Luonto-Liitto tiedottaa 13.2.2003

Luonto-Liitto edellyttää Metsähallitukselta lisäsatsausta metsojen suojeluun

TIEDOTE 13.2. 2003 Metsähallitus suunnittelee aloittavansa hakkuut Hyrynsalmen Korpivaarassa lähipäivinä. Kyseisellä alueella on metson soidin, mikä ei kuitenkaan estä hakkuita. Tilanteesta hätääntyneet paikalliset asukkaat ovatkin kutsuneet Luonto-Liiton tutustumaan tilanteeseen alueella.

"Ongelma on huomattavan laaja eli edes valtion metsissä ei metsoja huomioida niin hyvin kuin olisi mahdollista.Ylikorkea tulostavoite sekä liian korkeat hakkuumäärät pakottavat Metsähallituksen käsittelemään päätehakkuilla myös metson soidinpaikkoja.Tilanteessa, jossa metson kannat ovat myös Pohjois-Suomessa laskeneet nykyiselle alhaiselle tasolle, toiminta on kestämätöntä. Kyseessä on kuitenkin laji, joka on erityisen tärkeä myös ihmisille," huomauttaa Korpivaaran alueella parhaillaan retkeilevä Luonto-Liiton metsävastava Juho Lintu.

"Kainuussa ja muualla Pohjois-Suomessa monet metson soidinpaikat sekä näihin liittyvät päiväreviirit sijaitsevat vanhoissa metsissä. Metson kannalta vanhoista metsistä sekä ojittamattomista soista koostuva luontainen metsä- ja suomosaiikki onkin paras mahdollinen elinympäristö. Samoilla alueilla on usein myös muita huomattavia metsien- ja soidensuojeluun liittyviä luonnonarvoja. Metson soidinalueiden säilyminen tehometsätalouden myllerryksessä tuntuu huolettavan myös paikallisia metsästäjiä ja muita luonnonsystäviä kovasti. Asiasta tulee muun muassa Luonto-Liittoon jatkuvasti yhteydenottoja. Eli ongelmia selvästi on", toteaa Lintu.

Luonto-Liitto toivookin Metsähallitukselta tulevaisuudessa metson parempaa huomiointia valtion metsien käsittelyssä. Tämä edistäisi metson, pohjoissuomalaisten metsästäjien ja luonnonsuojelun yhteistä etua.

Luonto-Liitto esittääkin Metsähallitukselle luopumista metson soidinalueiden päätehakkuista. Soidinten ydinalueet tulisi merkitä arvokkaina luontokohteina alue-ekologisiin suunnitelmiin ja Metsähallituksen paikkatietojärjestelmiin. Soidinalueisiin liittyvillä päiväreviireillä tulisi vastaavsti luopua vähintäänkin avohakkuista. Päiväreviirien käsittelyssä yksi mahdollisuus olisi siirtyminen jatkuvan kasvatuksen hakkuisiin, jotka säilyttäisivät alueet pysyvästi metsäisinä ja siten myös metsoille sopivina.

Lisätietoja: Luonto-Liiton metsävastaava Juho Lintu 040-5491 597

Luonto-Liiton suojeluasiantuntija Keijo Savola 09-6844421


 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb@luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle