TIEDOTE 14.6.2001

Luonto-Liitto vaatii: "Metsähallitukselle lähestymiskielto vanhoihin metsiin"

Sirpalesuojelu ei turvaa metsäluontoa

Luonto-Liiton metsäaktivistit leiriytyivät tänä aamuna valtion liikelaitos Metsähallituksen hakkuualueelle Taivalkosken Hämeenvaarassa. Suunnitelluista 60 hehtaarin avohakkuista alueen aarniometsissä oli tällä kerralla tarkoitus toteuttaa kolmannes. Edellisen kerran Luonto-Liitto protestoi alueen hakkuita vastaan huhtikuussa. Valtioneuvosto on edellyttänyt Metsähallitukselta Hämeenvaaran luontoarvojen turvaamista vanhojen metsien suojelupäätöksen yhteydessä.

Hämeenvaara on tyypillinen esimerkki sirpalesuojelusta, jossa yhtenäinen aarniometsä pirstotaan hakkuilla pieniksi erillisiksi saarekkeiksi. Jäljelle jäävät, usein hyvinkin pienialaiset ja sirpaleiset vanhan metsän saarekkeet eivät pysty ylläpitämään uhanalaista vanhan metsän lajistoa.

Tänä keväänä kaikilla valtionmailla valmistunut alue-ekologinen suunnittelu jättää koko Suomessa kymmeniä tuhansia hehtaareita vanhoja metsiä talouskäyttöön. Meneillään onkin viimeinen suuri hakkuuaalto suojelemattomissa aarniometsissä Itä- ja Pohjois-Suomen valtion mailla. Esimerkiksi Taivalkoskella on jo toteutunut tai suunnitteilla parin seuraavan vuoden aikana satojen, jopa tuhansien hehtaarien hakkuut luontojärjestöjen ja Metsähallituksen itsensäkin arvokkaina pitämissä vanhoissa metsissä.

Luonto-Liiton mielestä vanhojen metsien säilyttämisessä on muistettava myös niiden taloudelliset ja sosiaaliset hyötyvaikutukset. Esimerkiksi voimakkaasti kasvavalle matkailualalle alkuperäisen luonnon säilymisellä on suuri vaikutus. Metsäntutkimuslaitoksen tutkimuksissa on hiljattain todettu, että kansallispuistojen ja retkeilyalueiden virkistyskäyttöhyödyt ovat huomattavan suuria verrattuna niiden aiheuttamiin metsätalouden tuottomenetyksiin. Metsien tarjoamia hyötyjä tulisikin alkaa arvostamaan muillakin kuin vain metsätalouden mittareilla. Metsien suojelun ja monikäytön turvaaminen vaatii Metsähallituksen ylisuuren tulostavoitteen laskua. Siihen asti Metsähallituksen tulee pidättäytyä luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien hakkuista.

Lisätietoja: Olli Manninen 050-594 0429, Juho Lintu 040-549 1597, Esko Oksanen 050-377 1414 (maastosta)

HUOM myös Greenpeacen mielenosoitus vanhojen metsien puolesta tänään 14.6. Metsähallituksen pääkonttorissa Tikkurilassa. Lisätiedot: Matti Liimatainen 050-346 2210 http://www.greenpeace.fi

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle