Luonto-Liitto ja Vantaan Luonnonystävät tiedottavat 25.6.2001. Vapaa julkaistavaksi heti

Luonnonsuojelijat kaatavat puita Nuuksion kansallispuistossa

Ennallistaminen tärkeä osa Etelä-Suomen metsiensuojelua

Juhannuksen jälkeisellä viikolla saattaa Nuuksion kansallispuistossa nähdä kummia: kymmenen hengen talkooporukka kaataa ja tappaa pystyyn mäntyjä alueen istutusmetsiköissä. Kyseessä ei ole ilkivalta vaan luvallinen ja hyödyllinen toiminta metsäluonnon monimuotoisuuden lisäämiseksi. Viikon kestävän talkooleirin 25.6. - 30.6. järjestävät Vantaan luonnonystävät ja Luonto-Liiton metsäryhmä yhdessä Metsähallituksen kanssa.

Koska kaadetut ja tapetut puut jätetään maastoon, saadaan alueelle metsän monimuotoisuuden kannalta elintärkeää lahopuuta. Istutusmetsiköiden rakenne monipuolistuu kun tehtyihin pieniin aukkoihin alkaa kasvaa uutta lehtipuustoa. Pitkällä tähtäimellä näin saadaan alue monipuolisemmaksi ja luonnontilaisemmaksi kuin jättämällä se täysin koskematta.

Suojelumetsien määrä eteläisessä Suomessa on tällä hetkellä aivan liian pieni metsäluonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi. Tilannetta heikentää vielä se, että jo olemassa olevat suojelualueetkin ovat suurelta osin nuoria ja vähälahopuustoisia. Uusien suojelupäätösten lisäksi erilaisien ennallistamistoimien tulisi lähivuosina nousta merkittävään rooliin Etelä-Suomen metsiensuojelussa. Ennallistamistoimia voitaisiin tehdä tuhansilla hehtaareilla jo suojelluilla tai suojeluun tulevilla alueilla. Tärkeintä on juuri lahopuuston lisääminen ja metsänrakenteen monipuolistaminen. Soiden ja perinnemaisemien ennallistamisella on jo pitkät perinteet mutta metsien ennallistaminen on toistaiseksi vielä lapsenkengissä.

Tervetuloa tutustumaan talkooleirin toimintaan! Lisätietoja Olli Manninen 050 5940429, Johanna Suuronen 041 4442111, Markku Koskinen 045 6711740. Mahdolliset toimittajavierailut mielellään loppuviikosta (ke-pe).

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle