Luonto-Liitto tiedottaa 15.10.2002

METSAHALLITUS SIIRTYI LOPELLA AVOHAKKUILTA HARVENNUKSIIN

Joukko Luonto-Liiton metsäaktivisteja sekä paikallisia luonnonsuojelijoita on tänään keskustellut Metsähallituksen kanssa Lopen Keihäsjärvellä laitoksen hakkuista alueen suojelullisesti arvokkaissa metsissä. Metsähallitus ei ole suostunut tekemään lajistokartoituksia alueella, eikä myöskään keskeyttämään hakkuita kunnes kartoitukset on tehty. Tänään aamupäivällä hakkuukone siirrettiin kuitenkin avohakkuulta tekemään harvennuksia.

VAPAAEHTOINEN SUOJELU TARVITSEE ESIMERKKEJÄ ONNISTUAKSEEN

Keihäsjärven valtionpalsta on monipuolinen metsäkokonaisuus, josta olisi erinomainen mahdollisuus muodostaa noin viidensadan hehtaarin laajuinen suojelualue. Tutkimustiedon valossa on ilmiselvää, että Etelä-Suomeen tarvitaan uusia suojelualueita. Nykyinen noin 1% suojelutaso ei riitä säilyttämään jo pahoin uhanalaistunutta metsälajistoa. Valtion metsäpolitiikka on korostanut vapaaehtoisen suojelun keskeistä asemaa lähivuosien suojelutoimissa. "Täytyy ihmetellä, miten vapaaehtoiset suojelutoimet voisivat toimia, jos edes valtio ei ole valmis näyttämään esimerkkiä", pohtii Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin piirisihteeri Marjo Kuisma. "Metsähallitus ei ole suostunut ottamaan huomioon mitään luonnonsuojelujärjestöjen tekemistä hyvin perustelluista suojelualoitteista Etelä-Suomen valtionmailla. Edes uhanalaiset lajit tai luontotyypit kuten alueellisesti uhanalaiset linnut ja arvokkaat korvet eivät riitä Metsähallitukselle hakkuiden jäädyttämisen syyksi. Näyttää siltä, että luonnonarvoja tuhotaan paikoin jopa tahallisesti, jotta suojelutoimiin ei tarvitsisi tulevaisuudessakaan ryhtyä - esimerkiksi Natura-alueilla ja muilla arvokkailla alueilla on poistettu systemaattisesti haapaa", kertoo Luonto-Liiton metsävastaava Sini Harkki.

Luonto-Liitto toivoo Metsähallitukselta vastuullista asennetta Etelä-Suomen metsien suojeluun. Arvokkaille metsille tulisi antaa tutkimusrauha. Eduskunnan tulisi taata Metsähallitukselle budjetissa riittävä joustovara valtiolle tuloutettavaan rahamäärään, jotta arvokkaat metsät voidaan säästää hakkuilta. Keihäsjärvellä avohakkuista ja lehtipuiden poistosta tulisi luopua ainakin kunnes alueesta on tehty huolelliset luontokartoitukset.

Lisätietoja maastosta: Juho Lintu, (maastossa Keihäsjärvellä), puhelin 040-549 1597
Luonto-Liitto / Lisätiedot: Sini Harkki, metsävastaava, puhelin 050-582 1107

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle