TIEDOTE 10.4.2001

SERTIFIOITU METSÄTUHO JATKUU -
YMPÄRISTÖJÄRJESTÖT JULKAISEVAT UUSIA ESIMERKKEJÄ ARVOMETSIEN HAKKUISTA

Luonto-Liitto ja Greenpeace julkaisivat tammikuussa 2001 Anything goes? -raportin PEFC-sertifioiduista hakkuista suomalaisissa arvometsissä. Raportti esitti 55 esimerkkiä sertifioiduista hakkuista vanhoissa aarniometsissä, Etelä-Suomen arvometsissä ja uhanalaisten lajien reviireillä.

Tänään 10.4. järjestöt julkaisevat uusia esimerkkejä luonnonsuojelullisesti arvokkaiden metsien hakkuista sekä täydentäviä tietoja tammikuun raporttiin.

Raportti Suomen aarniometsien hakkuista on suunnattu metsäteollisuuden asiakkaille ja ympäristöjärjestöille Euroopassa. Tiedot julkaistaan järjestöjen ylläpitämällä www.pefcwatch.org - internetsivulla.

Metsätalous vastasi tammikuussa Anything goes? -raportin olleen tervetullutta kritiikkiä järjestelmän parantamiseksi. Raportissa esitetyt hakkuut kuitattiin tiedossa olleina, satunnaisina virheinä. Puolustelu menettää perusteitaan, sillä yhdestäkään ympäristöjärjestöjen tammikuussa julkistamasta hakkuusuunnitelmasta ei ole luovuttu vaan hakkuut vanhoissa metsissä ja uhanalaisten lajien reviireillä on toteutettu suunniteltuun tapaan. Satunnaisilta virheiltäkään hakkuut eivät vaikuta: kahdessa kuukaudessa ympäristöjärjestöt ovat löytäneet yksitoista tapausta lisää.

Kuluvana talvena valtion liikelaitos Metsähallitus on hävittänyt useita tiedossaan olleita uhanalaisten lajien esiintymiä, vaikka sertifioinnin väitetään estävän tällaisen. Metsähallitus on hakannut Taivalkoskella metsiä, joista Helsingin yliopiston asiantuntijat olivat Metsähallitukselle jo useita vuosia aikaisemmin laatimissaan raporteissa osoittaneet useita uhanalaisten lajien esiintymiä. Vuonna 2001 Metsähallitus on edelleen suunnitellut hakkuita useille sellaisille kohteille, jotka se on itse todennut suojelullisesti arvokkaiksi aarniometsiksi, jopa "korvaamattomiksi".

Järjestöt vaativat Metsähallitusta lopettamaan luonnonsuojelullisesti arvokkaiden vanhojen metsien hakkuut. Luonnontilaisten ja luonnontilaisten kaltaisten vanhojen metsien hakkuiden seurauksena noin tuhat vanhan metsän lajia uhkaa tulevina vuosikymmeninä kuolla Suomessa sukupuuttoon. Tutkijoiden mukaan noin 60 lajia on jo menetetty ja uhanalaisina on lähes 600 lajia.

Anything Goes? - raportti, painokelpoisia vapaasti käytettäviä valokuvia, videonauhaa ja nyt julkaistut uudet tiedot löytyvät osoitteesta http://www.pefcwatch.org

Lisätiedot:

Metsävastaava Sini Harkki sini.harkki(@)luontoliitto.fi puh. 050-582 1107 http://www.luontoliitto.fi/metsa

Metsäkampanjavastaava Matti Liimatainen matti.liimatainen(@)nordic.greenpeace.org puh. 050-346 2210 http://www.greenpeace.fi/metsa

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle