Luonto-Liitto tiedottaa 7.2.2003

Luonto-Liitto paheksuu UPM-Kymmenen hakkuita Kajaanin Loutenvaara-Roninsuon alueella

UPM-Kymmene on aloittanut vanhan metsän avohakkuut omistamillaan mailla Loutenvaara-Roninsuon alueella Kajaanissa. Loutenvaara-Roninsuo on noin 1500 hehtaarin laajuinen monipuolinen luontokokonaisuus, jonka alueelta löytyy useita satoja hehtaareja luonnontilaisia soita, arvokkaita pienvesiä sekä noin 200 hehtaaria vanhoja metsiä tai luonnontilaisia korpimetsiä. Osa alueesta on normaalia talousmetsää.

Alue on luonnonsuojelullisesti arvokas, sillä se sijaitsee seudulla, jonka metsä- ja suoluonto on läpikäyty poikkeuksellisen intensiivisillä metsänhakkuilla ja suo-ojituksilla toisen maailmansodan jälkeen. Alueen arvoa lisää Lounais-Kainuun metsien erityisen heikko suojelutilanne. Esimerkiksi Kajaanin metsistä on suojeltu tällä hetkellä alle 1%. Nyt käynnissä olevat viidentoista hehtaarin hakkuut sijoittuvat Loutenvaara-Roninsuon kaikkein arvokkaimpiin osiin ja pirstovat pahasti alueen edustavinta vanhan metsän ydintä.

Paikalliset ja valtakunnalliset luontojärjestöt ovat jo kymmenen vuoden ajan vedonneet UPM-Kymmeneen alueen säilyttämisen puolesta. Alueen parhaiden vanhojen metsien hakkuu kertoo ikävällä tavalla UPM-Kymmenen haluttomuudesta turvata alueen luontoarvoja tulevaisuudessa.

Luonto-Liitto vaatii UPM-Kymmeneä lopettamaan hakkuut Loutenvaarassa välittömästi ja ottamaan vakavasti alueen luontoarvojen säilyttämisesitykset. Lounais-Kainuun heikkoa suojeluverkostoa tulee täydentää lähivuosina osana Etelä-Suomen, Läntisen Pohjois-Pohjanmaan ja Lounais-Lapin metsiensuojelutoimia. Loutenvaara-Roninsuo on tärkeimpiä tulevaisuuden suojelukohteita tällä alueella.

Luonto-Liiton mielestä ei riitä, että metsäyhtiöt suojelevat omistamissaan metsissä pelkkiä pienialaisia avainbiotooppeja. Yhtiöiden tulisi omaehtoisesti suojella myös isompia arvokkaita metsäalueita. Tällaisia alueita ovat mm. Kajaanin Loutenvaara-Roninsuo sekä Suonenjoen Keuruunmäki-Tuohilehdon alue.

"Koska valtio ei ole saanut aikaiseksi uutta metsiensuojelun rahoitusohjelmaa, tulee metsäyhtiöidenkin kantaa vastuunsa omaehtoisesta suojelusta. Metsäyhtiöillä on kiistämätön vastuu siitä, että huomattava osa metsälajeistamme on uhanalaistunut ja jopa katoamisvaarassa", muistuttaa Luonto-Liiton metsävastaava Juho Lintu. ”Tähän asti yhtiöt ovat päässeet vastuustaan kuin koira veräjästä. Saastuttaja maksaa -periaate tulisikin Luonto-Liiton mielestä laajentaa vesistön- ja ilmansuojelusta myös monimuotoisuuden suojeluun. Tämä merkitsisi mm. sitä, että metsäyhtiöt osallistuisivat konkreettisiin suojelutoimiin suojelemalla omilla maillaan olevat arvokkaat luontokohteet”.

Lisätietoja:

Metsävastaava Juho Lintu, p. 09 68444214, 040 5491597
Suojeluasiantuntija Keijo Savola, p. 09 68444210

w w w . l u o n t o l i i t t o . f i / m e t s a

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb@luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle