Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, BirdLife Suomi ja Natur och Miljö tiedottavat 15.3.2002

Suojelujärjestöt tyrmäävät ministeri Tammilehdon kritiikin

Suomen luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto, BirdLife Suomi ja Natur och Miljö tyrmäävät maa- ja metsätalousministeri Raimo Tammilehdon tämänpäiväisen kritiikin niiden metsien- suojelutavoitteita ja toimintatapoja kohtaan. Suoraan metsätalouden edusmieheksi tunnustautuvan Tammilehdon arvostelu on yksipuolista ja vanhanaikaista, järjestöt toteavat. Myös maa- ja metsätalousministeriön olisi niiden mielestä aika ottaa Etelä-Suomen metsiensuojelu tosissaan, mikä edistäisi myös keskusteluyhteyksien säilymistä.

Etelä-Suomen metsistä on lakisääteisesti suojeltu vain 1,1% ja vastaavasti yli 95% niistä on metsätalouden piirissä. Tällainen painotus ei voi olla luonnon kannalta kestävä. Etelä-Suomen ja Pohjanmaan metsiensuojelutoimikunnan (METSO) tulisi valmistella rahoitus-, toimenpide- ja toimintaohjelma metsiensuojelulle, mutta sen päätökset eivät saa aiheuttaa valtiontaloudellisia kustannuksia ennen vuotta 2008. Samaan aikaan valtion tukia metsätalouden tehostamiseen kuitenkin lisätään ja metsien käyttöä tehostetaan.

Suomen tulisi suojeluhankkeissaan ottaakin mallia Ruotsista, missä on hyvässä yhteistyössä sovittu viime vuosina noin 400 000 metsähehtaarin lisäsuojelusta nopeassa aikataulussa. Näillä toimilla Ruotsin panostukset metsiensuojeluun paranevat huomattavasti suomalaisen tason yläpuolelle.

Suojelujärjestöt pitävät myös syytöksiä huonoista keskusteluvalmiuksista erikoisina ministeriltä, joka ei ole virkakaudellaan ollut missään yhteydessä suojelujärjestöihin. Jo ennen virkakautensa alkua ilmoitti ettei joidenkin luonnonsuojeluryhmien kanssa kannata edes keskustella. Tammilehdon käsitykset tuntuvatkin perustuvan pintapuoliseen pelottelu-propagandaan. Suomen kaltaisen sivistysvaltion ministeriltä voisi odottaa vastuullisempaa suhtautumista sekä luonnonsuojelun tarpeeseen että kansalaiskeskustelun todelliseen huomioimiseen. Tammilehto on myös virkaanastumisen jälkeen ilmoittanut ettei biodiversiteetistä huolehtiminen ole maa- ja metsätalousministeriön tehtävä.

Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, Luonto-Liitto, Greenpeace, BirdLife Suomi ja Natur och Miljö tekivät oman esityksensä Etelä-Suomen ja Pohjanmaan metsiensuojelun edistämiseksi 1.2. Esitys löytyy mm. Luonto-Liiton Etelä-Suomi -sivuilta.

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle