Luonto-Liitto tiedottaa 20.1.2004

Luonto-Liitto vaatii konkreettisia toimia Sipoonkorven suojelemiseksi

Itä-Uudenmaan liiton asettaman Sipoonkorpi II -työryhmän mietintö Sipoonkorven luonto- ja virkistysarvojen turvaamisesta on saatu lopultakin lausuntokierrokselle. Lähes kaksi vuotta valmistellun mietinnön lausuntokierros päättyy 26.3.2004.

Luonto-Liitto on pettynyt työryhmämietinnön epämääräisyyteen. Mietinnössä esitetty toimenpideohjelma on valitettavan epäkonkreettinen. Se ei kaikilta osin täytä niitä työryhmälle perustamiskirjelmässä asetettuja tehtäviä, jotka liittyvät luonnonarvojen vaalimiseen tai ekologisten yhteyksien turvaamiseen. Myöskään konkreettista ja budjetoitua esitystä siitä, miten vuosi vuodelta kasvava Sipoonkorven virkistyskäyttö tulisi ohjata, ei toimenpideohjelmasta löydy.

Vantaalle ruusuja, Helsingille ja Rannikon metsäkeskukselle risuja

Erityisen vaatimattomia ovat Helsingin kaupungin ja Rannikon metsäkeskuksen vastuulle esitetyt toimenpiteet. Metsäkeskukselta ei edellytetä normaalista metsäkeskustoiminnasta poikkeavia toimia, Helsingin kaupunki puolestaan "sitoutuu" toteuttamaan jo aikanaan sovitun luonnonhoitosuunnitelman laatimisen omistamiinsa metsiin.

Vantaan kaupunki sen sijaan on toiminut esimerkillisesti ja ilmoittanut jo työryhmätyöskentelyn aikana lopettavansa Sipoonkorvessa omistamissaan metsissä virkistyskäyttöä haittaavina koetut päätehakkuut. Lisäksi Vantaa on ilmoittanut suojelevansa noin 100 hehtaaria lisää alueella omistamistaan metsistä sekä satsaavansa lähivuosina luontotiedon keruuseen Sipoonkorvessa. Vantaa aikoo myös hankkia lisää luonto- ja virkistysarvoiltaan merkittäviä alueita Sipoonkorvesta omistukseensa lähivuosina.

Toimenpide-esitysten suurin ongelma on se, että Sipoonkorven eteläosa sekä Sipoonkorven ja Mustavuori-Östersundomin alueen väliset ekologiset metsäyhteydet on rajattu toimenpide-ehdotusten ulkopuolelle ja jätetty kokonaan Sipoon lähivuosien yleiskaavoituksen varaan.

Sipoonkorven eteläosan tulevaisuus on muutenkin vaakalaudalla. Parhaillaan lausuntokierroksella olevassa Uudenmaan maakuntakaavaehdotuksessa on esitetty metron laajentamista itään päin Mellunmäestä Etelä-Sipooseen. Tämä johtaisi suuriin rakennuspaineisiin etenkin Östersundomissa, koska pienelle väkimäärälle metroa ei kannata rakentaa. Vaarassa olisivat tällöin Sipoonkorven eteläosan ohella Talosaari-Kasavuoren alueen hieno pelto- ja metsäkokonaisuus sekä edellä mainittujen tärkeiden luonto- ja virkistysalueiden väliset ekologiset yhteydet.

Luonto-Liiton näkemyksen mukaan Sipoonkorven eteläosa sekä Östersundomin alue eivät sovellu luonto- ja maisema-arvojensa vuoksi ison mittakaavan taajamaluonteisen rakentamisen kohteeksi, jolloin myös alueelle kaavailtu metroyhteys on huonosti harkittu.

Lisätiedot:
Markku Koskinen, Luonto-Liiton pääkaupunkiseudun metsävastaava, (09) 68 444 214 (klo 9-12)
Keijo Savola, Luonto-Liiton suojeluasiantuntija (09) 68 444 214 (klo 12-17)

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb@luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle