METSÄPÄÄSIVU I TIEDOTTEET I KATSAUKSET I SITAATIT I POHJOIS-EUROOPAN VANHOJEN METSIEN KARTAT I HAKKUURAPORTIT I MALAHVIA I SALLA I ETELÄ-SUOMEN METSÄT I SUOJELUPINTA-ALAT I YHTEYSTIEDOT I LIITY! I KESKUSTELUA: AIHKI-LISTA I TAITEILIJAT METSIEN PUOLESTA I SERTIFIOINTI I NATURA 2000 I PAPERINKULUTUS I http://www.pefcwatch.org/ I FORESTS IN ENGLISH I

Luonto-Liitto tiedottaa 30.1.2002

LUONTO-LIITTO: METSÄHALLITUKSEN TULOUTUSTAVOITE YLIMITOITETTU

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti tänään Metsähallituksen tuloutustavoitteen nostosta 47,1 miljoonaan euroon. Lisäystä edellisestä vuodesta on noin neljä miljoonaa euroa. Luonto-Liiton mielestä tuloutustavoitteen taso on järjetön. Käytännön esimerkit osoittavat selvästi, että taloudelliset vaatimukset haittaavat Metsähallituksen ekologisten ja sosiaalisten tavoitteiden toteutumista.

Metsähallituksen tuotto muodostuu lähes kokonaan valtion metsien hakkuutuloista, minkä vuoksi tuloutustavoitteen nosto vaikuttaa suoraan hakkuiden määrään, ja on myös suoraan suhteessa metsien käyttöön liittyviin ristiriitoihin. Metsähallituksen tuloutustavoite ja hakkuumäärät ovat niin korkeita, ettei valtionmailla voida tehdä välttämättömiä myönnytyksiä metsäluonnon monimuotoisuuden ja metsien monikäytön hyväksi.

Metsähallituksen hakkuumäärät jatkuvasti ristiriitojen aiheena

Laki Metsähallituksesta määrää Metsähallituksen turvaamaan luonnon monimuotoisuuden valtionmailla. Käytännössä tämän tavoitteen toteutuminen on mahdotonta, sillä Metsähallituksen tuloutustavoite viime kädessä määrää myös laitoksen luonnonsuojelutoimen liikkumavaran. Luonto-Liitto korostaakin, että tuottotavoitteilla sidotun valtion liikelaitoksen toimiminen samalla myös luonnonsuojeluviranomaisena on täysin kestämätön tilanne.

Valtion metsien hakkuut aiheuttavat jatkuvasti konflikteja. Metsahallitus hakkaa pohjoisessa kiistattoman arvokkaita vanhoja metsiä ja kiihdyttää näin luonnonmetsän lajiston uhanalaistumiskehitystä. Metsähallituksen omat tutkimukset osoittavat, että laitoksen hakkuut esim. Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan metsissä tulevat laskemaan vanhojen metsien määrän alueilla alle kriittisten ekologisten kynnysarvojen. Etelä-Suomessa Metsähallitus on heikentänyt ennestään surkeaa metsäluonnon tilaa hakkaamalla mm. pienten suojelualueiden reunametsiä, joiden tuhoutuminen saattaa olla kohtalokasta jo nyt liian pienten elinympäristöjen varassa sinnitteleville uhanalaisille.

Metsähallituksen hakkuut ovat viime vuosina olleet yhä useammin ristiriidassa myös muiden elinkeinojen ja kuntien paikallistalouden kanssa. Lapissa valtionmaiden hakkuut heikentävät porolaitumia ja uhkaavat monin paikoin koko porotalouden harjoittamisen edellytyksiä. Useissa pohjoisen kunnissa Metsähallitus hakkaa myös paikallisille matkailuyrittäjille ensisijaisen tärkeitä metsiä. Esim. Hyrynsalmella ja Muoniossa matkailuyrittäjät ja kunta ovat jo yli vuoden ajan vastustaneet Metsähallituksen hakkuita matkailumetsissä, tuloksetta. Metsähallituksen pääjohtaja Jan Heino totesikin viime kesänä, että tulostavoitteen takia Metsähallituksen on lähivuosina yhä useammin hakattava myös maisemallisesti ja matkailullisesti tärkeitä metsiä.

Luonto-Liitto muistuttaa, että valtion metsissä hakkuista on voitava joustaa hakkuista luonnon monimuotoisuuden tai sosiaalisen kestävyyden niin vaatiessa. Luonto-Liiton mielestä ihannemalli valtion metsien käytölle olisi luonnondynamiikkaa matkivan metsätalouden harjoittaminen, jonka ensisijaisina tavoitteina olisivat metsäluonnon monimuotoisuuden yllläpito sekä työllistävyys.

Lisätietoja:
Luonto-Liitto, metsävastaava Sini Harkki, harkki(@)sll.fi, 050-582 1107.

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle