Luonto-Liitto, Suomen Luonnonsuojeluliitto ja Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen ja Pirkanmaan piirit tiedottavat 7.2.2002

Metsähallitus ei suostu lopettamaan luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien hakkuita Etelä-Suomessa

Moratorio tyrmättiin

Valtion liikelaitos Metsähallitus ei suostu pidättäytymään hakkuista Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa sijaitsevissa, luonnonsuojelun kannalta arvokkaissa metsissä. Suomen luonnonsuojeluliitto, sen Pirkanmaan ja Keski-Suomen piirit sekä Luonto-Liitto esittivät valtionmaiden 31 metsäalueen määräaikaista rauhoittamista tietyiltä metsänkäsittelytoimilta. Tätä ns. moratoriota ehdotettiin noudatettavaksi vähintään siihen asti, kun eteläisen Suomen metsien suojelusuunnitelma valmistuu. Metsähallitus torjui luontojärjestöjen esityksen kertaheitolla, kokonaisuudessaan. Se ei halua odottaa suojelua suunnittelevan METSO-toimikunnan päätöksiä. Ainakin yhdellä moratorioalueella on heti esityksen hylkäämisen jälkeen jo hakattu.

Järjestöjen kokonaisvaltainen suojeluehdotus 31.1.2002

Kaikki suurimmat suomalaiset luonnonsuojelujärjestöt (Birdlife Suomi, Greenpeace, Luonto-Liitto, Natur och Miljö, SLL ja WWF) tekivät viime viikolla yhteisen ehdotuksen Etelä-Suomen heikon metsiensuojelutilanteen parantamiseksi. Uusia lakisääteisiä eli ns. tiukasti suojeltuja alueita esitettiin perustettavaksi 4000 neliökilometriä. Tämä nostaisi eteläisen Suomen metsien suojelutason 1-2 prosentista noin viiteen. Tuoreeksi suojelukeinoksi ehdotettiin lisäksi luonnonarvojen hoitoalueita. Niillä metsäluonnon monimuotoisuuden suunnitelmallinen hoito ja metsän talouskäyttö sovitetaan yhteen.

Suojelu halvinta valtion mailla

Huolella valmistellussa suojeluehdotuksessa korostetaan valtion, yhtiöiden, kuntien ja muiden yhteisöjen vastuuta. Niiden on pystyttävä edistämään Etelä-Suomen metsiensuojelua omilla maillaan. Valtionmailla suojelu on halvinta, koska esim. lunastuskorvauksia ei tarvitse maksaa.

Pirkanmaan ja Keski-Suomen valtionmaille esitetyn moratorion hyväksyminen olisi ollut Metsähallitukselta hieno ja vastuuntuntoinen pelinavaus. Suuresta tuottotavoitteestaan huolimatta liikelaitoksella on lakisääteinen velvollisuus säilyttää metsäluonnon monimuotoisuus.

Metsähallitus on viime aikoina ansioitunut pesäpönttöjen ripustelussa Keski-Suomen ja Pirkanmaan liito-oraville. Touhu on kosmetiikkaa verrattuna siihen tahtiin, jolla liito-oravan elinympäristöjä ja muita luontoarvoiltaan merkittäviä metsiä hakataan - myös valtionmailla. Metsähallitus avohakkasi viime vuonna ainakin kaksi liito-oravan kotimetsää Jämsän Kuorevedellä.

Piittaamattomuus luonnosta näkyi myös viime marraskuun myrskyjen jälkeen: tuulenkaadot korjattiin kiireesti aivan suojelualueiden rajoilta asti. Valtionmaille ei annettu syntyä lajistolle tuiki tarpeellista lahopuuta. Outoa on sekin, että valtionmetsien karuutta toistuvasti valitteleva liikelaitos on palannut vuosikymmenien takaiseen käytäntöön istuttaa rehevillekin kasvupaikoille mäntyä. Lehtipuiden poisto näyttää kuuluvan järjestelmällisesti taimikonhoitoon. Puheet nykyajan pehmeästä metsänkäsittelystä ja monimuotoisuuden ylläpitämisestä voidaan näiltä osin unohtaa.

Pirkanmaan ja Keski-Suomen moratoriokohteita sijaitsee mm. Kurussa, Parkanossa, Ruovedellä, Jämsässä, Jämsänkoskella, Korpilahdella ja Toivakassa. Moratoriossa esitetään mm. pienten suojelualueiden yhdistämistä ekologisesti järkevämmiksi kokonaisuuksiksi. Juuri laajojen, yhtenäisten suojelualueiden puute on suurimpia syitä siihen, miksi metsälajeista niin monet ovat uhanalaisia. Metsälailla ja Metsähallituksen alue-ekologisella suunnittelulla säästetään vain pikkurippeitä siellä täällä. Metsät pirstoutuvat yhä pahemmin.

Lisätietoja:
- Luonto-Liitto, metsävastaava Sini Harkki, harkki(@)sll.fi, 050-582 1107.
-
Suomen luonnonsuojeluliitto: Keijo Savola, p. (09) 228 08 269
-
SLL:n Pirkanmaan ja Keski-Suomen piirit: Juho Kytömäki, p. (014) 854 399 tai 040 764 2577

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle