Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri tiedottaa 18.4.2002

KYMMENEN VUOTTA RIOSTA
- METSÄHALLITUS JATKAA VANHOJEN METSIEN AVOHAKKUITA OULUN LÄÄNISSÄ

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri järjestää rauhanomaisen mielenosoituksen huomenna perjantaina 19.4. klo 8.00 alkaen Metsähallituksen Oulun konttorin edessä (Veteraanikatu 5, Intiön kasarmialue). Tarkoituksena on muistuttaa töihinsä tulevia Metsähallituksen työntekijöitä Metsähallituksen toimintaan liittyvistä räikeistä ekologisista epäkohdista. Erityisesti haluamme korostaa tilannetta Kainuun vanhojen metsien alueella, jonka pääkonttori on Oulussa.

Kymmenen vuotta sitten solmittiin 180 maan kesken Rion sopimuksen nimellä tunnettu sopimus biologisen monimuotoisuuden suojelusta. Haagissa alkoi 8.4. kaksiviikkoinen Ancient Forest Summitiksi nimetty biodiversiteettisopimuksen 10-vuotiskokous, joka päättyy virallisesti perjantaina. Ympäristöjärjestöt ovat työskennelleet kokouksen pääpainon pitämiseksi maailman metsien kriisin ratkaisemisessa, sillä metsät ovat keskeisin ja uhatuin maapallon ekosysteemeistä. Maailman luonnonmetsät ovat suurilta osin häviämässä tai pirstoutumassa pahasti seuraavan 20 vuoden aikana. Kovaa vauhtia tuhoutuvat luonnonmetsät elättävät kaksi kolmasosaa planeettamme eliölajeista.

Rahaa uusien metsiensuojelualueiden ostoon ei Suomessa ole vuoteen 2007 asti ja metsähallitukselle asetetun tulostavoitteen ollessa jatkuvasti ylimitoitettu ovat vanhojen metsien elinympäristöt hätää kärsimässä. Metsähallitus väittää ottaneensa alue-ekologisissa suunnitelmissaan biodiversiteetin suojelun riittävän hyvin huomioon, mutta käytännössä se hakkaa itsekin arvokkaaksi aarniometsäksi luokittelemiaan alueita laajoin, elinympäristöjä pirstovin avohakkuin. Koska suojelutilanne Etelä-Suomessa on erityisen huono, ei ekologisesti järkevää suojeluastetta voida turvata muuten kuin tulostavoitetta laskemalla ja uudella metsiensuojelun rahoitusohjelmalla.

Perjantaiaamuisella mielenosoituksella halutaan kiinnittää huomiota metsiensuojelun surkeaan rahoitustilanteeseen Suomessa sekä valtion metsäomaisuuden hallinnosta vastaavan Metsähallituksen liian korkeaan tulostavoitteeseen. Viime aikoina on kohdistunut suuria hakkuupaineita erityisesti Kainuun alueelle, jossa on jatkuvasti hakkuissa vanhaa metsää. Kun ns. hakkuukypsät metsät ovat vähissä maamme muista osista, on rahaa taottu sieltä, mistä sitä on nopeiten saatu eli vielä suojelemattomista luonnontilaisen kaltaisista metsistä. Tämä lyhytnäköinen voiton tavoittelu johtaa jatkuvasti useiden lajien ja ekosysteemien vaarantumiseen ja väistämättä myös häviämiseen näiltä alueilta. Tänäkin talvena on Kainuun alueella avohakattu arvokkaita vanhan metsän kohteita mm. Suomussalmen Umpinaisessa ja Taivalkosken Hämeenvaarassa.

Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri haluaa kiinnittää huomiota myös metsän sosiaalisiin ja maisemallisiin arvoihin. Metsän arvo on nähtävä muutoinkin kuin tukkipinojen määränä, ja päästävä vanhanaikaisista käsityksistä metsien työllistävyydestä ainoastaan metsätaloustoiminnan muodossa. Itse Oulun läänin alueella asuvina haluamme vaikuttaa vanhojen metsiemme suojeluun ja parannusta tässä tapahtuvan aluepolitiikassa sekä Oulun Metsähallituksen hallinnoimassa hakkuutoiminnassa mm. Kainuun alueella. Toisin kuin yritetään väittää, suojelu ei vähennä työllisyyttä, vaan sen on arvioitu luovan Suomeen lähitulevaisuudessa jopa 32000 uutta työpaikkaa mm. matkailun kautta.

Lisätiedot:
Kirsi Eskelinen 050 588 6788 (Oulussa)
Olli Manninen 050 5940429 (Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja)

Kuvia ja tiedotteita Kainuun vanhojen metsien hakkuista ja protesteista:
w w w . l u o n t o l i i t t o . f i / m e t s a

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle