LUONTO-LIITTO JA MAAN YSTÄVÄT TIEDOTTAVAT 2.2.2000
- JULKAISUVAPAA HETI

Pelasta Suomen metsäluonto
-vähennä paperinkulutusta

Luonto-Liiton ja Maan ystävien metsäryhmät avaavat tänään internetissä kotisivut, joissa annetaan seikkaperäiset ohjeet ja perustelut paperinkulutuksen vähentämiseen. Sivut löytyvät osoitteesta: http://www.maanystavat.fi/paperi.

"Mikäli kaikkien maapallon asukkaiden paperinkulutus kohoaisi suomalaisten tasolle, se tietäisi maapallon paperinkulutuksen nelinkertaistumista", toteaa Jan Kunnas Maan ystävistä. "Tämä aiheuttaisi ennennäkemättömän paineen maailman metsiin. Länsimaiden metsistä suurin osa on jo talouskäytössä, joten paperinkulutuksen kasvu merkitsee voimistuvaa painetta ennenkaikkea Venäjän taigalle ja sademetsille."

Suomessa paperinkulutuksen kasvu on johtanut selluteollisuuden ylivaltaan metsien muihin käyttömuotoihin nähden. Puu sinänsä on arvokas raaka-aine ja uusiutuva luonnonvara, mutta ongelmaksi on muodostunut sen nykyinen kulutustaso. Paperin ja pakkausmateriaalien kulutuksen vähentäminen antaisi tilaa myös puun ekologisimmille ja työllistävimmille käyttömuodoille, kuten puurakentamiselle.

Vuosituhannen vaihtumisen jälkeen ovat vanhojen metsien hakkuut jatkuneet Suomessa edelleen. "Metsäteollisuuden kauniista puheista huolimatta Metsähallitus on viime viikkoina hakannut mm. Tervasuon aarniometsää Kuhmossa. Pitkällä tähtäimellä näyttää paperinkulutuksen vähentäminen olevan ainoa tapa hidastaa metsäluontomme köyhdyttämistä", arvioi Elina Mikola Luonto-Liitosta.

Lisätietoja:
Maan ystävät: Jan Kunnas, jan.kunnas(@)helsinki.fi
Luonto-Liitto: Elina Mikola, 050 574 8188, elina.mikola(@)uta.fi

WWW-sivujen tiedot on koottu myös kirjaseksi Näetkö metsää puilta? - Johdatus metsien suojeluun ja viisaampaan paperinkulutukseen, jota voi tilata omakustannushintaan järjestöjen toimistoilta:
Maan ystävät, p. 03 - 212 0097, e-mail my-kirjamyynti(@)gaia.pp.sci.fi
Luonto-Liitto, p. 09 - 68 444 20, e-mail info(@)luontoliitto.fi

 



Luonto-Liiton metsäsivujen ylläpito: metsaweb(@)luontoliitto.fi
Sivut optimoitu 4.0 ja uudemmille selaimille
Luonto-Liiton pääsivulle