Luonto-Liitto tiedottaa 13.1.2002

AARNIOMETSÄÄ: Aarniometsäpuuta alkuperämerkitään Pohjois-Suomen vanhoissa metsissä

Maali puunmerkintään yleisesti käytettyä laatua, josta ei koidu taloudellista vahinkoa

Luonto-Liiton aktivistit ovat viikonlopun aikana merkinneet AARNIOMETSÄÄ-alkuperämerkinnällä kahdesta kaikkien luonnonsuojelujärjestöjen arvokkaana pitämästä vanhan metsän kohteesta hakattua puuta. Kohteet ovat Taivalkosken Kuurnanvaara ja Puolangan Josuanvaara. Tarkoitus on informoida metsät hakanneen Metsähallituksen asiakkaita, kuten Stora Ensoa ja Pölkky Oy:ta siitä, että he ostavat aarniometsäpuuta, joka on hakattu yhtiöiden omien monimuotoisuuden suojeluun liittyvien periaatteiden vastaisesti.

Puiden merkintään käytetty maali on samaa laatua, jota käytetään yleisesti metsätalouspuun merkintään (Uittokaluste Oy:n Merkkausspray puun ja sahatavaran merkintään). Maali ei vahingoita puutavaran laatua, eikä sen käytöstä koidu kenellekään taloudellista vahinkoa. "Maali on haitallista vain, jos puun ostajat eivät halua tietää, mistä puu tulee", sanoo Luonto-Liiton metsävastaava Sini Harkki.

Muun muassa Stora Enson periaatteisiin lukeutuu, että yhtiö ei osta eikä hakkaa aarniometsäpuuta. Käytännössä yhtiön lupaus tarkoittaa ainoastaan, että se ei osta puuta suojelualueilta. Uhanalaiselle metsäluonnolle aivan yhtä arvokkaita aarniometsäkohteita on kuitenkin myös suojelualueiden ulkopuolella. Suomalaiset ympäristöjärjestöt Birdlife, Greenpeace, Luonnonsuojeluliitto, Luonto-Liitto ja WWF ovat luovuttaneet metsäteollisuudelle kartat näistä arvokohteista ja vaatineet niiden säilyttämistä. Tämä ei kuitenkaan ole auttanut suomalaisia yhtiöitä nousemaan lupaustensa tasolle.

Lisätietoja:
Luonto-Liitto, metsävastaava Sini Harkki, harkki(@)sll.fi, 050-582 1107

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle