Luonto-Liitto tiedottaa 12.11.2002

Metsähallitus hakkaa taas Keihäsjärvellä -
Luonto-Liitto kyseenalaistaa Metsähallituksen toimintaperiaatteet

Metsähallitus jatkaa hakkuitaan Lopen Keihäsjärvellä. Toistaiseksi Metsähallituksen toimet alueella eivät luontojärjestöjen käsityksen mukaan ratkaisevasti heikennä alueen tulevaisuuden suojelupotentiaalia, mutta nyt alkaneet toimet enteilevät suunniteltujen leimikoiden viemistä loppuun huolimatta alueen luontoarvoista. Hakkuut ovat ristiriidassa myös Metsähallituksen lupaaman alueen luontoarvojen tutkimusten kanssa.

Alueesta jätetty suojeluesitys

Alueesta on jätetty ympäristöministeriölle viime keskiviikkona 6.11.2002
suojeluesitys, jossa luontojärjestöt vaativat alueen suojelua. Ilmeistä on,
ettei asia ole lähtenyt esityksestä huolimatta millään lailla eteenpäin.

Liikelaitos ei anna työrauhaa omille työntekijöilleen

Metsähallituksen Länsi-Suomen alueen hankintapäällikkö Heikki Savolaisen mukaan Keihäsjärven alueella olisi tarkoitus tehdä seuraavana kesänä luontoarvojen selvityksiä. Hakkuiden tekeminen ennen näitä selvityksiä tuntuu järjettömältä, ellei sitten tarkoituksena ole suoranaisesti hävittää alueen luontoarvoja tai tehdä selvitykset täysin merkityksettömiksi.

Inventointirauha arvokohteille

Osana Metso-toimikunnan mietintöä Metsähallitus on luvannut tehdä inventointeja hallinnoimiensa valtionmaiden arvokohteilla sekä suojelualueiden lähimetsissä. Toisaalta Metsähallitus ei katso aiheelliseksi rajoittaa metsätaloustoimenpiteitä samoilla alueilla. Tällainen menettely on absurdi, jos tavoitteena on saada laadullista tietoa alueiden luontoarvoista ja taata inventoijille riittävä työrauha.

Metsähallitus ei ole kelvollinen itse valvomaan omaa toimintaansa

Metsähallituksen kaksinainen asema sekä metsätalouden toteuttajana, että omien toimiensa valvojana on kestämätön. Metsätalouspuolen ylivalta aiheuttaa sen, etteivät luontopalvelut tai metsätalouden ympäristöpuoli kykene hoitamaan tehtäviään kyllin tehokkaasti. Myöskään Ympäristökeskuksilla ei ole toimivaltaa valtionmailla, joten ympäristöviranomaiset eivät käytännössä pysty puuttumaan Metsähallituksen toiminnan epäkohtiin.

Lisätietoja: Luonto-Liitto, Juho Lintu, puhelin 040-549 1597
Luonto-Liitto, metsävastaava Sini Harkki, puhelin 050-582 1107

 

Katso myös Luonto-Liiton Etelä-Suomi -sivut: www.luontoliitto.fi/metsa/etelasuomi

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle