Luonto-Liiton metsäuutiskatsaus

 

NEULANEN
Luonto-Liiton metsäuutiskatsaus 2/2004

Metsäuutisia
- Metsiensuojelua ei ratkaista mielikuvakikkailulla
- Suomalainen metsäsertifiointi ei kelpaa luonnonsuojelujärjestöille
- Konfliktivapaa vyöhyke pohjoisiin vanhoihin metsiin?
- Vihreä Lanka: Metsätöiden häirintäkielto ei estäisi mielenosoituksia

Pikku-uutisia
- METSOn tarjouskilpailu käyntiin
- Greenpeace Suomen toiseksi suurin luonnonsuojelujärjestö
- Metsäkiistoja myös Ruotsissa
- Biodiversiteettikokouksessa yritetään rakentaa maailmanlaajuista suojelualueverkostoa
- Luonnonsuojelun tutkimushankkeet 2004

Nimikilpailu
- Nimikilpailu ratkaistu!

Tilaukset, uutisvihjeet ja palaute osoitteeseen: metsaweb(@)luontoliitto.fi
>>> Neulasten etusivulle


 

METSÄUUTISIA

Metsiensuojelua ei ratkaista mielikuvakikkailulla

Onko kustannustehokkuus sitä, kun suojelutavoitteista päästään halvalla ja luonnon kustannuksella? Luonto-Liitto kaipaa metsiensuojelukeskusteluun tekoja mielikuvamarkkinoinnin ja tiedottamisen lisäämisen korvikkeeksi. Katteettoman tiedottamisen voidaan pikemminkin katsoa lietsovan metsäkiistoja, kuten viime aikoina Lapissa käyty keskustelu osoittaa. Etelä-Suomessa taas metsiensuojelun toimintaohjelman (METSO) mielikuvamarkkinoinnin alle peittyy se tosiasia, että ohjelmaan varatuilla rahoilla ja keinoilla pystytään parantamaan lähivuosina metsäluonnon suojelutilannetta ainoastaan hyvin marginaalisesti.

Metsäkiistojen ratkaisuksi esitetään usein Suomen metsiä koskevan "totuudenmukaisen" tiedotuksen lisäämistä. Metsäkysymyksiin liittyviä aitoja ongelmia ja arvoristiriitoja ei kuitenkaan pystytä ratkaisemaan yksipuolisella tiedottamisella. Luonto-Liiton mielestä tällainen toiminta voi pikemminkin lietsoa metsäkiistoja. Suomen metsäsektori on viestittänyt jo pitkään eurooppalaisille asiakkailleen ja muille sidosryhmille, että Suomessa ei hakata vanhoja luonnonmetsiä. Tämän väitteen voi kuitenkin kuka tahansa todeta helposti vääräksi retkeilemällä Kainuun ja Lapin valtionmetsissä. Vanhojen metsien hakkuita on vaikea taikoa piiloon edes "oikeaa" tiedotusta lisäämällä.

Vastaava uskottavuusongelma on syntymässä myös Etelä-Suomessa: Suojelujärjestöjen ja ekologien huoleen suojelutoimien lykkäämisestä vastataan lisääntyvällä METSO-ohjelman mielikuvamarkkinoinnilla. Käynnistettyjen kokeiluhankkeiden sijasta tarvetta on kunnolliselle metsäisten luontotyyppien suojeluohjelmalle sekä siihen liittyvälle rahoitusohjelmalle. Mitä kauemmaksi tulevaisuuteen varsinaiset suojelutoimenpiteet siirretään, sen kalliimmaksi metsälajiston uhanalaistumiskehityksen pysäyttäminen yhteiskunnalle tulee - ja puheet kustannustehokkuudesta voidaan unohtaa.

Luonto-Liiton tiedote 28.1.
Metsiensuojeluongelmat ratkaistava toimenpiteillä, ei mielikuvilla
http://www.luontoliitto.fi/metsa/tiedotus/040128.html

Suomalainen metsäsertifiointi ei kelpaa luonnonsuojelujärjestöille

Suomen metsäsertifiointi ry. julkisti 9.2. tarkastetut suomalaisen metsäsertifoinnin (FFCS) standardit. Luonnonsuojelujärjestö Greenpeacen mukaan suomalainen metsäsertifiointi on kuitenkin alusta lähtien ollut sanahelinää vailla todellista sisältöä.

Vanhat metsät eivät uudistetussakaan standardissa ole turvassa. Säästettävän vanhan metsän maksimipinta-ala on edelleenkin yksi hehtaari. Suurmaanomistajien tulee säästää myös suuremmat vanhat metsät, mutta ei alueella, jossa on suojeltu 5 % metsistä tai jos metsänomistajan metsistä on jo muuten suojeltu 5 %. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suojelemattomien vanhojen metsien suuromistaja Suomen valtio saa edelleen sertifikaatin ja lisäksi hakkauttaa vanhat metsät.

"Uusi merkki suojelee nykyistä vähemmän arvokkaita elinympäristöjä, uhanalaisia lajeja ja maisemia", projektivastaava Tapani Veistola sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton tiedotteessa. "Vanhan metsän kriteeristä on tehty niin ahdas, etteivät sen tekijätkään uskoneet tiedotustilaisuudessa sellaisia kohteita löytyvän."

Uutena kriteerinä FFCS-standardissa on mm. lakisääteisten vaatimusten noudattaminen. Kriteerin mukaan metsätaloudessa toimitaan kulloinkin voimassa olevan metsä-, ympäristö- ja työlainsäädännön mukaisesti. Aiemmin standardissa ei lain noudattamista vaadittu. Joensuun yliopiston tutkimusten mukaan metsärikokset kannattavatkin lähes aina, eivätkä ne ole johtaneet sertifikaatin menettämiseen.

Luonto-Liitto vaati vastikään metsäkeskuksilta konkreettisia toimia metsärikosten selvittämiseksi ja metsärikoksiin liittyvän seuraamusjärjestelmän uskottavuuden palauttamiseksi. Metsäalan toimijoille on välityttävä selkeä viesti siitä, että kiinnijäämisriski metsälain rikkomisesta on todellinen ja lain rikkomisesta seuraa myös rangaistus.

Luonnonsuojelujärjestöt, kuten Luonnonsuojeluliitto, Greenpeace, WWF ja Luonto-Liitto, kannattavat hyvän metsänhoidon neuvoston FSC-serfifiointia. FSC:n kriteerit ovat metsäteollisuusvetoisen FFCS:n kriteereitä tiukempia ja antavat paremman suojan uhanalaisille lajeille ja luontotyypeille. FFCS-sertifiointia ei tue yksikään luonnonsuojelujärjestö.

Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote 9.2.
Luonnonsuojeluliitto tuomitsee metsämerkin heikennykset
http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2004/ffcs

Greenpeacen tiedote 9.2.
Tehometsätalouden ongelmat eivät korjaudu metsäsertifioinnilla
http://www.greenpeace.se/np/s/NP_onepr.asp?g=for&number=3190&lang=F

Luonto-Liiton tiedote 5.2.
Luonto-Liitto vaatii metsäkeskuksilta tekoja metsärikollisuuden saamiseksi kuriin
http://www.luontoliitto.fi/metsa/tiedotus/040205.html

Joensuun yliopiston tutkimus metsälain rikkomuksista löytyy yliopiston sivuilta:
http://www.joensuu.fi/lehdisto_2003/mets%E4rikokset-artikkeli.pdf

 

Konfliktivapaa vyöhyke pohjoisiin vanhoihin metsiin?

Suomen luonnonsuojeluliiton, WWF:n ja Metsähallituksen"dialogiprosessi" on viime keväästä alkaen selvitellyt suojelemattomien vanhojen metsien kohtaloa osassa Pohjois Suomea. Keskusteluissa käydään läpi noin 400 luontojärjestöjen esittämää aluekokonaisuutta. Alueet sijoittuvat Kainuuseen, Pohjois-Pohjanmaalle sekä Itä- ja Länsi-Lappiin. Ylä-Lappia ja Etelä-Suomea ei prosessissa käsitellä. Metsähallitus on ilmoittanut, että se pyrkii välttämään hakkuita ko. karttakohteilla, ennen kuin ne on käyty läpi yhteisissä keskusteluissa. Tämä tosin ei ole täysin onnistunut (esim. Metsäuutiskatsaus 1/2004: Metsähallitus hakkasi taas vanhaa metsää).

Luonnonsuojeluliitto kertoo tiedotteessaan 4.2., että prosessissa täydennetään Pohjois-Suomen vanhojen metsien suojelualueverkostoa ja pyritään korjaamaan sen puutteita, mutta että sillä ei kuitenkaan ratkaista kaikkia metsien suojelun ongelmia. Esimerkiksi pienvesien osalta ratkaisua on etsittävä vesilain ja metsälain tarkistamisen kautta. Myöskään maisema- tai virkistysarvoja tai esimerkiksi harjuluonnon erityisarvoja ei ole näissä keskusteluissa ole huomioitu.

Neuvotteluja on hankaloittanut inventointitietojen puutteellisuus. "Luonnonsuojeluliitto on joutunut nyt tekemään inventointien muodossa sitä työtä, mikä asiallisesti olisi kuulunut luonnonsuojeluviranomaisille", toteaa Luonnonsuojeluliiton luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen.

Kuronen toteaa kuitenkin, että ongelmista ja ristiriidoista huolimatta on mahdollista saavuttaa sellainen ratkaisu, joka johtaa vanhojen metsien suhteen konfliktivapaan vyöhykkeen syntymiseen suureen osaan Lapin ja Oulun lääniä.

Suomen luonnonsuojeluliiton tiedote 4.2.
Konfliktivapaa vyöhyke vanhoihin metsiin?
http://www.sll.fi/tiedotus/tiedotteet/liitto/2004/konfliktivapaa

Luonto-Liiton metsäuutiskatsaus 1/2004
http://www.luontoliitto.fi/metsa/julkaisut/200401.html#6

Vihreä Lanka: Metsätöiden häirintäkielto ei estäisi mielenosoituksia

Vihreä Lanka uutisoi eduskunnan käsiteltäviksi tulevista lakialoitteista. Aloitteet kriminalisoisivat mielenosoittamisen metsätyömailla tai ainakin työmaan tahalliseksi häirinnäksi tulkitun käyttäytymisen. Keskustan ja kokoomuksen metsälakiin tekemiä muutosehdotuksia perustellaan turvallisuussyillä ja elinkeinovapauden turvaamisella.

"Syy, miksi mielenosoituksia ylipäätään järjestetään, on että hakkuita tapahtuu kansalaisten tai järjestöjen mielestä väärissä paikoissa - siis metsissä, jotka tulisi suojella", sanoo Olli Manninen Luonto-Liiton metsäryhmästä. "Monesti kiistanalaisten vanhojen metsien hakkaajat keskeyttävät hakkuut mielenosoittajien saapuessa, koska tietävät saavansa kielteistä julkisuutta toiminnastaan. Hakkuita jatketaan sitten vaivihkaa, kun julkisuus laantuu."

Maa- ja metsätalousministeriön metsäneuvoksen Liisa Saarenmaan mukaan häirintäpykälälle on sosiaalinen tilaus, mutta hän ei kannata lakimuutosta. "Pahimmassa tapauksessa häirintäpykälä saattaisi innostaa kahlekuninkaita uusiin näytöksiin. Tiedotusvälineet voisivat näyttää kuvia söpöistä metsärikollisista, jotka sakkorangaistuksen uhallakin puolustavat viimeisiä erämaita. Sakkorangaistus ei ole riittävä pelote ympäristöaktivisteille, se saattaisi vain vähentää yleistä lain kunnioitusta."

Vihreä Langan (5/2004) artikkeli:
Metsätöiden häirintäkielto ei estäisi mielenosoituksia
http://www.vihrealanka.fi/2004/5/metsat.html

PIKKU-UUTISIA

METSOn tarjouskilpailu käyntiin
METSO-ohjelmaan liittyvä tarjouskilpailu alkaa kolmella alueella Itä-Uudellamaalla, Lounais-Lapissa ja Pohjois-Savossa. Tarjouskilpailun kokeilualueilla maanomistajat voivat tarjota aluettaan suojeluun esittämäänsä korvausta vastaan.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=59531&lan=FI

Greenpeace Suomen toiseksi suurin luonnonsuojelujärjestö
Greenpeacen suomalaisten tukijäsenten määrä nousi viime vuoden aikana 8600:sta 13 060:een tukijäseneen. Järjestö onkin nyt jäsenmäärältään Suomen toiseksi suurin ympäristöjärjestö Suomen luonnonsuojeluliiton jälkeen.
http://www.greenpeace.se/np/s/NP_onepr.asp?g=press&number=3182&lang=F

Metsäkiistoja myös Ruotsissa
Usein ihmetellään, miksi vain Suomessa on metsäkiistoja ja miksi suojelujärjestöt eivät vaadi suojelua muualle kuin Suomeen. Kiistoja on kuitenkin myös muualla. Esimerkiksi Pohjois-Ruotsissa on parhaillaan menossa perinteinen hakkuukiista, missä perinteiseltä kuulostavaan tapaan hakataan valtion omistamia vanhoja metsiä. Valtion viranomaislaitos Fastighetsverket hakkasi arvokasta metsää Jokkmokkista pohjoiseen ja vetoaa korkeaan tulostavoitteeseensa. Greenpeace on vedonnut pääministeri Göran Perssoniin hakkuiden lopettamiseksi ja kutsunut hänet tutustumaan alueen luontoarvoihin.
http://www.greenpeace.se/np/s/NP_onepr.asp?g=press&number=3192&lang=S

http://www.snf.se/verksamhet/skog/skog-faq-valvtrask_english.htm

Biodiversiteettikokouksessa yritetään rakentaa maailmanlaajuista suojelualueverkostoa
Biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen 7. osapuolikokous on parhaillaan meneillään Kuala Lumpurissa, Malesiassa. Yksi kokouksen pääaiheista on työohjelman hyväksyminen maailmanlaajuisen suojelualueverkoston luomista varten. Kokouksessa käydään läpi myös aikaisempien työohjelmien, esimerkiksi metsien biodiversiteettiä koskevan työohjelman, eteneminen.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=59974&lan=FI

Luonnonsuojelun tutkimushankkeet 2004
Ympäristöministeriö on hyväksynyt luonnonsuojelun tutkimushankkeet kuluvalle vuodelle. Hankkeiden teemoina ovat mm. uhanalaisten ja puutteellisesti tunnettujen eliölajien ja lajiryhmien tutkimuksen edistäminen, luonnon monimuotoisuuden seuranta, nykytila ja kansallisen toimintaohjelman monimuotoisuusvaikutus sekä luonnon virkistyskäytön ja luontomatkailun edistäminen.
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=54737&lan=FI

NIMIKILPAILU

Edellisessä metsäuutiskatsauksessa julistettu nimikilpailu on ratkennut!

Nimiehdotuksia saapui kymmeniä ja kilpailu oli tiukka. Loppumetreille selviytyi kaksi nimeä. Lopulta Neulanen vei voiton Kullervon Kirouksesta.

Onnelliseen voittajaan otamme yhteyttä lähiaikoina palkinnon eli AARNIOMETSÄÄ-t-paidan toimittamista varten.

Luonto-Liiton t-paitoja voivat muutkin tilata. Mallit ja tilausohjeet sivulla http://www.luontoliitto.fi/tpaidat/

Onnittelut voittajalle ja kiitokset kaikille osallistujille!

 


Tilaukset, uutisvihjeet ja palaute osoitteeseen: metsaweb(@)luontoliitto.fi

 

Luonto-Liiton metsäuutiskatsaus

 

>>> Neulasten etusivulle
>>> Luonto-Liiton metsäpääsivulle