TIEDOTE 22.3.2001

METSÄHALLITUS TUOMITTIIN KORVAUKSIIN VAARAN AIHEUTTAMISESTA SUOJELIJOILLE

Kajaanin käräjäoikeus päätti tänään Kuhmon Laamasenvaaran hakkuutyömaalla helmikuussa 2000 tapahtuneisiin suojelijoiden pahoinpitelyihin ja kaadetun puun alle jäämiseen liittyneistä syytteistä. Toinen koneurakoitsija sai sakkotuomion vaaran aiheuttamisesta ja toinen pahoinpitelystä.

Vaaran aiheuttamisesta tuomitut korvaukset ovat yhteisvastuullisia valtion liikelaitos Metsähallituksen kanssa. Käräjäoikeuden mukaan Metsähallitus on urakoitsijoiden työnantajana asiassa ensisijaisesti korvausvelvollinen.

Suojelijat pitävät Metsähallitusta päävastuullisena

Käräjäoikeus totesi, että kuljettajan oli nähtävä näkösektorissaan liikkuneet suojelijat. Näköesteitä ei ollut ja suojelijat olivat olleet paikalla jo 10-15 minuuttia. Kuljettaja on kiistatta ammattitaitoinen ja hänellä oli täydet valmiudet valita tarkkaan puun kaatosuunta. Siitä huolimatta hän kaatoi 300-400 -kiloisen puun suojelijoiden suuntaan ja täten aiheutti vakavan vaaran heidän hengelleen ja terveydelleen.

Metsäkoneyhtiön toinen osakas tuomittiin toisen suojelijan vähäistä suuremmasta pahoinpitelystä, johon liittyi potkimista ja retuuttamista.

Metsähallitus todettiin vaaran aiheuttamisessa vastuulliseksi koneyhtiön työnantajana vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n nojalla. Paikalla oli Metsähallituksen työnjohtaja, joka olisi voinut halutessaan keskeyttää hakkuut ja siten estää tapahtumat.

Asianomistajat haluavat korostaa Metsähallituksen vastuuta asiassa. Metsähallitus asetti urakoitsijan hankalaan asemaan ensimmäisen kerran määräämällä heidät hakkaamaan tunnettua kiistakohdetta, jonka Natura-käsittely Korkeimmassa hallinto-oikeudessa oli vielä kesken. Toisen kerran Metsähallitus hankaloitti urakoitsijan asemaa kiistäessään oikeudessa osallisuutensa hakkuukohteen tapahtumiin.

Valtion liikelaitos Metsähallituksen hallinnassa on suurin osa Suomen suojelemattomista, luonnonsuojelullisesti arvokkaista vanhoista metsistä. Metsähallitus avohakkaa jatkuvasti itsekin luonnonsuojelullisesti arvokkaiksi luokittelemiaan vanhojen metsien alueita. Useissa laitoksen aluesuunnitelmien ekologisissa arvioissa todetaan, että hakkuut pirstovat arvokkaita metsiä ja että uhanalaisten lajien katoaminen jatkuu hakkuiden seurauksena. Luonnonsuojelullisesti arvokkaiden vanhojen metsien hakkuut jouduttavat satojen metsälajien sukupuuttoa.

Laamasenvaaran tapaushistoria löytyy täältä.

Lisätiedot:

Sini Harkki harkki(@)sll.fi

Matti Liimatainen matti.liimatainen(@)nordic.greenpeace.org

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle