Luonto-Liiton metsäuutiskatsaus

 

NEULANEN
- Luonto-Liiton metsäuutiskatsaus 7/2004

Ajankohtaista
- Kutsu tiedotustilaisuuteen

Metsäuutisia
- Suomalaisrahoitteinen sellutehdas Indonesiassa hankkii puunsa laittomista lähteistä
- "Me arvostamme kulttuuriarvoja hyvinkin paljon ja …"
- Metsähallituslaki rukattavana eduskunnassa
- Pohjois-Suomen metsäsopu vielä saavuttamatta
- Vuoden 2003 metsätyöt lukuina
- SLL: Turvehiilen poltosta puun polttoon

Pikku-uutisia
- Hautala: Metsien vapaaehtoinen suojelu ei riitä
- Metsäkeskukset vinkuvat lisää KEMERA-rahoja
- Laajat hakkuut uhkaavat Kuopion kaupunkimetsiä

 

Uutisvihjeet ja palaute osoitteeseen: metsaweb(@)luontoliitto.fi
>>> Metsäuutiskatsausten etusivulle


 

AJANKOHTAISTA

Kutsu tiedotustilaisuuteen

Olet lämpimästi tervetullut Luonto-Liiton, Suomen luonnonsuojeluliiton ja Greenpeacen tiedotustilaisuuteen metsäsertifioinnista. Tilaisuudessa julkistetaan englanninkielinen raportti "Certifying Extinction - An assessment of the revised standards of the Finnish Forest Certification System", joka tarkastelee suomalaista metsäsertifiointi- järjestelmää (FFCS/PEFC).

Tiedotustilaisuus pidetään Helsingin Lasipalatsin Mediastudiossa (Mannerheimintie 22-24, 2. krs, sisäänkäynti Ravintola Lasipalatsin pääoven oikealla puolella) ensi maanantaina 11.10.2004 kello 10.30-11.30.

Esittelijät/haastateltavat: Suomen luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntija Sini Harkki, Greenpeacen metsäkampanjavastaava Matti Liimatainen ja Luonto-Liiton suojeluasiantuntija Keijo Savola

Lisätiedot ja ilmoittautumiset: tiedottaja Mikael Sjövall / Greenpeace, p. 050 369 6202

 

METSÄUUTISIA

Suomalaisrahoitteinen sellutehdas Indonesiassa hankkii puunsa laittomista lähteistä

Indonesialainen kansalaisjärjestöverkosto Forest Rescue Alliance Riau on tutkimuksissaan viime heinäkuussa saanut selville, että Riaussa sijaitsevasta Tesso Nilon kansallispuistosta laittomasti hakatut puut ovat päätyneet Indah Kiatin sellutehtaalle. Indah Kiatin sellu- ja paperitehdas on suomalaisten suunnittelema, varustama ja rahoittama.

Suomalaiset vientiluottolaitokset rahoittivat tehdasta 1990-luvun alussa. Riaun alue ja etenkin Tesso Nilon kansallispuisto on biodiversiteetiltään erittäin rikas ja siellä elävät mm. Sumatran viimeiset norsut ja tiikerit.

Indonesian ylisuuri sellu- ja paperitehdaskapasiteetti kärsii nykyään jatkuvasti raaka-ainepulasta. Riaun sellutehtaat tuottavat vuosittain 3,7 miljoonaa tonnia sellua, mihin tarvitaan 17 miljoonaa tonnia raaka-ainetta, joka on peräisin sademetsistä. Tehtaiden istuttamat akaasiaplantaasit eivät pysty tuottamaan tarpeeksi puuta tyydyttämään tarvetta, joten tehtaiden pitää hankkia 70 prosenttia raaka-aineistaan sademetsistä.

Forest Rescue Alliance Riau vaatii Indah Kiatia lopettamaan laittoman puun ostamisen ja maakunnan metsäviranomaisia asettamaan tehtaan syytteeseen laittomasta puukaupasta.

Forest Recue Alliance Riaun lehdistötiedote, jossa on yksityiskohtainen selvitys heidän tutkimuksestaan ja löydöistään, on luettavissa Vientiluottokampanjan sivulla:
http://www.vientiluotto.net

Lisätietoja Riaun sademetsähakkuista kuvineen saa myös Maan ystävien sivuilta:
http://www.maanystavat.fi/upm

"Me arvostamme kulttuuriarvoja hyvinkin paljon ja …"

Edellä oleva, Talaskangas-rappiin aikoinaan sisällytetty Jaakko Piirosen toteamus on edelleen ajankohtainen, kun Metsähallitus jatkaa Suomussalmen Malahvian alueen rusikoimista. Tänä syksynä Metsähallituksen hakkuiden yhteydessä metsätraktori on turmellut pahoin sotien aikaiseen Salpa-puolustuslinjaan kuuluneen ampumapesäkkeen.
- Näky oli järkyttävä. Paikka on kyllä ollut tiedossa metsähallituksen miehillä. Niin monta kertaa siitä on heille kerrottu, kertoo paikallinen asukas Pentti Kinnunen Kainuun Sanomissa 1.10.

Osasyy tapahtumaan on Metsähallituksen mukaan se, että pesäke oli merkitty Metsähallituksen paikkatietoihin ja karttaan väärään paikkaan. Kansallisrunoilija Elias Lönnrotin aikoinaan runonkeruumatkoillaan käyttämä kärrypolku Vienan Karjalaan puolestaan äestettiin viime talvena hakkuiden yhteydessä.

Metsähallitus ei ole vieläkään lopullisesti hylännyt hakkuusuunnitelmia alueella, jota luonnonsuojelujärjestöt ovat vuosia esittäneet suojeltavaksi. Kainuun luonnonsuojelupiiri on vastikään vedonnut Malahvian Natura-alueen ulkopuolelle jääneiden luonnonmetsän alueiden puolesta. Piirin mukaan viimeaikaiset kokemukset ovat osoittaneet, että metsätalouden on tarpeellista toistaiseksi pidättäytyä Malahvian ympäristössä tehtävistä toimenpiteistä ja jatkossa alueelle suunnattujen toimenpiteiden tulee olla tarkoin harkittuja.

Metsähallituslaki rukattavana eduskunnassa

Lakia Metsähallituksesta ollaan uudistamassa. Esitystä käsitellään parhaillaan eduskunnan maa- ja metsätalous-, perustuslaki- ja ympäristövaliokunnissa.

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan esitys on monelta osin ongelmallinen. Liiton mukaan valtion metsien käytön suunnittelu tulisi säätää muun ympäristölainsäädännön mukaisesti avoimeksi ja osallistavaksi. Myöskin kansalaisten ja eri intressitahojen osallistumisoikeuksista tulisi säätää lailla.

Koska Metsähallituksen maankäyttösuunnitelmilla on huomattavia alueellisia vaikutuksia luonnonsuojeluun, virkistykseen ja eri elinkeinojen harjoittamiseen, SLL esittää, että laitoksen luonnonvara- ja maankäyttösuunnitelmista sekä niitä koskevista kansalaisten osallistumisoikeuksista säädettäisiin vastaisuudessa kaavojen tavoin lailla. Suunnitelmista pitäisi olla myös valitusoikeus, sillä muuten osallistuminen voi jäädä todellisuudessa näennäiseksi.

MH:n tulisi kuulla tulostavoitetta valmistellessaan olennaisia sidosryhmiä alueellisesti ja valtakunnallisesti. Luonto-Liitto, SLL, BirdLife Suomi ja Greenpeace ovat esittäneet MH:n tulostavoitteen laskemista merkittävästi niin, että se mahdollistaa valtionmaiden ekologisesti ja sosiaalisesti kestävän käytön. Saamelaiskäräjien mielestä Metsähallituksen ei tule toimia saamelaisten kotiseutualueella valtion liikelaitoksena, jolla on tulostavoite.

SLL:n lausunto MH-laista:
http://www.sll.fi/tiedotus/lausunnot/liitto/2004/metsahallinto.pdf

Saamelaiskäräjien lausunto MH-laista:
http://www.samediggi.fi/suomi/paivitys/03/Metsa060404laus.htm

Pohjois-Suomen metsäsopu vielä saavuttamatta

Metsähallitus käy edelleen keskusteluja Suomen luonnonsuojeluliiton ja WWF:n kanssa pohjoissuomalaisten valtion vanhojen metsien kohtalosta. 360 000 keskusteltavasta hehtaarista on nyt käsitelty 67 000 hehtaaria, joista 18 000 on päätetty suojella. Media on kuitenkin jo ennenaikaisesti intoutunut juhlistamaan saavutettua metsäsopua, vaikka neuvotteluprosessi on edelleen kesken. Keskusteluja on käyty nyt puolitoista vuotta, mutta silti suuri määrä alueita on edelleen käsittelemättä. Tällaisia ovat esimerkiksi laajimmat, pohjoisimmat kohteet, kuten Sodankylän Peurakaira.

Neuvotteluprosessiin liittyy myös lähtökohtaisia ongelmia. Prosessin suojelemilla metsäalueilla ei ole lain takaamaa suojaa hakkuita vastaan, vaan suojelupäätökset tehdään Metsähallituksen omilla päätöksillä.

Prosessissa ei myöskään käsitellä koko Pohjois-Suomea. Ylä-Lapin luonnonhoitoalue ja Inarin ikimetsät ovat edelleenkin vapaata riistaa valtion liikelaitoksen hakata. Niin luonnonsuojelujärjestöt kuin Saamelaiskäräjätkin ovat esittäneet Inarin vanhojen metsien pystyynjättämistä.

Vuoden 2003 metsätyöt lukuina

Metsäntutkimuslaitoksen 30.9. julkaiseman tiedotteen mukaan metsien hoitoon ja perusparannukseen käytettiin 215 miljoonaa euroa vuonna 2003. Vuoden 2003 hakkuuala oli 568 000 hehtaaria, mikä oli neljä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2002, mutta kahdeksan prosenttia enemmän kuin viime kymmenvuotisjaksolla keskimäärin. Ensiharvennuksia tehtiin 170 000 hehtaarilla, muita harvennuksia 148 000 hehtaarilla ja avohakkuita 147 000 hehtaarilla. Taimikonhoitoa ja nuoren metsän kunnostusta tehtiin 232 000 hehtaarilla, mikä oli hieman edellisvuotta ja selvästi kymmenvuotiskauden keskiarvoa enemmän. Kunnostusojitusala oli 67 000 hehtaaria, uusia metsäteitä rakennettiin 977 kilometriä ja vanhoja perusparannettiin 1 820 kilometriä. Viimeisen 10 vuoden aikana uusien metsäteiden rakentaminen on vähentynyt ja vastaavasti perusparannus lisääntynyt.

Metsänhoitoon ja perusparannustöihin käytettiin noin 215 miljoonaa euroa, mikä on lähes sama määrä kuin vuonna 2002. Yksityismetsien osuus oli 166 miljoonaa euroa (77 %), metsäteollisuuden 20 miljoonaa euroa (9 %) ja valtion 29 miljoonaa euroa (14 %). Metsänuudistamiseen käytettiin 93 miljoonaa euroa ja taimikonhoitoon sekä nuoren metsän kunnostukseen 72 miljoonaa euroa. Valtio tuki yksityismetsien puuntuotantoa 68 miljoonalla eurolla. Tästä summasta perinteisiin metsänhoito- ja perusparannustöihin suunnattiin 62 miljoonaa euroa, mikä oli noin 37 prosenttia yksityismetsien metsänhoidon ja perusparannuksen kokonaiskustannuksista. Juurikäävän torjuntaa ja energiapuun korjuuta sekä haketusta tuettiin kuudella miljoonalla eurolla. Taimikonhoitotöihin ja nuoren metsän kunnostuksen kului 44 prosenttia kaikista tukivaroista. Eniten valtion rahoitusta käytettiin Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Etelä-Pohjanmaan metsäkeskusten alueilla.

SLL: Turvehiilen poltosta puun polttoon

Suomen luonnonsuojeluliitto näkee turpeen polton lopettamisen mahdollisena lisäämällä voimakkaasti puuenergian, erityisesti hakkeen käyttöä. - Turvehiili tulee korvata puuenergialla. Näin Kioton tavoitteet saavutetaan kustannustehokkaimmin. Suomen kasvihuonekaasupäästöt ovat noin 5 miljoonaa tonnia yli Kioton tavoitteen. Tavoite saavutettaisiin, jos puolet vuoden 2003 turpeen käytöstä korvattaisiin uusiutuvilla energiamuodoilla, toteaa liiton suojelupäällikkö Ilpo Kuronen. Kuronen tähdentää myös, että metsähakkeen käytön lisäämisessä on vielä huomattava potentiaali.

Onko luonnonsuojelujärjestöjen vaatima metsiensuojelun lisääminen sitten ristiriidassa uusituvan biomassan energiakäytön kanssa? Yksin latvusmassaa ja runkopuuta eli hakkuutähdettä jää kaikille hakkuualoille vuosittain noin 29 miljoonaa kuutiometriä. Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio suosittelee kolmanneksen jättämistä maastoon maan ravinnetasapainon säilyttämiseksi, eli tähdettä voisi teoriassa poistaa noin 20 miljoonaa kuutiometriä. Tätä puuta sekä esimerkiksi ensiharvennuspuuta voidaan hakettaa ja käyttää sähköntuotantoon. Teknisesti korjuukelpoisinta on avohakkuualojen tähde, jota saisi helpohkosti ja edullisesti talteen noin 8,6 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Nykyhallituksen ilmasto-ohjelmassa on suunniteltu 12,4 TWh:n sähkön tuottamista kotimaisella bioenergialla (hake, kuorimajätteet, mustalipeä; ei turvetta) vuoteen 2010 mennessä. Nykyinen tuotanto on vain 0,8 TWh. Yksi TWh vaatii puoli miljoonaa kiintokuutiometriä haketta, joten esimerkiksi 12,4 TWh:n tavoitteseen tarvitaan ‘vain’ 5,8 miljoonaa puukuutiota. Energiapuun korjuu ei siis ole ristiriidassa metsien lisäsuojelun kanssa.

Turve ei ole uusiutuva luonnonvara, sillä suo häviää turpeen oton jälkeen käytännössä ekosysteeminä, eikä enää ole sitomassa luovuttamaansa hiiltä. Turpeen poltto on kivihiiltäkin haitallisempaa kasvihuoneilmiön kannalta. Kaivaminen aiheuttaa myös vesistön pilaantumista.

SLL 5.10. Turvehiilen poltosta puun polttoon:
http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2004/turvehiili

Hakkuutähteiden riittävyys energiantuotannossa, ks. Palaako elävä metsä –julkaisu osoitteessa:
http://www.birdlife.fi/suojelu/palaako.pdf (pdf-muodossa)

Energiankulutus Suomessa:
http://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/taskus_energia.html

PIKKU-UUTISIA

Hautala: Metsien vapaaehtoinen suojelu ei riitä
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautalan mukaan metsien vapaaehtoinen suojelu ei riitä vastaamaan suojelutarpeisiin. Hautalan mielestä valtion budjettiin tarvitaan lisää rahaa, jotta valtiolle voidaan ostaa yksityismaita suojeltavaksi, kertoo Maaseudun Tulevaisuus 1.10.

Metsäkeskukset vinkuvat lisää KEMERA-rahoja
Useat alueelliset metsäkeskukset eri puolilla maata ovat viime viikkoina valittaneet julkisuudessa kestävän metsätalouden rahoituslain mukaisten ns. kemera-rahojen olevan loppumassa kesken vuoden. Luonto-Liiton ja Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä metsäkeskukset saavat kuitenkin syyttää tästä lähinnä itseään, eikä uutta tukea tulisi myöntää. Syynä tälle on se, että huomattava osa nykyisistä tukieuroista on käytetty löysästi toteutuskelvottomiin kohteisiin.
Luonto-Liiton metsäryhmän mielestä Suomessa jaettavat valtion metsätuet tulee suunnata kokonaan monimuotoisuutta säilyttäviin ja lisääviin toimiin, kuten avainbiotooppien suojelukorvauksiin sekä ennallistamiseen.
Luonto-Liiton metsäryhmä 6.10. Metsänparannusvarojen käyttö saatava järkevälle pohjalle
http://www.luontoliitto.fi/metsa/tiedotus/041006.html
SLL 27.8.04. Vaiettu ongelma: Metsänparannusvaroja käytetty runsaasti laittomiin hakkuisiin:
http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2004/metsaparannus

Laajat hakkuut uhkaavat Kuopion kaupunkimetsiä
Vanhat metsäikäluokat ovat piakkoin katoamassa kokonaan Kuopion kaupungin omistamista metsistä, joiden virkistyskäyttömerkitys on suuri. Savon Sanomissa 4.10. tilannetta kommentoineen professori Rauno Ruuhijärven mielestä Kuopion kaupunki hoitaa metsiään vastoin omia päätöksiään: vaikka kaupunginvaltuuston päätöksessä metsien hoidosta sosiaaliset ja kulttuuriset arvot ovat ensisijaisia taloudellisiin nähden, tämä ei toteudu käytännön toimenpiteissä. Vuoteen 2010 mennessä kaupunki aikoo hakata esimerkiksi kaikki yli 150-vuotiaat metsänsä.
Puijon käyttöä suunnitellut kaupungin työryhmä päätyi ehdottamaan Puijon kehityssuunnaksi luontokeskusta. Suunnitelmassa pohdittiin Kuopion ja erityisesti Puijon profiloimista luonto- ja tiedekeskukseksi niin, että matkailussa hyödynnettäisiin Kuopion luonnon erityispiirteitä matkailuvalttina.
SLL ja BirdLife 30.9. Avohakkuut haittaavat merkittävästi metsien virkistyskäyttöä:
http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2004/avohakkuut

 


Uutisvihjeet ja palaute osoitteeseen: metsaweb(@)luontoliitto.fi

 

Luonto-Liiton metsäuutiskatsaus

 

>>> Metsäuutiskatsausten etusivulle
>>> Luonto-Liiton metsäpääsivulle