Luonto-Liitto tiedottaa 26.6.2001. Vapaa julkaistavaksi heti

Metsähallituksen maastokartoituksilta jäivät uhanalaiset huomaamatta

Luonto-Liiton aktivistit ovat löytäneet Metsähallituksen Taivalkosken Hämeenvaaran hakattavaksi suunnitellusta vanhasta metsästä kolmen uhanalaisen lajin esiintymät, joita Metsähallituksen inventoinneissa ei ole aiemmin löydetty. Hakattavaksi suunnitelluilta kuvioilta löytyi erityisesti suojeltavan liito-oravan jätöksiä sekä uhanalaiset pursukääpä ja pohjanrypykkä. Tiedot lajiesiintymistä on luovutettu Metsähallitukselle, joka on kuitenkin ilmoittanut jatkavansa hakkuita alueella välittömästi tilanteen selkiinnyttyä.

Luonto-Liittolaiset ovat protestoineet Hämeenvaaran hakkuita vastaan jo kahdesti tänä vuonna. Viimeksi aktivistit leiriytyivät maastoon 14.6. Ilman näitä keskeytyksiä nyt löytyneet uhanalaisesiintymät olisi jo hakattu.

Metsähallituksen maastokartoitus ohitti jopa liito-oravan

Hämeenvaara on ns. A-alue, eli vanhan metsän alue jonka luonnonarvot määrättiin vanhojen metsien suojeluohjelman yhteydessä Metsähallituksen alue-ekologisella suunnittelulla turvattavaksi. A-alueiden pinta-alasta noin puolet on suunniteltu hakattavaksi. Hämeenvaaran 200 hehtaarin yhtenäinen vanhan metsän alue aiotaan pirstoa useilla 5-20 hehtaarin avohakkuilla. Metsähallitus on ilmoittanut julkisuudessa, että Hämeenvaara on tutkittu alue-ekologisen suunnittelun yhteydessä erityisellä huolellisuudella, ja että "alueen luontoarvot on kartoitettu jo kolmasti". Metsähallituksen lajistokartoitusten tulokset vaikuttavatkin huolestuttavan aukkoisilta, jos poikkeuksellisen huolellinen kartoitus ohittaa jopa liito-oravan ja verrattain helposti maastosta erottuvat käävät.

Hämeenvaara kuuluu kaikkien ympäristöjärjestöjen arvokkaina pitämiin vanhoihin metsiin, jotka tulisi uhanalaisille ja uhanalaistuville lajeille ensiarvoisen tärkeinä elinympäristöinä jättää hakkuutoiminnan ulkopuolelle. Tutkijoiden mukaan vanhojen metsien määrä ei nykyisellään tule riittämään metsäluontomme monimuotoisuuden ylläpitämiseksi.

Lisätietoja:

Luonto-Liitto, metsävastaava Sini Harkki, harkki(@)sll.fi, puh. 050-582 1107 tai metsäryhmän puheenjohtaja Olli Manninen puh. 050 5940429
Metsähallitus, tiimiesimies Kari Louhisalmi, puh.0400-289 168

>>>Lisätietoja ja kuvia Hämeenvaarasta
>>>Liito-orava Hämeenvaaran alueella

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle