteet siirretään, sen kalliimmaksi metsälajiston uhanalaistumiskehityksen pysäyttäminen yhteiskunnalle tulee", muistuttaa Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen.

Lisätiedot:
Olli Manninen, Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja, 050 594 0429