LUONTO-LIITTO TIEDOTTAA 2.6.2000 - julkaisuvapaa heti

Tienteko Paanajärven erämaassa uhkaa jatkua jo syksyllä

- Metsäteollisuuden seminaari Pääjärvellä ei tuonut konkreettista tulosta

Metsäteollisuus ry:n Pääjärvellä 30.-31.5. järjestämä venäläis-suomalainen seminaari oli yksimielinen vain siitä, että Paanajärven erämaan hakkuukiistan käsittelyä jatketaan Karjalan tasavallan hallituksen ja luonnonsuojelujärjestöjen kesken. Konkretian tasolla yhteistä säveltä ei löytynyt luonnonsuojelujärjestöjen kompromissiehdotuksesta huolimatta. "Pääjärven metsätyökeskus ilmoitti, että tienteko Paanajärven erämaassa jatkuu syksyllä ja hakkuut alkavat ensi vuoden puolella", kertoi seminaariin osallistunut Luonto-Liiton Venäjä-koordinaattori Otso Ovaskainen.

Metsätyökeskuksen 30-vuotinen toiminta on perustunut lähes yksinomaan raakapuun myyntiin suomalaiselle metsäteollisuudelle, erityisesti Stora-Ensolle ja Pölkylle. Jalostamattoman puun myynti on verottanut puuvaroja nopeasti. Vaikeuksiin ajautuneen metsätyökeskuksen kiinnostus on nyt kohdistunut Paanajärven kansallispuiston pohjoispuolella sijaitsevaan ainutlaatuisen arvokkaaseen erämaahan.

"Metsätyökeskuksen vaikeuksien ratkaisemiseksi olimme jopa valmiita osallistumaan hakkuusuunnitelman laadintaan osalle kiistanalaista aluetta", kertoi Venäjän Greenpeacen metsäohjelman johtaja Aleksei Jaroshenko. "Vastapainoksi vaadimme takeet siitä, että osa erämaasta jätetään hakkuiden ulkopuolelle. Valitettavasti Karjalan hallitus ja Pääjärven metsätyökeskus hylkäsivät kompromissiesityksemme." Erämaan pala palalta tapahtuva pirstoutuminen uhkaa jatkua ilman konkreettista tavoitetta ja aikataulua käynnistyneen neuvotteluprosessin aikana.

Stora-Enso avainasemassa

Vaikka kiista alueen kohtalosta käydään ensisijaisesti venäläisten suojelujärjestöjen, Karjalan hallituksen ja Pääjärven metsätyökeskuksen välillä, on alueelta puun ostava Suomen metsäteollisuus ratkaisevassa asemassa. "Metsätyökeskuksen suurimman asiakkaan Stora-Enson on valittava, minkälaista kehitystä se haluaa Pääjärvellä tukea", painotti Dmitry Aksenov Sosio-Ekologisesta Unionista. "Luonnonmetsäalueen hakkaaminen olisi tuhoisaa paitsi ekologisesti, myös Pääjärven kylän kannalta. Kestämätön tilanne on ollut tiedossa vuosia, mutta mihinkään konkreettisiin toimiin metsätyökeskuksen kehittämiseksi ei ole ryhdytty."

Pääjärven metsätyökeskuksen jo hakkaamilla satojen tuhansien hehtaarien laajuisilla alueilla kasvaa taimikoita ja nuoria metsiä, jotka ovat paitsi ekologisesti köyhiä, myös metsätaloudellisesti vajaatuottoisia. "Näiden metsien hoitaminen taloudellisesti tuottavaan kuntoon toisi seudulle työtä, turvaisi tulevia hakkuumahdollisuuksia ja tuottaisi jo nyt kuitupuuta teollisuudelle", totesi Luonto-Liiton Otso Ovaskainen Pääjärven seminaarissa. "Suomen metsäteollisuus on hankkinut ja jalostanut metsätyökeskuksen hakkaamilta alueilta yhteensä noin 7 miljoonaa kuutiometriä puuta. Nyt sen soisi osallistuvan näiden alueiden kunnostustalkoisiin vähintään samalla innolla kuin yhä uusien alueiden päätehakkuilla tuotettavan raakapuun ostoon."

LISÄTIEDOT:

Otso Ovaskainen, Luonto-Liitto, 050-309 2795, otso(@)sll.fi
Aleksei Jaroshenko, Venäjän Greenpeace, +7 095 257 4118, alexey(@)greenpeace.ru
Dmitry Aksenov, Sosio-Ekologinen Unioni, +7 095 124 7934, picea(@)glasnet.ru

 


Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle