LUONTO-LIITTO TIEDOTTAA 2.2.2000 - JULKAISUVAPAA HETI

Ministeriöt ja Metsähallitus neuvottelevat Malahvian ja Jämäsvaaran alueista

-Luontoliittolaiset sytyttävät järjen valot Metsähallituksen toimitalon pihalle

HELSINKI 2.2. Maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö ja Metsähallitus keskustelevat tänään Kainuun vanhojen metsien kohtalosta. Esityslistalla on Kainuun suurimpien aarniometsäalueiden, Kuhmon Jämäsvaaran ja Suomussalmen Malahvian alueiden jatkokäsittely.

Malahvia ja Jämäsvaara kuuluvat suomalaisten luonnonsuojelujärjestöjen arvokkaina pitämiin vanhojen metsien alueisiin eli ns. järjestökarttakohteisiin. Tuhansien hehtaarien laajuiset alueet ovat järjestökarttojen suurimpia kohteita.

Poikkeuksellisen laajoina, yhtenäisinä ja luonnontilaisina vanhojen metsien, soiden ja pienvesistöjen kokonaisuuksina nämä alueet edustavat uhanalaisinta suomalaista metsäluontoa. Molemmilla alueilla valtion liikelaitos Metsähallituksen hakkuusuunnitelmat uhkaavat luonnontilaa.

Jämäsvaaran ja Malahvian puolesta ovat vedonneet valtakunnalliset ja paikalliset luonnonsuojelujärjestöt useaan otteeseen. Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, Luonto-Liitto, Maan ystävät ja Birdlife Suomi vetosivat ympäristöministeri Satu Hassiin joulukuussa 1999 aluiden säästämiseksi. Luonto-Liitto on valittanut KHO:lle alueiden puuttumisesta Natura-verkostosta. Kuhmon luonnonsuojeluyhdistys Lentua-seura ilmoitti viimeisimmässä Jämäsvaaraa koskevassa kannanotossaan tiistaina 1.2.2000, että "Lentua-Seura vaatii koko alueen säilyttämistä luonnontilassa ja kannattaa alueen virkistyskäyttömahdollisuuksien parantamista kuhmolaisten käyttöön ja nousevan luontomatkailuelinkeinon tueksi.".

Järjen valot sytytetään Metsähallituksen toimitalon pihaan

Luonto-Liiton metsäryhmäläiset sytyttävät tänään kello 12.00 kynttilöitä symboloimaan järjen valoa Metsähallituksen toimitalon pihalle Vantaan Tikkurilassa. Luonto-Liitto haluaa muistuttaa Jämäsvaaran ja Malahvian alueen kohtalosta neuvottelevia virkamiehiä siitä, ettei järjen ja sydämenkään käyttö ole kielletty uhanalaisen suomalaisen metsäluonnon kohtalosta päätettäessä. Jämäsvaarasta ja Malahviasta ei tarvitse tehdä ihmisen ahneuden ja lyhytnäköisyyden monumentteja - hakkuualueiden ja ajourien pirstomia maisemia.

 

Lisätiedot: http://www.luontoliitto.fi/metsa

Tikkurilassa: Sini Harkki, 050-582 1107

Luonto-Liiton metsävastaava: Matti Liimatainen, 050-346 2210, liimatainen(@)sll.fi



Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle