Luonto-Liitto tiedottaa 29.8.2001

Metsähallitus hakkaa Hiidenportin kansallispuiston koillispuolisia metsiä

Porkkasalon kiistoista pian 10 vuotta

Aarniometsien kartoitukset ja 90-luvulla tutuksi tulleet metsäkiistat valtion luonnonmetsien kohtalosta alkoivat 1991 Porkkasalon metsässä Sotkamossa. Tuolloin Luonto-Liitto puuttui kahden viikon ajan Metsähallituksen hakkuisiin välittömästi kansallispuistoon rajoittuvissa arvometsissä. Myöhemmin arvokkaimmat osat Porkkasalosta suojeltiin. Vastaavasti tuolloin syntynyt ajatus Hiidenportin kansallispuiston ja läheisen Teeri-Lososuon soidensuojelualueen yhdistämisestä jäi elämään. Hallinto ei ole kuitenkaan edistänyt hanketta, vaan sitä on siirretty vuodesta toiseen. Nyt, kahta kuukautta vaille 10 vuotta Porkkasalon kiistojen jälkeen samoissa maisemissa hakataan jälleen vanhaa metsää Metsähallituksen toimesta.

Luonto-Liittolaiset protestoivat tänään aamupäivällä Hiidenportin kansallispuiston koillisreunamilla vanhoissa kuusikoissa tapahtuvia hakkuita. Metsät sijaitsevat Kuhmo-Valtimo -maantieltä kansallispuistoon päin vievän Urpovaaran tien varressa. Kyseiset metsät jäivät luonto- ja maisema-arvoistaan huolimatta suojelematta alue-ekologisen suunnittelun yhteydessä.

Luonto-Liitto pahoittelee yhteyden menetystä Hiidenportin ja Teeri-Lososuon suojelualueiden välillä

Hiidenportin kansallispuiston ja viereisen Teeri-Lososuon suojelualueen vuosia kaavailtu yhdistäminen kokee takaiskun meneillään olevien hakkuiden takia. Nyt hakattavat metsät sijoittuvat suojelualueiden väliin, ja alueiden välinen yhteys kärsii hakkuista. Tämä on harmillista myös siksi, että puistojen välisen maiseman toivoisi säilyvän eheänä. Luonto-Liitto toivoo, että Ympäristöministeriö kiirehtisi alueiden yhdistämistä.

Vastaavasti järjestö toivoo, että valtion liikelaitos lopettaisi matkailun kannalta tärkeiden suojelualueiden ympäristössä tehtävät virkistys- ja matkailukäyttöä haittaavat hakkuut. Vastaavantyyppisiä, matkailukäyttöä haittaavia hakkuita on tehty viime vuosina mm. Suomussalmen Murhisaloon johtavan tien varrella.

Valtion hakkuut haittaavat metsien monikäyttöä

Luonto-Liitto pahoittelee valtion hakkuiden metsien monikäytölle aiheuttamia haittoja. Metsien suojelu hyödyntää matkailua ja matkailulla on Kainuussakin aluetaloudellisesti suuri merkitys. Metsäntutkimuslaitoksen monivuotisten tutkimusten mukaan esimerkiksi valtion retkeilyalueiden virkistyskäytön arvo on yli kaksinkertainen verrattuna alueiden kustannuksiin eli käytetyn budjettirahoituksen ja metsätalouden tuottomenetysten summaan. Myös kansallispuistojen arvioidut virkistyshyödyt ylittävät selvästi kustannukset eli virkistyskäyttöä edistäviin rakenteisiin, palveluihin ja luontokeskusten menoihin käytetyn budjettirahoituksen.

Joensuun yliopiston Kuhmon matkailun aluetaloudellisista vaikutuksista tehdyt tutkimukset osoittavat, että luontomatkailun taloudellinen merkitys alueella on jo yhtä suuri kuin yksityisten metsä- ja maataloudella. Matkailuala myös kasvaa jatkuvasti. Valtion hakkuut Kuhmon matkailuyrittäjien ainoan kansallispuiston liepeillä ovatkin metsien monikäytön arvot huomioiden myös taloudellisesti järjettömiä.

Lisätietoja:

Lisätietoja: Luonto-Liitto, metsävastaava Sini Harkki, harkki(@)sll.fi, p.050-582 1107 Maastossa Juho Lintu, p.040-549 1597 tai Theo Kurtén, p.050-526 0123

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle