Luonto-Liitto tiedottaa 14.1.2002

Hämeenvaaran metsäkiista jatkuu: Poliisi valvoo jälleen valtion metsien luonnonarvojen tuhoamista

Hakkuut Taivalkosken Hämeenvaaralla jatkuivat jälleen maanantaiaamuna. Luonto-Liiton aktivistit olivat paikalla, ja hakkuut keskeytettiin jälleen. Paikalle kutsuttiin pian myös poliisi, tällä kertaa "maijan" kanssa. Uusimpien tietojen mukaan osa aktivisteista on kuljetettu poliisin toimesta 20 kilometrin päähän ja heille on annettu lähestymiskielto metsäalueelle.

Luonto-Liitto muistuttaa, että kiistassa on kyse syvällisestä näkemyserosta. Metsähallituksen mielestä luontoarvot säästyvät, jos niiden pienialaisia keskittymiä jätetään tuhoamatta. Ekologisen tietämyksen mukaan lajit ja luonnon ominaispiirteet eivät kuitenkaan voi säilyä pitkällä aikavälillä pienissä, avohakkuiden ympäröimissä fragmenteissa.

Hakkuista haittaa myös muille elinkeinoille

Sirpaleet eivät välttämättä ole sopivia myöskään metsän muille käyttömuodoille. Metsäntutkimuslaitoksen ja mm. Joensuun yliopiston tekemät tuoreet tutkimukset osoittavat luontomatkailun suuren ja koko ajan kasvavan merkityksen erityisesti Pohjois-Suomen kunnille. Viime vuosina valtion metsätalous onkin ollut yhä useammin ristiriidassa matkailun ja virkistyksen kanssa. Mm. Hyrynsalmella kunnan matkailuyrittäjät ja kunnan johto ovat turhaan vedonneet kaksi vuotta Ukko-Hallan matkailukeskuksen arvokkaiden lähimetsien puolesta. Samanlaisia kiistoja on myös kaikkialla Lapissa. Metsähallituksen pääjohtaja Jan Heino totesikin viime kesänä, että laitoksen tuottotavoitteet tulevat yhä useammin vaatimaan myös maisemallisesti ja matkailullisesti tärkeiden kohteiden hakkuita.

Luonto-Liiton mielestä tämä on kestämätöntä politiikkaa valtion liikelaitokselta. Vanhan metsän hakkuut hankaloittavat usein muiden elinkeinojen mahdollisuuksia rakentaa kestävää taloudellista pohjaa alueilleen. Useat tutkimukset ja käytännön esimerkit ovat osoittaneet, että matkailu ja porotalous voisivat yhdessä luoda metsätaloutta kestävämmän elinkeinorakenteen pohjoisen kuntiin. Vanhojen metsien hakkuista saadaan pikavoitto, mutta muut elinkeinot kärsivät hakkuista usein jopa vuosikymmeniä.

Lisätietoja:
Luonto-Liitto, metsävastaava Sini Harkki, harkki(@)sll.fi, 050-582 1107 Saatavilla myös painokelpoisia kuvia metsästä, hakkuista ja maalatuista puista.

Lisätietoja maastosta, ajo-ohjeita ym: Luonto-Liiton metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen, 050-594 0429

Kuvia, kronologia Hämeenvaarasta: www.luontoliitto.fi/metsa/hameenvaara

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle