TIEDOTE 5.4.2001

METSÄHALLITUS HAKKAA ARVOKKAAKSI LUOKITTELEMAANSA AARNIOMETSÄÄ

MUONTOLIITTOLAISET SEURAAVAT AARNIOMETSÄHAKKUITA TÄNÄÄN TAIVALKOSKELLA

Luonto-Liitto protestoi tänään torstaina valtion liikelaitos Metsähallituksen aarniometsähakkuita Taivalkosken Hämeenvaarassa. Hämeenvaara kuuluu kaikkien luontojärjestöjen arvokkaina pitämiin vanhoihin metsiin.

Hämeenvaaran avohakkuut ovat kuukauden sisällä jo toinen kerta, kun Metsähallitus avohakkaa itse arvokkaaksi määrittelemäänsä aarniometsää Taivalkosken alueella. Arvometsiä on tänä talvena avohakattu myös Suomussalmella ja Pelkosenniemellä.

Hämeenvaara on yli 200 hehtaarin yhtenäinen vanhan metsän ja eri suotyyppien muodostama kokonaisuus noin 20 kilometriä Taivalkosken keskustasta lounaaseen. Metsämaata alueella on 144 hehtaaria. Metsähallituksen vanhojen metsien inventointien mukaan "kohde sisältää sisältää huomattavan paljon hyvin arvokasta aarniometsää". Alueella on havaittu useita uhanalaisia ja vanhojen metsien lajeja.

Hämeenvaara on ns. A-alue, eli alue, jonka luonnonarvot määrättiin vanhojen metsien suojeluohjelman yhteydessä Metsähallituksen alue-ekologisella suunnittelulla turvattavaksi. Nyt alue aiotaan kuitenkin pirstoa 70-80 hehtaarin avohakkuilla, jotka sijoittuvat osittain alueen arvokkaimpiin osiin.

METSÄHALLITUS MYÖNTÄÄ, ETTÄ HAKKUIDEN SEURAUKSENA LAJEJA VOI JOPA KADOTA

Metsähallituksen alue-ekologinen suunnitelma kyseiseltä alueelta toteaa: "Seuraavan 20 vuoden aikana vanhojen metsien määrän arviodaan suunnitelma-alueella laskevan 11-12 %:iin. Koko maan tasolla vanhojen metsien määrä on jo niin alhainen, että vanhojen metsien lajiston taantuminen tulee todennäköisesti jatkumaan. Myös tällä suunnittelualueella luontaisesti esiintyviä vanhojen metsien lajeja on vaarassa hävitä seuraavan 50 vuoden kuluessa."

Luonto-Liitto haluaa protestillaan muistuttaa Metsähallitusta sen lakisääteisestä velvollisuudesta huolehtia luonnon monimuotoisuudesta sekä kannustaa valtiota suhtautumaan kestävän metsätalouden tavoitteisiin vakavammin.

Lisätiedot:

Sini Harkki, metsävastaava, Luonto-Liitto, 050-582 1107 tai 040-549 1597,
harkki(@)sll.fi

Lisää tietoja Hämeenvaarasta /// Metsähallituksen edelliset aarniometsähakkuut Taivalkoskella 16.3.

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle