TIEDOTE 7.3.2001

Luonto-Liitto pettynyt ympäristöhallinnon päätökseen Forssan Konikalliosta

Hämeen ympäristökeskus hylkäsi maanantaina 5.3. Lounaisen Sisä-Suomen Luonnonsuojeluyhdistyksen ja forssalaisten yksityishenkilöiden vaatimuksen Konikallion liito-oravametsän suojelusta. Ympäristökeskus katsoo, että 4,5 hehtaarin pesintä- ja levähdyspaikan säästäminen riittää liito-oravalle. Luonto-Liiton mielestä pesäpuiden ja levähdyspaikkojen "minimialasuojelu" ei riitä, jos liito-oravakanta halutaan pitkällä aikävälillä turvata.

Konikallion luontoarvot poikkeuksellisia

Konikallion 20 hehtaarin vanhan metsän alue on Etelä-Suomen mitassa luontoarvoiltaan poikkeuksellinen. Alueella elää erityisesti suojeltavan liito-oravan lisäksi valtakunnallisesti uhanalainen pikkusieppo ja alueellisesti uhanalainen pohjantikka. Metsässä on vanhan metsän rakenteita ja indikaattorilajeja, ja sen mahdollisuudet kehittyä luonnontilaan ovat hyvät. Puusto on monirakenteista, ja seassa on mm. kookkaita haapoja ja kilpikaarnaisia mäntyjä. Luonto-Liitto muistuttaa, että Etelä-Suomen surkeassa suojelutilanteessa, alueen suojelusuunnittelun ollessa kesken, on edesvastuutonta sallia Konikallion kaltaisten kohteiden hakkuut.

Riita jatkunut jo vuosia

Lähiseudun asukkaat ovat taistelleet Konikallion metsän puolesta jo vuosia. Helmikuussa 1998 paikallisten ja Luonto-Liiton protesti keskeytti Vapo Timber Oy:n hakkuut metsässä. Osa liito-oravan elinpiiristä pesäpuineen avohakattiin kuitenkin, noudattaen ympäristökeskuksen puutteellista rajausta. Alue haluttiin osittain louhia, ympäristökeskuksen siunauksella. Hämeenlinnan hallinto-oikeus päätti kuitenkin hylätä louhintaluvan kesäkuussa 2000. Hallinto-oikeus totesi, että luonnonsuojelulaki ei oikeuta liito-oravan elinympäristön louhimista ja että ympäristökeskuksen päätös oli ollut luonnonsuojelulain vastainen.

Nyt metsää uhkaavat taas hakkuut. Maanomistaja teki 13.2. metsänkäyttöilmoituksen, jonka ympäristökeskus maanantaina hyväksyi. Paikalliset ovat valittaneet ympäristökeskuksen lausunnosta jälleen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Luonto-Liiton mielestä luonnonsuojelulakia tulkitaan väärin

Luonto-Liiton mielestä Konikallion maankäyttöpäätöksiä ei ole tehty luonnonsuojelulain ja EU:n luontodirektiivin hengen mukaisesti. Sekä Lounaisen Sisä-Suomen luonnonsuojeluyhdistys että Luonto-Liitto valittivat asiasta EU:n komissioon 1999. Komissio moittikin Suomea lokakuussa 2000 liito-oravan puuttellisesta suojelusta sekä luonnonsuojelulain huonosta muotoilusta. Konikallio mainittiin komission muistutuksessa erikseen tapauksena, jossa luonnonsuojelulain tavoitteita ei ole saavutettu.

Asiasta lausunut oikeustieteiden tohtori Jukka-Pekka Tolvanen muistuttaa, että luonnonsuojelulain 49 §:n heikentämis- ja hävittämiskielto ei tarkoita ainoastaan välitöntä pesäpuuta tai -paikkaa, vaan hävittämisellä tarkoitetaan sellaisia alueen muutoksia, joiden seurauksena alue menettäisi merkityksensä kyseisen lajin kannalta.

Lisätiedot:

Sini Harkki, metsävastaava, Luonto-Liitto, harkki(@)sll.fi 050-582 1107 www.luontoliitto.fi/metsa

Suomen Luonnonsuojeluliitto, Etelä-Suomen metsät -projekti Harri Hölttä, holtta(@)sll.fi p. 040-7229224

Veikko Mero (paikallisten kannanotot), p. 0400-460 853

 

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle