TIEDOTE 16.3.2001

Luonto-Liitto vaatii loppua vanhojen metsien hävitykselle

Metsähallitus hakkaa arvometsiä Taivalkoskella ja Suomussalmella - Luontoliittolaiset protestoivat maastossa

Luonto-Liitto protestoi tänään perjantaina valtion liikelaitos Metsähallituksen aarniometsähävitystä Suomussalmen Saarijärvellä ja Taivalkosken Susijärvellä. Molemmat kuuluvat kaikkien luontojärjestöjen arvokkaina pitämiin vanhoihin metsiin. Myös ympäristöjärjestö Greenpeace vastustaa tänään aarniometsähakkuita järjestämällä mielenosoituksen Metsähallituksen pääkonttorilla Tikkurilassa.

Saarijärvi on tyypillinen esimerkki pahasti epäonnistuneesta suojelualueen rajauksesta. Suojelualueen ulkopuolelle on jätetty luonnnotilaisen avosuon keskellä sijaitseva 20 hehtaarin vanhan metsän kangas, joka hakataan nyt lähes kokonaan reunojaan myöten. Hakattava kangas on ensiluokkaista vanhaa metsää, josta löytyy luonnontilaisen metsän rakenteita kuten palokantoja, maapuuta ja keloja.

Metsähallitus hakkaa parhaillaan arvokasta vanhaa metsää myös Taivalkosken Susijärvellä. Hakkuut tulevat reunustamaan myös virkistyskäyttöön tarkoitetun Päätalo-polun. Suomen Luonnonsuojeluliiton paikallinen piiri toivookin, että alue säästettäisiin jo sen huomattavien virkistysarvojen vuoksi. Kokonaisuudessaan alueella aiotaan tehdä useiden kymmenien hehtaarien avohakkuut. Hakkuisiin joutuvat vanhojen metsien inventoinneissa "klassisiksi ykkösluokan aarniometsiksi" kuvatut vanhat metsät. Taivalkoskella on lähiaikoina tulossa suurhakkuita myös Hämeenvaaran alueelle, joka sekin on Metsähallituksen selvitysten mukaan arvokasta vanhaa metsää.

Metsähalllituksen alue-ekologinen suunnittelu ei säilytä luontoarvoja

Metsähallituksen alue-ekologisen suunnittelun tarkoituksena on säilyttää valtion metsien luontoarvot ja vastata Metsähallituksen velvollisuuteen suojella monimuotoisuutta. Tässä tehtävässä Metsähallitus on epäonnistunut. Arvokkaiden vanhojen metsien hakkuut jatkuvat ja metsälajisto jatkaa taantumistaan. Luonto-Liitto on pettynyt alue-ekologiseen suunnitteluun, jolla on ennemminkin legitimoitu vanhojen metsien hakkuut kuin suojeltu niiden luontoarvoja.

Metsähallituksen tulostavoitetta on laskettava

Luonnontilaisia ja luonnontilaisen kaltaisia vanhoja metsiä on Suomessa enää 4,9% metsämaasta. Tutkijat pitävät kaikkien luonnontilaisten kaltaisten metsien suojelua välttämättömänä, jotta metsälajiston sukupuuttoaallolta vältyttäisiin. "Luonnonmetsiä on jo nyt suojelun kannalta riittämättömästi jäljellä, eikä niitä siksi pitäisi hakata lainkaan. Etenkin alue-ekologisilla suunnittelualueilla hakkuut ovat tuomittavia, koska suunnittelun tulisi turvata vanhojen metsien luontoarvot", sanoo akatemiaprofessori Ilkka Hanski.

Luonto-Liitto tuomitsee Metsähallituksen vastuuttoman toiminnan valtion metsissä. "On käsittämätöntä, että valtion liikelaitos voi systemaattisesti avohakata vanhoja metsiä ja vielä kutsua sitä monimuotoisuuden turvaavaksi järjestelmäksi", ihmettelee Luonto-Liiton metsävastaava Sini Harkki. "Metsähallituksen tulostavoitetta on kiireesti laskettava tai nyt meneillään oleva hävitys jatkuu. Siihen meillä ei ole varaa."

Lisätiedot:

Sini Harkki, metsävastaava, Luonto-Liitto, 050-582 1107 tai 040-549 1597,
harkki(@)sll.fi

Taivalkosken Susijärvi: Mauri Huhtala, Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri 016-246137

Lisää tietoja Saarijärvestä.


Lisää tietoa Susijärvestä.

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle