Luonto-Liitto tiedottaa 11.1.2002

Mielenosoitus Metsähallituksen päätoimistolla - valtion metsien käyttö kestämätöntä

Luonto-Liitto järjestää mielenosoituksen Metsähallituksen pääkonttorin edessä Tikkurilassa (Vernissakatu 4) perjantaina 11.1.2002 klo 7:45 alkaen.

Mielenosoittajat haluavat tukea Hämeenvaaran aarniometsien puolustajia ja ilmaista samalla tyytymättömyytensä Metsähallituksen toimintaan.

Kiistellyn Hämeenvaaran alue Taivaskoskella kuuluu nk. a-alueisiin, jotka jäivät Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojeluohjelman ulkopuolelle. Valtioneuvosto velvoitti kuitenkin Metsähallituksen turvaamaan näiden luonnonarvot alue-ekologisen suunnittelun avulla.

Metsähallitus on aloittanut ja osin suorittanut Hämeenvaaralla yhteensä 50 hehtaarin avohakkuut, jotka on keskeytetty jo useita kertoja luonnonsuojelijoiden leiriydyttyä alueelle.

Luonnonarvoja ei turvata avohakkuilla

Luonto-Liiton mielestä luontoarvoja ei voida turvata hakkuilla, eikä Metsähallitus toiminnallaan täytä sille laissa asetettua velvoitetta huolehtia luonnon monimuotoisuuden säilymisestä.

Ongelma ei koske vain Hämeenvaaraa vaan lukuisia muitakin suojeluohjelmien ulkopuolelle jääneitä arvokkaita luonnonmetsiä. Vanhan metsän elinympäristön pinta-ala laskee koko ajan myös valtion mailla, ja metsäluontomme hälyttävä uhanalaistumiskehitys jatkuu. Melko yleisetkin metsälajit ovat vaarassa hävitä elinympäristöjen kadotessa. A-alueet ja muut suojeluohjelmien ulkopuoliset arvoalueet ovat merkitsevässä asemassa vanhasta metsästä riippuvaisia lajeja suojeltaessa. Jo nyt liian vähäisissä vanhoissa metsissä suoritettavat hakkuut pirstovat uhanalaisten lajien elinympäristön, jolloin vaateliaat ja vakaata ympäristöä tarvitsevat lajit katoavat myös hakkuilta säästyviltä metsälaikuilta.

Lisätietoja maastosta:
Hemi Malkki, Luonto-Liiton puheenjohtaja 041 5389 338

Lisätietoja, edelliset tiedotteet ja kuvia alueesta:
>>>http://www.luontoliitto.fi/metsa/hameenvaara/

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle